Dolar
32.31
Euro
34.87
Altın
2,192.71
ETH/USDT
3,572.90
BTC/USDT
70,399.00
BIST 100
8,996.61
Ekonomi

Kocaeli'de 'kayıtdışı istihdama' karşı seferberlik

Kocaeli Üniversitesince hazırlanan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 166 bin avro destek sağlanan proje kapsamında düzenlenecek etkinliklerle, kayıtdışı istihdam konusunda toplumda farkındalık yaratılması amaçlanıyor.

10.07.2016 - Güncelleme : 10.07.2016
Kocaeli'de 'kayıtdışı istihdama' karşı seferberlik

KOCAELİ - ŞENGÜL OYMAK

Kocaeli Üniversitesince (KOÜ) hazırlanan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından desteklenen "Genç İstihdama Kayıt(dışı)sız Kalma" Projesi ile kayıtdışı istihdamın yol açtığı zararlar konusunda toplum bilinçlendirilecek.

KOÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve proje koordinatörü Doç. Dr. Selçuk Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje bütçesinin yaklaşık 186 bin avro olduğunu, bu bütçenin 166 bin avrosunun bakanlık tarafından AB fonları kullanılarak ayrıldığını, 20 bin avronun ise üniversite tarafından karşılanacağını belirtti.

Koç, projede eş başvuru sahibi olarak yer alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Kocaeli Sanayi Odası ile iştirakçi olarak yer alan POSCO ASSAN gibi kurum ve kuruluşların yanı sıra Genç Kocaelililer Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarında da kent genelinde kampanya yürütüleceğini bildirdi.

"2015'te kayıtdışı istihdam oranı yüzde 33,57"

Koç, Türkiye gibi yükselen ekonomilerde iktisadi ilerlemenin önündeki temel engellerden bir tanesinin kayıtdışı istihdam sorunu olduğunu, dünya üzerindeki ekonomiler incelendiğinde, ülkelerin kayıtlı istihdam problemlerini gelişmişlik oranları çerçevesinde aştıklarını dile getirdi.

Gelişmiş ekonomiye sahip olmak isteyen ülkelerin kayıt dışı istihdam sorununu çözmek zorunda olduğunu vurgulayan Koç, bunun nedenlerinin başında kayıtdışı istihdamın birey, firma, sektör ve ayrıca devlet bazında yol açtığı ciddi sorunlar olduğu görüşünü savundu.

Koç, kayıtdışı istihdam oranının yüksek olması sonucu toplumun genelinde sosyal huzursuzluğa yol açabildiğine dikkati çekerek, "Sanayi kenti Kocaeli Türkiye’nin en önemli şehirlerinde biridir. Kocaeli'de yapılacak iyi uygulamaların etkileri tüm Türkiye’ye yansıyacaktır. 2015'te kayıtdışı istihdam oranı yüzde 33,57'dir ki bu rakam 7-8 sene önceye göre yaklaşık 10 puan düşmüştür. Düşen rakama bile bakıldığında her 3 kişiden birinin kayıtdışı çalıştığı görülmektedir. Bu gelişmiş olan ülkelerle kıyaslanamayacak bir rakamdır. Sadece bu rakam bile ne kadar yol almamız gerektiği konusunda bize fikir vermektedir. Kayıtdışı istihdama karşı duyarlı olalım" değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.