Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,221.13
ETH/USDT
3,566.90
BTC/USDT
70,947.00
BIST 100
9,079.97
Politika

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke: Türk lirası neden değer kaybediyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke, "Türk lirası neden değer kaybediyor çünkü başkanlık iddiası ile Türkiye’yi istikrarsızlaştıran bir iktidar var." dedi.

Tuğba Yardımcı  | 27.10.2016 - Güncelleme : 27.10.2016
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke: Türk lirası neden değer kaybediyor Fotoğraf: AA/Tuğba Yardımcı

Trabzon

TRABZON

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Türk lirası neden değer kaybediyor çünkü başkanlık iddiası ile Türkiye’yi istikrarsızlaştıran bir iktidar var." dedi.

Böke, CHP Trabzon İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi bir felaket yaşadığını ve daha da büyük bir felaketin ucundan döndüğünü söyledi.

Darbe girişimi gecesi, TBMM’de temsil edilen 4 siyasi partinin bir araya geldiğini ve temel mesajı, Türkiye’nin bir darbe karşıtı pozisyon alması ihtiyacı ve darbelerin tekrar etmemesi için Türkiye’nin çok hızla demokrasisinin güçlendirilmesi olan ortak bildirgeye imza attığını anımsatan Böke, “Ortak bildirgede, bu hain girişimi yapmış olanların mutlaka demokratik ve hukuk çerçevesi içerisinde cezalandırılması gerektiği ve Türkiye'nin böyle felaketler yaşamaması için o bombalar altında demokrasiyi işletmiş olan parlamentoyu güçlendirme sözü verildi.” diye konuştu.

Böke, siyasi partilerin özellikle de iktidarın, o gün demokrasi için canını vermiş olanlara bir demokrasi borcu olduğunu dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Demokrasi borcunun da ilk gerekliliği, bu hain girişimi kim yapmışsa, kim bu girişimin olmasına imkan yaratacak ortamı hazırlamışsa onların mutlaka sorumluluğunun ortaya çıkartılıp, hukuk çerçevesi içerisinde cezalarının verilmesi gerekliliğidir. Eğer gerçek bir demokrasi inşa edeceksek önce bunu yapmamız gerekiyor."

Bu konuda herhangi bir adım atılmadığını savunan Böke, şöyle devam etti:

"Bize 15 Temmuz’un öğrettiği, demokrasinin daha çok güçlenmesi ihtiyacına karşı, maalesef iktidar bırakın demokrasiyi güçlendirmeyi, bu darbenin faillerini yakalayıp sorumluları ortaya çıkarmak için kurulmuş olan bir komisyonu dahi bu yönde işletmiyor. Oysa bir tane yapılması gereken acil iş var, o da Mecliste bütün siyasi partilerin bir araya gelmiş olduğu darbe komisyonunu hakikatli bir şekilde işletmek, ancak orada ne oldu? O darbe komisyonunun başına Fetullah Gülen’e övgüler dizmiş olan bir milletvekili atandı. O darbe komisyonuna samimiyetle geçmişe dair değerlendirmelerini yapmak üzere gelen eski bürokratlar, gazeteciler, askerler, yaptıkları açıklamalardan sonra karşılarında Başbakanı buldular. Başbakan, yapılan açıklamalardan rahatsızlık duyunca, gerçeği duymak istemediği için bu suç ortaklığı ortaya çıkmasın diye gerçeği söyleyenleri azarlamaya başladı.”

Böke, bir başbakana düşen en temel görevin, gerçeğin ortaya çıkartılması, gerçek ortaya çıktıktan sonra tespit edilen sorunların bir çözüme ulaştırılması için iktidar gücünün kullanılması olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bir başbakana düşen görev, komisyonların çalışmasını sağlamaktır. Oysa şu anda Başbakan komisyonun çalışmasını engelleyici, gerçeği konuşanları tehdit eden tavrı ile AKP-FETÖ suç ortaklığını esasında açıkça kabul etmiş oluyor, çünkü endişesi bu suç ortaklığının gerçeklerle birlikte ortaya çıkartılması. Çıkmasın diye gayret gösteriyorlar. O zaman bize düşen görev de Türkiye’nin bir daha böyle felaketler yaşamaması, darbelerle karşılaşmaması için Türkiye’nin demokrasisinin güçlenmesi için önce bu komisyonun samimi bir şekilde işlemesini sağlamaktır.”

"Türk lirası neden değer kaybediyor"

"Şimdi sanki bu iş çözülmüş gibi, Türkiye’nin bütün sorunları bitmiş gibi, olmayan bir sorun karşımıza çıkartılıyor ve bir Başkanlık tartışması yaratılıyor.” ifadesini kullanan Böke, burada bütün siyasi partilere Türkiye’nin gerçek sorunlarına çare üretmek için siyaset yapma görev düştüğünü söyledi.

Böke, Türkiye’nin gerçek sorununun Başkanlık olmadığını vurgulayarak, en temel sorunu işsizlik olan Türkiye'nin uzun bir zamandır fakirleştiğini, buna da kötü ekonomi politikalarının yol açtığını savundu.

Başkanlığın, bir tek adamlık iddiası olduğunu ileri süren Böke, şunları ifade etti:

"Bir tek adam iddiasının lafı dahi Türkiyeyi fakirleştirmektedir. Bakın hiç ortada yokken muhalefet partilerinden birinin isteği ile birden Türkiye, Başkanlık tartışmasına girdi. Başkanlığın adının geçtiği hafta, Türk lirası dolar karşısında ciddi bir değer kaybına uğradı. Ben bu ülkenin vatandaşı olarak kendi paramın değer kaybetmesinden rahatsız oluyorum. Şimdi Başbakan fütursuzca çıktı dedi ki 'Herşey de dolara bağlanmaz. Bu dolar iner, çıkar önemli olan kasaların dolması.' Bizde diyoruz ki o dolar inip çıktığı zaman belki sizin kasanız doluyor ama vatandaşın cebi eriyor, neden eriyor biliyor musunuz çünkü vatandaş Türk lirası ile para kazanıyor ama yaptığı bütün harcamalar dolara bağlı.”

Böke, geliri değişmeden, hiçbir şey değişmeden sadece bir tek adam iddiası ile Türkiye ekonomisinin istikrarlaştırıldığı için vatandaşın hayatının bugün daha pahalı olduğunu savunarak, "Kuruş kuruş zam görüyoruz benzin pompalarında. Neden çünkü Türk lirası değer kaybediyor. Türk lirası neden değer kaybediyor çünkü başkanlık iddiası ile Türkiye’yi istikrarsızlaştıran bir iktidar var. Bugün vatandaşın cebinin eriyor olması, mutfakta bir yangın olmasının tek müsebbibi var o da bu istikrarsızlığı yaratan tek adam iddiasıdır. O tek adam iddiasını ortaya koyan iktidar da o tek adam iddiasını destekleyen bütün siyasi yapılar da vatandaşın fakirleşmesinin en temel sorumlusudur." diye konuştu.

Türkiye’nin temel meselelerini konuşmak, uyarmak ve çözüm önerilerini de ısrarla ifade etmenin görevleri olduğunu dile getiren Böke, "Türkiye genç, müthiş bir coğrafyası olan bir ülke. Yeter ki bu toprakta rant değil bir gelir görsün, yeter ki insanda oy değil bir yoldaşlık görsün, yeter ki 'Ben değil önce Türkiye' desin. Bunu diyen bir iktidar olmadığı, bir tek adamın rüyası için kendini dahi yok etmeyi göze alan bir Başbakan olduğu için Türkiye maalesef bugün ne gencine bir yarın yaratacak ekonomik düzen kurabiliyor ne de bu yeşil doğadan bir üretim yapacak, ekonomik düzeni inşa edebiliyor." iddiasında bulundu.

Öte yandan CHP Parti Meclisi Üyesi İdris Akyüz'ün de katıldığı toplantıda, CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör’ün Böke’yi konuşmaya daveti sırasında, "CHP Genel Başkanımız burada" demesi üzerine bazı partililer, “Genel Başkan yaptın, durun bakalım. Biz Genel Başkanımızdan memnunuz." dedi.

Bunun üzerine Böke ise "Biz de çok memnunuz. Öyle bir sorunumuz yok yani." ifadesini kullandı.

Muhabir: Tuğba Yardımcı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın