Dolar
32.31
Euro
34.87
Altın
2,193.03
ETH/USDT
3,572.90
BTC/USDT
70,431.00
BIST 100
8,991.91
Ekonomi

Turistik bölgelerdeki vakıf kiracılarına destek

İstanbul'daki Mısır Çarşısı gibi turistik bölgelerde faaliyet gösteren ve turizmde yaşanan sıkıntılar nedeniyle zor günler geçiren esnafa "can suyu" olacak kira desteği geliyor.

11.11.2016 - Güncelleme : 11.11.2016
Turistik bölgelerdeki vakıf kiracılarına destek

ANKARA - BURCU ÇALIK

Hükümet, İstanbul'daki Mısır Çarşısı gibi turistik bölgelerde faaliyet gösteren ve turizmde yaşanan sıkıntılar nedeniyle zor günler geçiren esnafa "can suyu" olacak kira desteğini getirmeye hazırlanıyor. Yapılacak yasal düzenlemeyle bu durumda olan ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne kira ödeyen esnafın, kira oranlarının yüzde 40-50 oranında düşürülmesi planlanıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Türkiye'nin dört bir yanında bulunan vakıflara ait gayrimenkuller turistik, eğitim ve ticari amaçlarla Vakıflar Genel Müdürlüğünce uzun süreli kiraya verilebilirken, buradan elde edilen gelirler de söz konusu taşınmazların ait olduğu vakfiyelere uygun bir şekilde hayır amaçlı kullanılıyor.

Özellikle İstanbul'daki Mısır Çarşısı ile Sultanahmet, Ortaköy gibi turistik alanlarda bulunan ve geçtiğimiz yıldan bu yana turizmde yaşanan sıkıntılardan ciddi bir biçimde etkilenen esnafa yönelik yeni bir çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda, Vakıflar Genel Müdürlüğüne kira ödeyen, tarihi ve turistik açıdan merkezi konumda olan yerlerde faaliyet gösteren esnafa, turizmdeki kayıplarını telafi edebilmesi amacıyla "kira desteği" sağlanması planlanıyor.

Kiralarda indirim gündeme gelecek

Bu destek ile esnafın Vakıflar Genel Müdürlüğüne ödediği kira miktarlarının, 2017 yılı süresince yüzde 40-50 oranında düşürülmesi üzerinde çalışılıyor. 

Böylelikle restoran, dükkan, mağaza gibi alanlarda yer alan ve turizm alanında yaşanan sıkıntılar nedeniyle ciddi bir kayıp yaşayan esnafın, önümüzdeki bir yıllık süreçte kayıplarını telafi etmesine destek olunması hedefleniyor.

2018'de kiralar iki yıl önceki miktarlara göre güncellenecek

Vakıflar Genel Müdürlüğüne kira ödeyen, turistik alanlarda yer alan esnafa sağlanması planlanan ikinci kolaylık ise 2018'de gündeme gelecek.

Yapılan planlamaya göre, 2017'de kira oranları yüzde 40-50 oranında düşürülen esnaf, 2018'de ise kiralarını 2016 yılındaki fiyatlar baz alınarak yapılan güncellemeyle ödeyecek.

- Planlama aşamasında olan ve son şekli önümüzdeki günlerde verilecek destek, yapılacak yasal düzenleme ile hayata geçirilecek.

Kira destekleri, Vakıflar Genel Müdürlüğüne kira ödeyen tüm esnafı değil, turistik bölgelerde bulunan ve turizmde yaşanan olumsuzluklardan etkilenenleri kapsayacak.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.