Dolar
32.38
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,567.50
BTC/USDT
70,820.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

Zeytin üreticinin yüzünü güldürüyor

Türkiye'nin sofralık yeşil zeytin ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Akhisar'da ürünlerdeki verim ve zeytinyağının kalitesi üreticinin yüzünü güldürüyor.

14.11.2017 - Güncelleme : 14.11.2017
Zeytin üreticinin yüzünü güldürüyor Fotoğraf: AA/Zekeriya Güneş

MANİSA - Zekeriya Güneş

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 milyon zeytin ağacının bulunduğu ilçelerinde 22 bin çiftçinin üretim yaptığı zeytin ve zeytinyağında bu yıl hasadın bereketli geçtiğini belirtti.

Türkiye'de sofralık yeşil zeytinin yüzde 70'ini üreten Akhisar'ın erken hasat soğuk sıkımda büyük başarı elde ettiğini aktaran Alhat, rekoltenin yüksek ürün kalitesinin de çok iyi olduğunu kaydetti.

Zeytin ve zeytinyağının sağlık anlamına geldiğini, ürünleri en iyi şartlarda yetiştirip paketlediklerini ifade eden Alhat, 22 bin çiftçinin ve ziraat odasının çok iyi çalıştığını kaydetti.

"Bugüne kadar görmediğimiz oranlar"

Rekoltenin 25 Kasım'da düzenlenecek hasat şenliğinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından açıklanacağını dile getiren Alhat, şöyle konuştu:

"Bu sene zeytin ağaçlarımızın verim oranı yüzde 50'nin üzerinde. Zeytinyağımızın kalitesi çok iyi. Fabrikalardan alınan ilk numunelerin analizlerinde asit oranı yüzde 0,18. Bugüne kadar görmediğimiz oranları görmeye başladık. Bu sene yaklaşık 20 bin ton zeytinyağı bekliyoruz. Zeytinyağımızın kalitesi de çok yüksek olduğu için artık Akhisar zeytinyağında da çok iddialı olmaya başladı. Yeşil zeytin 5-6, siyah zeytin 8-10, zeytinyağı da 14-15 liradan alıcı buluyor. 0,18 asit oranının altındaki mükemmel yağlar da tanklara, şişelere dolmaya ve raflarda yerini almaya başladı."

Zeytin üreticisi Fatih Nalçaoğlu ise bu yıl mevsimin normal şartlarda seyretmesiyle ürünlerdeki verimin yüksek olduğunu kaydetti.

Zeytinin bölge halkının en önemli geçim kaynağı olduğunu belirten Nalçaoğlu, "Hasadına başladığımız zeytinlerimiz çok verimli ve taneleri çok güzel, kaliteli ürün elde ediyoruz. Zeytinler tarlada tüccarlara satıldı. Geçen yıl verim biraz düşüktü ama bu yıl geçen yılın açığı kapandı, çok memnunuz. Fiyatlar da gayet iyi." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın