Dolar
32.37
Euro
35.19
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.80
BTC/USDT
70,821.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

'Yabancıya KDV'siz konutta süre şartı'

Maliye Bakanı Ağbal, yabancılara getirilen konut alımındaki KDV istisnasına ilişkin, "Bu imkandan ilk başta yararlansa bile bir yıllık süre içinde bu konutu elinde tutması gerekecek." dedi.

22.02.2017 - Güncelleme : 22.02.2017
'Yabancıya KDV'siz konutta süre şartı'

ANKARA

Maliye Bakanı Naci Ağbal, NTV televizyonunda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Yabancılara konut satışına getirilen KDV istisnasına ilişkin soru üzerine Ağbal, getirilen düzenleme ile bir yabancının Türkiye'den konut alması durumunda KDV ödemeyeceğini anlattı.

Ağbal, bunun çok önemli bir teşvik olduğunun altını çizerek, "Konuyla ilgili bir değerlendirme yaptık ve Genel Kurulda inşallah bir önerge verilecek. Yabancı bu imkandan ilk başta yararlansa bile bir yıllık süre içinde bu konutu elinde tutması gerekecek. Herhangi bir şekilde bir yıldan önce satmak isterse o takdirde gidip başta ödemediği KDV'yi vergi dairesine yatıracak." diye konuştu.

Söz konusu teşvikten, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının yararlanabilmesine de imkan tanıyacaklarını belirten Ağbal, şunları kaydetti:

"Yurt dışında çalışma izni olan, yurt dışında yerleşmiş vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımız da gelip Türkiye'de eğer konut veya iş yeri satın alırlarsa, aynı imkandan onlar da yararlanacak. Dolayısıyla, bugün inşallah Genel Kurulda bu yönde bir düzenleme de yapma noktasında bir irade ortaya koyacağız."

Ağbal, yapılan bu düzenlemelerin inşaat sektörüne ve dolayısıyla ekonomiye ciddi katkıları olacağını ifade etti.

Söz konusu bir yıllık elde tutma süresinin Türk vatandaşları için de geçerli olduğunu belirten Ağbal, "Yurt dışındaki vatandaşlarımızdan o ülkelerde çalışma izni olanlar herhangi bir şekilde Türkiye'de bir konut veya iş yeri satın almak istediklerinde, döviz olarak bu bedeli Türkiye'ye getirdiklerinde onlar da yararlanabilecek." ifadelerini kullandı.

"Ocak'ta 1,5 milyar liralık yapılandırma tahsilatı"

Yeniden yapılandırma uygulaması kapsamında ocak ve sonraki ayların ödemelerini mayıs sonuna ertelediklerini dile getiren Ağbal, "Buna karşın vatandaşlarımız 1,5 milyar liralık bir ödemeyi yeniden yapılandırma ödemesini ertelemiş olmamıza rağmen getirdi ödedi. Dolayısıyla ben teşekkür ediyorum. Yani burada yeniden yapılandırmada ocak ayında planlarımızda olmamasına rağmen 1,5 milyar liralık tahsilatımız var." diye konuştu. 

"Başka sektörlere vergi indirimi yok"

Bazı ürünlere getirilen vergi teşvikiyle ilgili soru üzerine de Ağbal, mobilya ve beyaz eşyaya yönelik getirilen vergi teşviklerinin vatandaştan büyük ilgi gördüğünü ve alışverişlerin arttığını bildirdi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, zaman zaman diğer sektörlerden de vergi indirimleriyle ilgili talepler geldiğini aktararak, "Ama şu andaki yaptığımız değerlendirmede başka sektörlerde bir geçici vergi indirimi düşünmüyoruz." dedi.

Muhabir: İbrahim Yıldız

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.