Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,221.44
ETH/USDT
3,557.50
BTC/USDT
70,709.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

Venezuela ekonomisi 'çöküyor'

OPEC'in önemli bir üyesi olan Venezuela'da petrol fiyatlarının düşmesiyle hızlanan ekonomik kriz derinleşirken, enflasyon yüzde 720'lere ulaştı, dış borç da 120 milyar dolar sınırına geldi.

29.05.2016 - Güncelleme : 29.05.2016
Venezuela ekonomisi 'çöküyor'

ANKARA - BAHATTİN GÖNÜLTAŞ

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) önemli bir üyesi olan Venezuela'da petrol fiyatlarının düşmesiyle hızlanan ekonomik kriz derinleşirken, enflasyon yüzde 720'lere ulaştı, dış borç da 120 milyar dolar sınırına geldi.

AA muhabirinin yaptığı derlemelere göre, eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in 2013'te vefatının ardından ülkenin büyüme hızı yavaşladı. 

Uluslararası Para Fonu (IMF) ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 8 daralmasını bekliyor.

Ülkede enflasyon da yüzde 720'lere ulaştı. IMF, enflasyonun gelecek yıl yüzde bin 642 olacağına ve ülkeyi ekonomik olarak çöküş durumuna getireceğine işaret ediyor.

Ülkenin uluslararası rezervleri de geriledi 

Yaklaşık 25 milyar dolar seviyesinde bulunan ülkenin uluslararası rezervleri, petrol fiyatlarının düşmesi ve hükümetin borçları ödemek için bu rezervleri kullanmasından sonra 13 milyar dolara geriledi. Ülkenin döviz gelirinin yaklaşık yüzde 95'i petrol satışlarından geliyor. 

Dış borç artıyor

Venezuela Merkez Bankası verilerine göre, ülkenin toplam dış borcu bu yılın mart ayı sonunda 120 milyar dolara ulaştı. Ülkenin bu borcunun üçte biri dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'e ait. Venezuela'nın, borç ve faiz ödemesi için gelecek 18 ay içinde yaklaşık 20 milyar dolara ihtiyacı bulunuyor.

Venezuela'nın ekonomik durumunu AA muhabirine değerlendiren İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, şunları kaydetti: 

"Venezuela'da tamamen petrol gelirlerine dayanan bir model var. Bu, zamanında gerekli gelir çeşitlendirmesi yapılmadığından çöküş aşamasına girdi. Güven yok olduğundan enflasyon da patlıyor. Petrol fiyatlarında hızlı bir toparlanma olmazsa, ülkenin borçlarını ödeyememesi ve siyasi karışıklık maalesef kaçınılmaz.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın