Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,574.90
BTC/USDT
70,400.00
BIST 100
9,125.29
Dünya

28. Arap Birliği Zirvesi başladı

28. Arap Birliği Zirvesi, 16 ülkenin devlet başkanlarının katılımıyla Ürdün'ün Ölü Deniz bölgesinde başladı.

29.03.2017 - Güncelleme : 29.03.2017
28. Arap Birliği Zirvesi başladı

Jordan

AMMAN

28. Arap Birliği Zirvesi, 16 ülkenin devlet başkanlarının katılımıyla Ürdün'ün Ölü Deniz bölgesinde başladı.

Başkent Amman'ın 55 kilometre güneybatısındaki Ölü Deniz bölgesinde devlet başkanlarının katılımıyla gerçekleşen zirve Arap ülkeleri arasında işbirliği ve dayanışmayı güçlendirmeyi, başta "Filistin sorunu" ve "terörle mücadele" olmak üzere Arap dünyasını ilgilendiren konularda ortak tutum geliştirmeyi amaçlıyor.

Zirveye ev sahipliği yapan Ürdün Kralı II. Abdullah, açılış konuşmasında. Filistin sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulunmadan bölgede barış ve istikrarın sağlanamayacağını belirtti.

"Terör en çok Müslümanları tehdit ediyor"

Arap devletlerinin ve halklarının karşılaştığı sorunları "hayati" olarak niteleyen Abdullah, "Terör başkalarından çok biz Arapları ve Müslümanları tehdit ediyor. Terörün kurbanlarının ekseriyeti Müslümanlardan. Kapsamlı bir yöntemle bu tehlike ile mücadele etmek için ülkelerimiz ile dünya arasında çaba ve gayretlerin birleşmesi kaçınılmazdır." dedi.

Suriye krizine de değinen Abdullah, Cenevre ve Astana'daki barış görüşmelerinden umutlu olduğunu ifade etti.

"İki sığınmacıdan biri Arap"

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da açılışta yaptığı konuşmada sığınmacılar sorununa ağırlık vererek "Dünyadaki sığınmacılardan her ikisinden biri Arap. Arap insanının onuruna ve yaşamına dokunan bu başıboşluk ve karmaşaya karşı durmalıyız." şeklinde konuştu. Gayt ayrıca, sığınmacılara kucak açan ülkelere teşekkür etti.

"Suriye'de ortam hala karışık"

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, konuşmasında, yeni dünya düzeninin çok eksenli olacağını belirterek, "Bu noktada Arap ülkelerinin, evrensel dönüşümler karşısında ders alması ve çıkarlarını koruması gerekiyor." dedi. 

Suriye'deki iç savaşa değinerek, "Suriye'de ortam hala karışık. Suriyeli tarafların ateşkes için çaba harcamadığı zamanlarda terör grupları faaliyetlerini sürdürüyor." diyen Abdulaziz, Suriye'de çatışmalara bir an önce son verme ve Astana'daki görüşmelerde konuşulan ateşkesi uygulama çağrısında bulundu.

"Arap Baharı olumsuz bir kalkışma"

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir el Sabah toplantıda yaptığı konuşmada, bölge ülkeleri ve İran arasında diyaloğun devam etmesi çağrısında bulundu.

Arap Baharı'nın gereksiz bir kalkışma olduğunu öne süren Sabah, "Kardeş ülkelerimizin güvenlik ve istikrarını bozan Arap Baharı denilen bir şey baş gösterdi. Olumsuz yönleriyle Arap ülkelerine yayılarak ülkelerin gelişmesine engel oldu." diye konuştu. 

"Suriye'deki savaşa nokta koyma zamanı geldi"

Zirveye konuk olarak katılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de Suriye'deki savaşa siyasi çözümle noktayı koymanın zamanının geldiğini belirtti. 

Bu yıl başında görevine başladığından beri ilk kez bir zirveye katılan Guterres, "Suriye'deki savaşa siyasi çözümle noktayı koymanın zamanı geldi. Ateşkesin sağlanacağını umut ediyorum. Cenevre görüşmelerinin somut adımlara dönüşmesi için tüm çabamızı harcayacağız." dedi. 

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise birkaç cümle Arapça konuşarak, "Sayın Ürdün Kralı, Arap devlet başkanları ve BM Genel Sekreteri, bugün beni aranıza çağırdığınız için teşekkür ederim." dedi. 

İki gün sürecek zirve, Amman Bildirisi'nin kabulüyle sona erecek. 

Muhabir: Laith Joneidi-Mehmet Nuri Uçar

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın