Ekonomi

THY ile Middle East Airlines arasında anlaşma imzalandı

THY ile Middle East Airlines, Türkiye ve Lübnan arasındaki güzergahlarda yolculara daha fazla seyahat imkanı sağlayacak kod paylaşımı anlaşması imzaladı.

Uğur İslamoğlu  | 04.05.2017 - Güncelleme : 04.05.2017
THY ile Middle East Airlines arasında anlaşma imzalandı

Istanbul

İSTANBUL/BEYRUT 

Türk Hava Yolları (THY) ve Middle East Airlines (MEA), Türkiye ve Lübnan arasındaki güzergahlarda yolculara daha fazla seyahat imkanı sağlayacak kod paylaşımı anlaşması imzaladı.

THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, 15 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girecek anlaşmanın imza töreni, MEA'nın Beyrut'taki Genel Yönetim Merkezi'nde gerçekleştirildi. Törende, anlaşmaya, MEA Yönetim Kurulu Başkanı Mohamad A. El-Hout ve THY Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bilal Ekşi imza koydu.

İki şirket arasındaki ticari iş birliğinin genişletilmesinin hedeflendiği anlaşma çerçevesinde, her iki havayolunun yolcularına Lübnan ve Türkiye arasında daha fazla seyahat seçeneği sunulması amaçlanıyor.

Anlaşmaya göre, iki havayolu şirketi arasında, MEA'nın günde 2 sefer gerçekleştirdiği Beyrut-İstanbul hattı ile THY'nin günde 3 sefer icra ettiği İstanbul-Beyrut parkurunda karşılıklı kod paylaşımı yapılabilecek.

Anlaşmada görüşlerine yer verilen Ekşi, anlaşma sayesinde iki havayolu şirketinin yolcularına daha esnek seyahat olanaklarından yararlanma imkanı sunacağı belirtildi. Ekşi, "Ticari açıdan da taraflar için önemli ölçüde faydalı olacağına inandığım iş birliği çerçevesinde iki taşıyıcı da yolcularına, modern filoları ve gelişmiş hizmet seviyelerini tecrübe etme imkanı sağlayacak. Bu anlaşmayla iki havayolu arasındaki olumlu ilişkilerin önümüzdeki süreçte daha da gelişeceği ve belirli ölçüde aşama kat edeceği inancındayım." ifadelerini kullandı.

MEA Yönetim Kurulu Başkanı Mohamad A. El-Hout ise bu anlaşmanın Lübnan ile Türkiye arasındaki ekonomik iş birliğinin teşviki açısından önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, anlaşmanın, her iki havayolunun yolcu ihtiyaçlarını daha efektif şekilde karşılama noktasında mühim bir gelişme olduğunun altını çizdi.

Beyrut Büyükelçisi Erciyes

MEA'nın Beyrut'taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'nda yer alan genel merkez binasında gerçekleşen imza törenine, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi ve MEA Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed el-Hut'un yanı sıra THY ve MEA yöneticileri katıldı.

THY ve MEA arasındaki ticari iş birliğinin genişletilmesini hedefleyen anlaşma, her iki havayolunun yolcularına, Lübnan ve Türkiye arasında daha fazla seyahat seçeneği sunmalarını amaçlıyor.

15 Mayıs 2017 itibarıyla resmen yürürlüğe girecek anlaşmaya göre, iki havayolu şirketi, MEA'nın günde 2 sefer gerçekleştirdiği Beyrut-İstanbul hattı ile THY'nin günde 3 sefer icra ettiği İstanbul-Beyrut hattında karşılıklı olarak kod paylaşımı yapılabilecek.

İmza töreninde konuşan Büyükelçi Erciyes, anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, her iki şirketin yöneticilerini tebrik etti. 

Anlaşmanın, çok doğru bir zamanda yapıldığına dikkati çeken Erciyes, "Türkiye, İstanbul'a çok büyük bir havalimanı inşa ediyor. Bu havalimanının faaliyete geçmesinin, THY'ye olduğu kadar bu anlaşma sayesinde MEA'ya da çok fazla getirisi olacaktır. Türkiye, Lübnanlı turistler için ilk sırada yer almaktadır. Daha fazla Türkiyeli turistin Lübnan'a gelmesini sağlayacak bu anlaşmanın, Lübnan ekonomisine de büyük katkısı olacaktır." dedi.

Anlaşma hakkında AA muhabirine bilgi veren THY Genel Müdürü Ekşi, "Bu anlaşma sayesinde her iki havayolu şirketinin yolcuları, birbirlerinin uçaklarına binebilecekler. Yani THY bir bilet sattığında, o saatte kendi uçağı yoksa yolcusunu MEA'ya verebilecek. Bu durum, yolcuya daha fazla seçenek sunma anlamına geliyor." diye konuştu.

İki havayolu şirketi arasındaki iş birliğini artırmayı istediklerini belirten Ekşi, "Teknik bakım ve uçuş operasyonu eğitimi gibi alanlarda da MEA ile iş birliği yapmayı planlıyoruz. İki şirket arasında yapılan bu anlaşmalar, Lübnan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ve iş birliğinin de artmasına neden oluyor." ifadelerini kullandı.

Lübnan ile Türkiye arasındaki ekonomik iş birliğinin teşviki açısından önemli bir adım atıldığını vurgulayan MEA Yönetim Kurulu Başkanı Hut da bu anlaşmanın, her iki şirketin yolcularına yeni rotalara uçma fırsatı vereceğinin altını çizdi.

İmza töreninin ardından her iki taraf birbirlerine hediyelerini takdim etti. Daha sonra MEA yöneticileri, THY heyetine MEA hakkında bilgi verdi ve genel merkez binasını gezdirdi.

Muhabir: Uğur İslamoğlu, Muhammed Ali Akman

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.