Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,540.50
BTC/USDT
70,002.00
BIST 100
9,072.19
Dünya

BM Acil Durumlar Koordinatörü O'Brien: Suriye'nin ve dünyanın gözü Cenevre'de

BM Acil Durumlar Koordinatörü O'Brien, "Tüm Suriye'nin ve dünyanın gözü Cenevre'ye bakıyor. Ancak samimi bir siyasi çözüme bağlılık insanlara ölüm ve yıkım dışında bir şey vadedebilir." dedi.

23.02.2017 - Güncelleme : 23.02.2017
BM Acil Durumlar Koordinatörü O'Brien: Suriye'nin ve dünyanın gözü Cenevre'de Fotoğraf: AA/Volkan Furuncu

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayacak müzakerelere ilişkin, tüm dünyanın ve Suriyelilerin gözünün bu görüşmelerde olduğunu, ancak siyasi çözümün insanlara ölüm ve yıkım dışında bir seçenek vadedebileceğini söyledi.

O'Brien, Suriye'deki insani duruma ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, ülkede 13,5 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu, nüfusun yüzde 85'inin fakirlik içinde yaşadığını ifade etti.

"Kuşatma altındaki birçok noktaya uzun süredir yardım ulaştırılamıyor"

Ülke nüfusunun yarısından fazlasının 2011 yılından bu yana evlerinden olduğunu kaydeden O'Brien, "Geçen yıl Suriye'de her gün ortalama 5 bin kişi yerlerinden edildi. 6,3 milyon kişi ülke içinde göç etmek zorunda kaldı. 4,9 milyon kişi ise komşu ülkelere sığınmacı olarak kayıt yaptırdı. Yaklaşık 1,2 milyon Suriyeli de Avrupa ülkelerine sığınma başvurusu yaptı." dedi.

O'Brien, BM Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen halen insani yardım ulaştırmada büyük sıkıntılar yaşandığını dile getirerek, Suriye hükümetinin bürokratik sorunlar çıkarmayı sürdürdüğünü ve kuşatma altındaki birçok noktaya uzun süredir yardım ulaştırılamadığını aktardı.

Stephen O'Brien, "Tüm Suriye'nin ve dünyanın gözü Cenevre'ye bakıyor. Ancak samimi bir siyasi çözüme bağlılık insanlara ölüm ve yıkım dışında bir şey vadedebilir. Mağdur durumdaki milyonlarca kadın, çocuk ve erkek buradan çıkacak anlamlı ve yapıcı bir adımı bekliyor." ifadelerini kullandı.

"Rejim her müzakere öncesi saldırıları artırıyor"

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre de toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye rejiminin son birkaç günde sağlık kuruluşları dahil ayrım gözetmeyen saldırılarını artırdığını vurguladı.

Rejimin bu tür saldırıları adet haline getirdiğini anlatan Delattre, "Suriye rejimi her müzakere dönemi öncesi askeri operasyonları artırıyor. Biz bunu kınıyoruz." diye konuştu.

Muhabir: Mustafa Keleş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın