Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,220.60
ETH/USDT
3,562.40
BTC/USDT
70,608.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

Türkiye Katar'la uzun vadeli LNG mutabakatı imzaladı

BOTAŞ ile Katar milli petrol şirketi, Tükiye'nin bu ülkeden uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzaladı.

02.12.2015 - Güncelleme : 03.12.2015
Türkiye Katar'la uzun vadeli LNG mutabakatı imzaladı

ANKARA

BOTAŞ  ile Katar milli petrol şirketi, Tükiye'nin bu ülkeden uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzaladı.

Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar ziyareti sırasında imzalanan mutabakat zaptı, daha önce dönemlik anlaşmalarla bu ülkeden yapılan LNG ithalatına uzun vadeli bir perspektif kazandıracak.

Taraflar bu çerçevede asıl anlaşmanın altyapısını oluşturmak için hazırlığa başladı. Katar'dan LNG ithalatının miktar ve vadesinin de yer alacağı asıl anlaşmanın en kısa sürede imzalanacağı belirtildi. 

Katar en büyük LNG satıcısı

Dünyanın en büyük LNG ihracatı yapan ülkesi olan Katar, geçen yıl dünyadaki toplam LNG arzının yaklaşık üçte birini tek başına karşıladı.

Uluslararası Gaz Birliğinin (IGU) eylül ayında yayınladığı yıllık raporuna göre, 2014'te Katar, 76,8 milyon ton LNG ihracı ile dokuz yıl üst üste en fazla LNG ihracatı yapan ülke oldu. Geçen yıl küresel LNG arzı yaklaşık 241 milyon ton olmuştu.

Katar'ın LNG ihracının yaklaşık yüzde 70'i Asya pazarını hedefliyor. Bu bölgede Katar gazını en çok ithal eden ülkeler arasında Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Çin öne çıkıyor. Katar, dünyadaki doğalgaz rezervlerinin yaklaşık yüzde 14'üne sahip bulunuyor.

Muhabir: Nuran Erkul

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın