Ekonomi

Türk dizilerinden ekonomiye milyon dolarlık ihracat katkısı

140'tan fazla ülkede izlenen Türk dizilerinden elde edilen ihracat geliri yıllık 350 milyon doların üzerine çıktı.

03.01.2018 - Güncelleme : 03.01.2018
Türk dizilerinden ekonomiye milyon dolarlık ihracat katkısı Grafik: AA/Muhammed Ali Yiğit

ANKARA - Burcu Çalık

AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığından edindiği bilgiye göre, özellikle son 10 yıllık dönemde önemli bir sıçrama yapan Türk dizi sektörü, bu konudaki ihracat oranlarında da ABD'nin ardından ikinci sıraya yerleşti.

Bakanlığın verilerine göre, Türk dizileri halihazırda 140'tan fazla ülkede izleniyor.

ABD'den Rusya'ya, Balkanlar'dan Orta Doğu'ya ve Uzak Doğu'dan Latin Amerika'ya kadar dünyanın dört bir yanında yayınlanan ve milyonlarca kişi tarafından takip edilen Türk dizilerinden sağlanan ihracat geliri ise yıllık 350 milyon doların üzerine çıktı.

Türk dizilerini en çok Orta Doğu ve Kuzey Afrika alıyor

Türk dizilerinin ihraç edildiği bölgelerin başında Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri (Mena) geliyor. Bu bölgeyi sırasıyla Doğu Avrupa, Batı Avrupa, Asya, ABD ve Latin Amerika ülkeleri takip ediyor.

Sinema Genel Müdürlüğü tarafından sektörden alınan bilgiler ışığında oluşturulan verilere göre, bugüne kadar en fazla ihraç edilen diziler arasında "Adını Feriha Koydum", "Gümüş", "Fatmagül'ün Suçu Ne", "Ezel" ile "Kara Sevda" yer alıyor. 

"Hedefimiz 1 milyar doları aşan ihracat"

Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Yusuf Gürsoy, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, özellikle 2010'dan itibaren Türk dizi sektörünün baş döndürücü bir gelişme gösterdiğine dikkati çekti.

Gürsoy, "Türk dizi ve televizyon yapımları, Türkiye'ye yönelik bir sempati yaratarak, ülkenin kamu diplomasisine ve turizmine de katkı sunuyor. 2023 hedefimiz 1 milyar doları aşan dizi ve televizyon yapımı ihracatı." şeklinde konuştu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.