Dolar
32.32
Euro
34.89
Altın
2,213.11
ETH/USDT
3,591.40
BTC/USDT
71,296.00
BIST 100
9,062.91
Ekonomi

Soğan üreticisinin umudu ihracatta

Amasya Ziraat Odası Başkanı Baş, "Soğanın fiyatı, bugünlerde 40 kuruşa kadar geriledi. Bir an önce dış bağlantıların kurularak soğanın ihraç edilmesi gerekiyor." dedi.

Cihan Okur  | 30.08.2016 - Güncelleme : 30.08.2016
Soğan üreticisinin umudu ihracatta Fotoğraf: Cihan Okur/AA

Amasya

AMASYA - CİHAN OKUR

Türkiye'nin önemli soğan üretim merkezlerinden Amasya'da kuru soğanın tarla fiyatı gerilerken, üreticiler ümitlerini ihracata bağladı.

Amasya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amasya'da 90 bin dekar alanda kuru soğan üretimi yapıldığını, hasadın halen devam ettiğini söyledi.

Amasya'nın soğan üretiminde çok önemli bir merkez olduğunu belirten Baş, kuru soğanın sezon başında tarlada 50 kuruştan alıcı bulduğunu, bugünlerde ise fiyatın 40 kuruşa kadar gerilediğini dile getirdi. Soğan fiyatlarındaki düşüşte, Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle ihracatın daralmasının etkili olduğunu ifade eden Baş, "Bir an önce dış bağlantıların kurularak soğanın ihraç edilmesi gerekiyor." dedi.

"Fiyatların biraz yükselmesi halinde zarar etmeyeceğiz"

Oluzlu Tarım İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Çelik ise bu sezon üretim miktarının geçen sezonla hemen hemen aynı düzeyde olduğunu belirtti. Çelik, geçen sezon önce 70 kuruştan alıcı bulan soğanın fiyatının Eskişehir ve Polatlı yöresinde yağışların etkisiyle oluşan pembe kök hastalığı sonucu depolarda 1 lira 80 kuruşa kadar çıktığını, bu sezon ise 50 kuruştan açılan fiyatın 40 kuruşa kadar gerilediğini ifade etti.

Çelik, soğan hasadının eylül ayının sonuna doğru biteceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kuru soğanın bize maliyeti, işçi masraflarıyla 35 kuruş. Fiyatlar biraz daha gerilerse zarar ederek satmış olacağız. Binlerce tarım işçisini istihdam ediyoruz. Zarar edersek bu kadar istihdam sağlayamayız. Biz afaki paralar kazanmak istemiyoruz, ancak emeğimizin karşılığını istiyoruz. Eğer 35 kuruşa mal ettiğimiz soğanı daha düşük fiyatlara satmak zorunda kalırsak ürünü tarladan çıkaramayız. Fiyatların biraz yükselmesi halinde zarar etmeyeceğiz. Hükümetimizin desteğiyle ihracat olursa soğan fiyatlarının çok iyi seviyelere geleceğini düşünüyorum. İhracat yapılması halinde ürünümüz değerlenmiş olacaktır. Devletimize, hükümetimize güveniyoruz, ihracat olacak, fiyatlar hak ettiği seviyeye gelecektir."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın