Dolar
32.34
Euro
35.13
Altın
2,157.65
ETH/USDT
3,373.30
BTC/USDT
65,167.00
BIST 100
8,718.11
Ekonomi

Küresel piyasalar Fed sonrası yön arayışında

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının faizlerde değişiklik yapmamasına karşın, artırım için eylül ayı toplantısına işaret eden ipuçlarının ardından karışık bir görünüm ortaya koyuyor.

28.07.2016 - Güncelleme : 28.07.2016
Küresel piyasalar Fed sonrası yön arayışında

İSTANBUL

ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) iki günlük temmuz ayı toplantısında faizler 0,25-0,50 aralığında sabit tutuldu.

Yayımlanan karar metninde, FOMC üyelerinin faiz kararını 1'e karşı 9 oyla aldığı, Kansas City Fed Başkanı Esther George'un bir önceki toplantıda olduğu gibi muhalif tarafta yer aldığı belirtildi. Karar metninde, haziran toplantısından bu yana açıklanan verilerin, iş gücü piyasasındaki iyileşmeye ve ekonomik faaliyetlerdeki genişlemeye işaret ettiği vurgulandı, ABD ekonomisinde hanehalkı harcamalarının güçlü büyüme gösterdiği, ancak yatırımların zayıf kaldığı ifade edildi.

Analistler, karar metnindeki ifadelerde yapılan değişikliklerin, eylülde faiz artırımını açık bir seçenek haline getirdiğini, bunun piyasalara etkisinin sınırlı olduğunu dile getiriyor.

Kararın ardından ABD'de 2 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 0,77'lerden yüzde 0,72'ye gerilerken, New York borsasında endeksler yatay bir seyir izledi, dolar endeksi ise bugün Asya piyasalarında yüzde 0,4 azalışla 96,7'ye indi.

Asya tarafında, yarın açıklanacak Japonya Merkez Bankası (BoJ) toplantısından çıkacak kararlar öncesi, hükümetin genişleme paketi ile ilgili ayrıntıların da konuşulmaya başlanması ile dolar/yen paritesi dalgalı seyrini sürdürürken, Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 düştü.

Yurt içinde, dün piyasaların kapanışında 3,0330 seviyesinde bulunan dolar/TL, Fed sonrasında gerileyerek bugün bankalararası piyasanın açılışında 3,0150 seviyesinde dengelendi. BIST 100 endeksi ise dün genel olarak pozitif bir seyir izleyerek günü yüzde 1,88 artışla analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 75.000 puanın hemen üzerinde tamamladı. Analistler, dolar/TL'nin 3,0220'nin altında, BIST 100 endeksinin ise 74.500 puanın üzerinde kaldığı sürece yatırımcılarda iyimserliğin artacağını ve alımların güçlenebileceğini öngörüyor.

Yarınki BoJ kararı öncesinde, bugün yurt içi ve yurt dışında açıklanmaya devam eden şirket bilançoları ve makroekonomik verilerin takip edileceğini aktaran analistler, Fed sonrasında piyasalardaki dalgalı seyir ile yön arayışının devam edebileceğini dile getiriyor.

Muhabir: Bekir Gürdamar

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın