Dolar
32.38
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,542.80
BTC/USDT
70,369.00
BIST 100
9,079.39
Ekonomi

'Yaşlı erkeklerin finansal istismarı kadınlardan daha fazla'

Yoksulluğa yol açan, insan onuruna yaraşır bir yaşamı ve insan haklarını tehdit eden en önemli konulardan olan "finansal istismar", son yıllarda yaşlıların mağduriyetini artırarak, telafisi zor sonuçlar doğurabiliyor.

Merve Yıldızalp  | 14.06.2017 - Güncelleme : 14.06.2017
'Yaşlı erkeklerin finansal istismarı kadınlardan daha fazla'

Ankara

ANKARA - MERVE YILDIZALP

Ankara Üniversitesi (AÜ) Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete, 15 Haziran Dünya Yaşlı İhmal ve İstismarı Farkındalık Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşlı istismarının, yaşlı bireye fiziksel, duygusal, ekonomik ya da psikolojik yönden kötü davranmak, zarar vermek olarak tanımlandığını ifade etti.

Aynı zamanda Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi de olan Özmete, bir suç teşkil eden yaşlı istismarının dile getirilmesinin, açığa çıkarılmasının zor olduğunu vurguladı. 

Özmete, yaşlının finansal istismarının çok geniş bir davranış yelpazesini kapsadığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Yaşlının parasının ya da mülkünün elinden alınması, yaşlının aldatma ya da zorlama ile belge, vekaletname, vasiyetname, senet, kredi gibi şeylere imzasının alınması, yaşlıların eşyalarını ya da mülklerini izinsiz ya da zorbalıkla kullanma, yaşlıların parası ya da mülkü karşılığında ona ömür boyu bakmayı taahhüt etmek ancak sözünde durmamak, nitelikli dolandırıcılık, telefon dolandırıcılığı ya da online pazarlamada dolandırıcılık gibi çok çeşitli şekilde yaşlı istismarı davranışları ortaya çıkmaktadır."

Bu istismar davranışlarının içeriğinin, şiddeti ve yaşlı üzerindeki etkisinin yaşlının cinsiyetine, ileri yaşta olup olmadığına, öğrenim ve gelir düzeyine, yalnız ya da ailesi ile yaşayıp yaşamadığına, köy ya da kentte yaşayıp yaşamadığına göre değiştiğini aktaran Özmete, "Finansal istismar sonucunda, her şekli ile mağduriyet olmasına rağmen, eğer yaşlı yalnız yaşıyorsa sosyal destekten yoksun ise sağlık durumu kötü ise öğrenim ve gelir düzeyi düşük ise mağduriyet ve kırılganlık daha da artmaktadır. Yaşanan istismarın telafisi güçleşmektedir." dedi

Yaşlı istismarı konusunda 2016'da yaptığı araştırmaya ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Emine Özmete, yaşlıların yüzde 10,3'ünün izinleri olmadığı halde kendilerine ait şeylerin alındığını söylediğini belirtti. İzinsiz olarak eşyalarının alındığını ifade eden yaşlı erkeklerin oranının yaşlı kadınlara göre daha yüksek olduğunun altını çizen Özmete, "Ailenizden ya da size bakan birisi zorla paranızı almaya çalıştı mı?" sorusuna yaşlıların, yüzde 9'unun "evet" yanıtı verdiğini söyledi.

Özmete, "Parasının zorla alındığını söyleyen yaşlı erkeklerin oranı yüzde 12,8 yaşlı kadınların oranı ise yüzde 5." dedi.

Prof. Dr. Özmete, şunları kaydetti:

"Yaşlı erkeklerin yaşlı kadınlara göre daha fazla finansal istismara maruz kalmaları geleneksel toplumsal cinsiyet rolleri ile ilişkilidir. Erkeklerin çalışma yaşamına katılma oranlarının kadınlara göre yüksek olması, halen çalışıyor ya da emekli olmaları nedeniyle gelire sahip olmaları, kadınların daha az gelir sahibi olmaları yaşlı erkeklerin para ve mülklerinin alınması şeklindeki finansal istismara maruz kalma durumlarını artırmaktadır."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın