Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.70
BTC/USDT
70,435.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

TOKİ'den 54 ilde 240 bin konutluk kentsel dönüşüm hareketi

TOKİ'nin, 54 ilde yerel yönetimlerle işbirliği içinde yürüttüğü 129 kentsel dönüşüm projesiyle hayata geçirilen 240 bin konut, 1 milyon vatandaşı çağdaş yaşam alanlarına taşıyor.

14.02.2016 - Güncelleme : 14.02.2016
TOKİ'den 54 ilde 240 bin konutluk kentsel dönüşüm hareketi

ANKARA - Zehra Aydın

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye'nin farklı bölgelerinde yerel yönetimlerle işbirliği içinde yürüttüğü 129 Kentsel Dönüşüm projesiyle şehirleri riskli yapı ve çevreden arındırarak, konut sahiplerini güvenli yapılara, günün ihtiyaçlarına yanıt veren çağdaş yaşam alanlarına taşıyor.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, afetlere karşı riskli, yapı ömrünü tamamlamış konut stoğunun, Türkiye'nin en önemli sorunları arasında yer aldığını söyledi.

Tespit edilen 38 bin riskli yapının, içinde yaşayanların can ve mal güvenliğini tehdit etmenin yanı sıra şehirlerin sağlıklı gelişimini ve sürdürülebilirliğini engellediğini de vurgulayan Turan, şöyle konuştu:

"Bu temel sorunun çözümüne dönük Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm hareketini yürüten TOKİ, 54 şehirde yapı ömrünü tamamlamış binaları, çarpık kentleşme ve gecekondulaşma sorunu yaşayan, depremsellik açısından büyük risk taşıyan alanları yeniliyor. TOKİ'nin konut üretimlerinin yüzde 15'ini oluşturan kentsel dönüşüm çalışmalarının payı, 129 projeyle yüzde 40'a yükseliyor" dedi.

Turan, TOKİ'nin kentsel dönüşüme sadece fiziksel bir iyileştirme, "sağlam bina yapmak" şeklinde bakmadığını, sosyal, kültürel ve fiziki dönüşümü, bütünleşik temel unsurlar olarak ele aldıklarını belirtti. 

"Dönüşüm şehre yük değil, değer katmalı"

İnsanların sosyal hayata katılmalarının, toplumsal huzur ve dayanışma açısından önemli olduğu bilinciyle çalıştıklarına değinen Turan, yenilenen alanların, sürdürülebilir sosyal ve kültürel çevrelere dönüşmekte olduğunu belirtti.

TOKİ Başkanı Turan, "Sadece binalar yıkıp yerlerine yenilerini inşa etmiyoruz. Çevre düzenlemeleri, donatı alanlarıyla sosyal ihtiyaçlara da yanıt veriyoruz. 0-5 yaş okul öncesi çocuk grubundan üniversite gençliğine, kadınlardan erkeklere, tüm nüfus profillerine dönük ihtiyaç ve beklentileri düşünerek yerleşimleri yeniliyoruz" ifadesini kullandı.

Kentsel dönüşümle, bölgelerin yaşam kalitesinin yükseltilmesini önemsediklerini belirten Turan, "Dönüşüm şehirlere yük getirmemeli aksine şehre değer katan projeler olmalı. Kentsel dönüşüm kapsamında 55 milyon metrekare alanda projelendirilen yaklaşık 240 bin konut ile 1 milyon vatandaşımız güvenli yapılara kavuşuyor" diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın