Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,560.10
BTC/USDT
70,230.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

Makarna ihracatına Çin ve Hindistan dopingi

Dünyanın en büyük ikinci makarna ihracatçısı Türkiye, 2017'nin ilk 4 ayında 320 bin ton makarna ihraç ederek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22'lik artış yakaladı.

08.06.2017 - Güncelleme : 08.06.2017
Makarna ihracatına Çin ve Hindistan dopingi

MERSİN - SEZGİN PANCAR

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, ilk 4 aylık makarna ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artış göstererek 320 bin tona ulaştığını, bunda hedef pazar Çin ve Hindistan'da yakalanan başarının etkili olduğunu bildirdi.

Külahçıoğlu, sektörün geldiği son duruma ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, İtalya'dan sonra dünyanın en büyük ikinci makarna ihracatçısı Türkiye'de ihracat artışında geçen yıl yakalanan ivmenin bu yıl da devam ettiğini kaydetti.

Artışın süreklilik gösterdiğini belirten Külahçıoğlu, "Türkiye İstatistik Kurumunun ilk 4 aya ilişkin verilerine göre, 320 bin ton makarna ihracatımız var. Bu da yaklaşık 170 milyon dolara karşılık geliyor. İhracat oranı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 22 artış sağladı." dedi.

Külahçıoğlu, hedef pazar olarak üzerinde durulan Çin ve Hindistan'dan olumlu yansımalar alındığını, bunun da ihracat artışında büyük rol oynadığını vurgulayarak, "Yılın başında hedef pazar Çin ve Hindistan'ı belirlemiştik, bu bölgelere yapılan ihracatta kayda değer bir artış var. Çin'e yapılan ihracat, geçen yılın ilk 4 ayına göre yüzde 43, Hindistan'a yapılan ihracat ise yüzde 59 arttı. Sektörümüz, hedeflediği pazarlarda yükselişini sürdürüyor."

Avrupa'nın kotası daha çabuk doluyor

Amerika kıtasına yönelik ihracatta da anti-damping uygulamalarını geçen Türk sanayicileri sayesinde artış yakalandığını işaret eden Külahçıoğlu, pozitif gelişmelerin aynı şekilde Avrupa kıtasında da sürdürüldüğünü belirtti.

Külahçıoğlu, Avrupa'nın, ithalata koyduğu kotanın artık daha çabuk doldurulduğuna dikkati çekerek, "Avrupa ülkelerine ihracatta 20 bin tonluk bir kota uygulaması var. Buna rağmen her geçen dönem bu kotamızı daha erken dolduruyoruz. Bu kıtaya yönelik ihracatta geçen yıla oranla ilk 4 ayda yüzde 8 artış var. Bu da kotanın daha erken dolacağı anlamına geliyor." ifadesini kullandı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.