Dünya

Avusturya'da cumhurbaşkanı seçimi için seçmen sandık başında

Avusturya’da seçmenler, yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gitti.

Hasan Tosun  | 04.12.2016 - Güncelleme : 04.12.2016
Avusturya'da cumhurbaşkanı seçimi için seçmen sandık başında Fotoğraf: AA/Hasan Tosun

Burgenland

VİYANA

Avusturya’da seçmenler, yeni cumhurbaşkanını belirlemek için o veriyor.

Kayıtlı yaklaşık 6,4 milyon seçmen, sabah saatlerinden itibaren sandıklara giderek oylarını kullanmaya başladı. Türkiye saatiyle 10.00’da başlayan oy verme işlemi, saat 19.00’da sona erecek. Sandıklar kapandıktan 1 saat sonra ilk seçim sonuçları, İçişleri Bakanlığı tarafından duyurulacak.

Seçimde Avusturya halkı, 6 yıl görev yapacak yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.

Seçmenler, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisinin (FPÖ) adayı Norbert Hofer ile Yeşiller Partisinin adayı Alexander Van Der Bellen arasında tercihte bulunacak.

Kamuoyu yoklamaları Hofer’in az farkla da olsa Van Der Bellen’in önünde olduğunu gösteriyor. Hofer’in kazanması halinde Avrupa’da 1940'lı yıllardan beri ilk defa aşırı sağcı bir siyasetçi cumhurbaşkanı olacak ve AB içerisindeki AB karşıtı çevrelerin güçlenmesine sebep olacak.

AB ve sığınmacı karşıtı açıklamalarıyla bilinen Hofer, AB’nin daha fazla merkezileşmesini ve Türkiye’nin üye olması halinde Avusturya’nın birlikten ayrılmasını (Öxit) savunuyor.

AB ve sığınmacı yanlısı açıklamalarıyla dikkati çeken Van Der Bellen ise Müslümanlara ve göçmenlere karşı daha liberal yaklaşımlarıyla biliniyor.

Avusturya’da görevi daha çok sembolik olan cumhurbaşkanın, meclisi feshetme yetkisi bulunuyor. Hofer'in, seçilmesi halinde meclisi feshedebileceği yönündeki açıklamaları endişelere neden oluyor.

Cumhurbaşkanı seçiminin 24 Nisan’da yapılan birinci turunda Hofer ve Van der Bellen, altı aday arasından en fazla oyu alarak ikinci tura kalmıştı. Van Der Bellen, 22 Mayıs’ta yapılan ikinci tur seçimi, mektuplu oyların sayımından sonra rakibi Hofer’e yaklaşık 30 bin oy fark atarak kazandı ancak aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), seçimin kaderini değiştiren mektuplu oyların sayımında hile yapıldığı iddiasıyla dava açtı.

Anayasa Mahkemesi, mektuplu oyların sayımında usulsüzlük yapıldığını tespit ederek seçimin ikinci turunu iptal etti. Hükümet, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun 2 Ekim'de tekrarlanacağını açıkladı ancak mektuplu oylarda tutkal probleminin yaşanması nedeniyle ikince turu 4 Aralık’a erteledi.

Muhabir: Hasan Tosun

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.