Dolar
32.31
Euro
34.93
Altın
2,206.91
ETH/USDT
3,593.70
BTC/USDT
71,111.00
BIST 100
9,051.07
Ekonomi

Türkiye'nin kaya petrolü potansiyeline Estonya ilgisi

Eesti Enerji Üst Yöneticisi Sutter, Kaya petrolüne ilişkin çalışmalarının yüz yılı bulduğunuişaret ederek,Türkiye'deki potansiyelin kullanımı ve geliştirilmesi konusunda çalışabileceklerini söyledi.

Murat Temizer  | 30.10.2016 - Güncelleme : 30.10.2016
Türkiye'nin kaya petrolü potansiyeline Estonya ilgisi

Ankara

ANKARA - MURAT TEMİZER

Estonya şirketi Eesti Enerji'nin üst düzey yöneticisi (CEO) Hando Sutter, şirketinin dünyada kaya petrolünü kullanarak enerji üreten en büyük şirket olduğunu belirterek, "Türkiye'de de büyük rezervler olduğu belirtiliyor. Kaya petrolüne ilişkin çalışmalarımızın yüzüncü yılındayız ve Türkiye'deki potansiyelin kullanılması, geliştirilmesi ve yatırımcıların bulunması konularında birlikte çalışabiliriz." dedi.

Sutter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk yetkililerle 20-21 Eylül tarihlerinde Estonya'nın başkenti Tallinn'de bir sempozyumda görüştüklerini anlattı.

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunun verilerine göre, Türkiye'deki kaya petrolü rezervlerinin yaklaşık 1,64 milyar ton olarak hesaplandığını hatırlatan Sutter, "Türkiye'de büyük rezervler olduğu belirtiliyor. Türkiye'deki kaynaklar konusunda kesinlikle daha fazla çalışma gerekiyor, ancak son bulgulara göre bölgede bulunan kaya petrolünün verimi gelecek vadediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türk yetkililerle Eesti'nin neler önerebileceği konusunda görüştüklerini vurgulayan Sutter, şöyle devam etti:

"Kaya petrolüne ilişkin çalışmalarımızın yüzüncü yılındayız ve Türkiye'deki potansiyelin kullanılması, geliştirilmesi ve yatırımcıların bulunması konularında birlikte çalışabiliriz. Türkiye'de konuya ilişkin başlangıç çalışmalarını 2012'de yaptık. Bu konudaki tecrübemizi paylaşabiliriz. Eğer Türkiye de ilgilenirse bölgedeki jeolojik çalışmaları gerçekleştirmenin yanı sıra petrol ve elektrik üretim projeleri de geliştirebiliriz."

"Bildiklerimizi paylaşmak mutlu eder"

Estonya'nın Avrupa Birliği içerisinde enerjide en az ithalatı gerçekleştiren ülke olduğunun altını çizen Sutter, "Bu ayrıcalıklı pozisyonumuzu kaya petrolüne borçluyuz. Bu konuda bildiklerimizi paylaşmak bizi mutlu eder." ifadelerini kullandı.

Sutter, Estonya'nın şu anda 1,3 milyar ton aktif ve 3,5 milyar ton pasif, ancak gelecekte kullanılabilecek kaya petrolü rezervine sahip olduğunu da kaydetti.

Estonya'nın geçen yılki elektrik tüketiminin 8 teravatsaat olduğunu ve bunun 7,3 teravatsaatini kaya petrolünden elde edilen elektrikle karşıladıklarını kaydeden Sutter, "Rezervlerimiz dünyanın en büyüğü değil ama yıllardır bu alanda çalışıyor ve teknoloji geliştiriyoruz. Dünyadaki en büyük kaya petrolü şirketiyiz." dedi.

Başta Estonya olmak üzere Çin, Rusya, Ürdün, İsrail, Brezilya, ABD ve Avustralya, kaya petrolünden enerji üretimi yapıyor.

Dünya Enerji Ajansı'na göre, dikkat çekici kaya petrolü rezervi olan diğer ülkeler arasında Türkiye, Ürdün, İsveç ve Fas gösteriliyor.

Türkiye'nin kaya petrolü rezervlerinin, Bolu'nun Göynük, Çorum'un Dodurga, Amasya'nın Merzifon, Yozgat'ın Sorgun ve Kütahya'nın Tunçbilek ve Seyitömer ilçelerinde yoğunlaştığı öngörülüyor.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın