Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,221.35
ETH/USDT
3,566.50
BTC/USDT
70,812.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

TBMM, üzüm sektörünün sorunlarını araştıracak

Bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarını araştırılarak alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, üzümün kullanım alanları ve ihracat bölgeleri konusunda çalışma yapacak.

14.01.2018 - Güncelleme : 14.01.2018
TBMM, üzüm sektörünün sorunlarını araştıracak

TBMM - HATİCE ÖZDEMİR TOSUN

Bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınacak tedbirlerin tespit edilmesi maksadıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, üzümün alternatif kullanım alanları ile ihracat bölgelerini araştıracak.

Komisyon Başkanı AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin üzüm üretimi konusunda iyi bir konumda olduğunu özellikle Manisa'nın yaş ve kuru üzüm ihracatında lider konumda bulunduğuna dikkati çekti.

Manisa'dan yılda 400 ila 600 milyon dolar Türkiye'ye döviz girdisi sağlandığını, diğer illerden de yaklaşık 200 milyon dolar ticari faaliyet gerçekleştiğine işaret eden Bilen, "Bağcılık sektöründeki asıl sorun, bazı yıllar mahsullerde verim ortalama düzeyde olurken, bazı yıllarda üretim fazlalaşır. Bu durumda fazla talep oluşturamayınca fiyatlar düşer ve mağduriyetler ortaya çıkar. Bazen de bir yıl ürün değerli olduğunda, çiftçi boş arazisini de üzüm ekiyor, bu da ürünün fazlalaşmasına ve yine fiyatının düşmesine neden oluyor." diye konuştu.

Üzümün çeşitlendirilmesi ve kullanım alanlarında da alternatifler oluşturulması gerektiğini vurgulayan Bilen, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yurt dışında sofralık üzüm üretimi fazla olduğunda ya üzüm suyuna ya da şaraba çevrildiğini gördüm. Ülkemizde ise pekmez yapıyoruz ama sanayi tipinde yapamıyoruz. Üzüm demir deposu, her alanda kullanabiliriz. Pekmez, sirke, şarap alanlarında değerlendirip, ihracatını artırmalıyız. Sofralık üzümde sadece Rusya’ya ihracatımız var. Alternatif ihracat bölgelerinin araştırılması, bağ alanlarının sınırlandırılması, üzümün türünün ve kullanım alanlarının çeşitlendirilmesi gerekiyor."

Bilen, komisyon olarak fiyat dengesinin korunması, ihracat alanlarının artırılması alanlarında çalışmalar yapacaklarını belirterek, üreticileri, akademisyenleri, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarını dinleyeceklerini, sorunları ve çözüm önerilerini irdeleyeceklerini ifade etti.

Üretim yapılan bölgeleri de ziyaret edeceklerini aktaran Bilen, komisyonun elde edeceği bilgilerin TBMM Başkanlığına sunulacağını, ilgili bakanlıklara da önerilerde bulunulacağını kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın