Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,540.50
BTC/USDT
70,002.00
BIST 100
9,072.19
Ekonomi

Maliye Bakanı Ağbal soruları yanıtladı: Vatandaşın etine dokundurtmam

Maliye Bakanı Ağbal, et fiyatlarında KDV indirimi yapılmasına yönelik taleplere ilişkin "Kusura bakmasın kimse, vatandaşın sofrasına gelen eti de vatandaşa en düşük maliyetle sağlamak önce bizim görevimiz. Vatandaşın etine dokundurtmam" dedi.

Seval Ocak Adıyaman  | 30.03.2017 - Güncelleme : 30.03.2017
Maliye Bakanı Ağbal soruları yanıtladı: Vatandaşın etine dokundurtmam

Ankara

ANKARA

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ankara Ticaret Odası (ATO) Aylık Olağan Meclis toplantısında yaptığı konuşmanın ardından soruları yanıtladı.

Makarnada KDV indirimi yapılmasına yönelik çalışma yapıp yapmadıkları yönündeki bir soruya karşılık Ağbal, sürekli olarak KDV oranlarının yüksekliğinden şikayet edildiğini söyledi. Sosyal amaçlarla temel gıda ürünlerinde veya belirli sektörlerin teşviki için KDV indirimi yapıldığını anımsatan Ağbal, "Farklı sektörlerden sürekli olarak KDV indirimi talepleri var. Sürekli bir kayıtdışılık olgusuyla bu talep geliyor. Benim kanaatim, KDV oranlarını indirmekle bu kayıtdışılıkla baş edemiyoruz. Geçmişte farklı farklı ürünlerle vergi oranlarını indirdik, ardından bekledik kayıtlılık artsın diye. Ama kayıtdışılık azalmadı, aynen devam etti." diye konuştu.

KDV Kanununun hem yatırımcı hem satıcı hem de alıcı için yük olduğuna işaret eden Ağbal, "KDV Kanununa ilişkin kendimize 3 aylık bir çalışma süresi verdik. KDV indirimi talepleri dahil olmak üzere bütün bunların üzerinden geçeceğiz. Sistemi baştan sona gözden geçireceğiz. KDV Kanununda bir reform yapma amacımız var. Ülkemizin ihtiyaçlarına uygun bir KDV sistemini de oluşturmak gerekiyor çünkü en fazla şikayeti, açık söyleyeyim, KDV'den alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Et fiyatları

Piyasadaki ette üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasında uçurum olduğunu vurgulayan Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada kimse devlete, hükümete akıl vermeye kalkmasın. Otursun. Burada üretici, üretimden tüketim zincirine kadar, Tarım Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Gıda Komitesi olarak da süreci baştan sona analiz edeceğiz ve burada haksız bir takım kazançlar varsa devlet bunların üzerine gidecek. 'Vergi indirimi olsun, fiyatlar aşağı düşer' diyenlerin geçmişte biz vergiyi indirdikten sonra o indirdiğimiz vergiyi nasıl kazançlarını tekrar artırmak için kullandıklarını da gördük. Bunu makarna için söylemiyorum. Bugün et ile ilgili bir tartışma var. Bakıyorum, güzel güzel akıl verenler var. O akıl verenlere ben de akıl veriyorum, işinize gücünüze bakın. Devlet her zaman KDV oranlarını düşürür. Ama siz önce kendi işinizi gözden geçirin. Vatandaştan haksız kazanç da elde etmeyin."

Aynı otomobili farklı yerlerden alıp farklı yerlere satışlarında vergi oranlarında farklılık oluştuğunu, bunun KDV çalışmasında tek bir noktada birleştirileceğini de anlatan Ağbal, "motorlu araç satıcılarının 20 bin liraya aldığı otomobili 22 bin liraya sattığında kar ettiği tutarın değil, toplam tutarın vergisini ödediğinin" belirtilmesi üzerine de bu konudaki yanlışın düzeltileceğini belirtti.

Ağbal, Ankara Hali'nin taşınmasına yönelik destek taleplerine ilişkin "Halin taşınması bir zorunluluk haline geldi. Bu konuyu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Melih Gökçek Beyle görüşüyoruz. Ankara'ya hizmetlerini biliyorum. Kendisiyle istişarelerde bulunalım. Uygun çözümü Ankara Büyükşehir Belediyesiyle birlikte geliştiririz, Başkanımızla, sizlerle beraber otururuz, bir neticeye bağlarız." ifadelerini kullandı.

Sektör olarak bu işte herkesin taşın altına elini sokması gerektiğini ifade eden Ağbal, devletin bu iş için başını taşın altına soktuğunu, tarımsal destekleri hayata geçirdiğini söyledi. Ağbal, bu konuda bir sorun olduğunu dile getirerek, "İthalat hiçbir zaman kalıcı bir politika değildir. İthalat hiçbir zaman için bir çözüm değildir. Tam tersine biz ithalata karşıyız ama kusura bakmasın kimse, vatandaşın sofrasına gelen eti de vatandaşa en düşük maliyetle sağlamak en önce bizim görevimiz. Vatandaşın etine dokundurtmam. Vatandaşın eti, sütü oldu mu herkes biraz daha düşünecek." değerlendirmelerinde bulundu

"Vatandaşı sağlık hizmeti alırken bu kadar üzmemek lazım"

Bakan Ağbal, sağlık sektörünün yaşadıkları zorlukların dile getirilmesi üzerine de şunları kaydetti:

"Bu ete benzedi. 14 yıldır sağlık işini de bilirim. İyi para kazandınız, daha çok kazanmanızı da istiyorum. Sizin piyasanızı, pastayı büyüttük. 2002 yılında vatandaş özel hastaneye gidebiliyor muydu? Özel hastaneler bu kadar var mıydı? Çok ciddi anlamda piyasa, cirolar, özel sektör büyüdü. Fiyatları artırma konusunda Maliye Bakanlığının cimriliği var. Maliye Bakanlığı diyor ki 'Bu parayı yönetebilmem için oradaki fiyatları yukarı çekmem'. Anlaşacağız. Fiyat farkı konusunda hesabı yaptık, normalde bana göre yüzde 90'dı. İsmini söylemeyeyim başka arkadaşa göre de yüzde 50 yeterdi. Duyduğumuz rakamlar bizi üzüyor, vatandaşı sağlık hizmeti alırken bu kadar üzmemek lazım. Sorunları çözelim, beraber konuşalım."

"Güvenli liman arayan parasını Türkiye'ye getiriyor"

Ağbal, güvenli liman arayanların paralarını Türkiye'ye getirdiklerini ifade ederek, "Birkaç gündür televizyonlarda adı 'eski ekonomist, eski bürokrat' olan birtakım siyasetçi zevat, kalkıp diyor ki, 'Türkiye'ye son 14 yılda bu kadar net hata noksandan para geldi'. Ne olmuş gelmişse, gelmese miydi? Gelmediği yıllarda başını kaldıramıyordun, 70 sente muhtaçtın. Gelen parayı niye söylemiyorsun? Normal doğrudan sermaye yatırımları, portföy yatırımı geliyor, gelmeye de devam ediyor, 16 Nisan'dan sonra daha fazla gelecek. Milletin aklıyla alay mı ediyorsunuz siz?" diye konuştu.

Türkiye'nin düzenlemelerle yatırım cennetine dönüştürüldüğünü ifade eden Ağbal, "11 bin dolara getiren siyasi iktidar, bunu 25 bin dolara çıkaramaz mı? Daha fazlasını yapar. Bu arkadaşlara hayret ediyorum. Bu arkadaşlar hayatta kendilerine, bu millete güvenmediler. Bu ülkenin potansiyelini hiçbir zaman için kavrayamadılar. Bunların işi gücü Paris, New York sokaklarında gezip dolaşmak, oralarda yatıp kalkmak. Kusura bakmayın Türkiye'nin gerçeğini Paris sokaklarında gezerek, Paris'teki kafelerde dolaşarak öğrenemezsiniz. Ayağınızı Türkiye'ye basın, gücünüzü Türkiye'den alın. Bu milletin potansiyeli de var, bunu 11 binden alır 25 bine de çıkarır. Bu millet her şeyi hak ediyor." ifadelerini kullandı.

Muhabir:Seval Ocak Adıyaman

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.