Dolar
32.39
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,546.90
BTC/USDT
70,362.00
BIST 100
9,095.58
Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Cumhuriyeti beraber kurduk, beraber yaşatacağız

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyeti beraber kurduk, beraber yaşatacağız. Birilerinin heveslerine Türkiye'yi asla mahkum ettirmeyeceğiz, bunun mücadelesini yapacağız." dedi.

30.08.2016 - Güncelleme : 31.08.2016
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Cumhuriyeti beraber kurduk, beraber yaşatacağız

ANKARA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisince 15 Temmuz Kızılay Demokrasi Meydanı'ndan başlayan ve Anıtkabir'de son bulan, "30 Ağustos Zafer Bayramı Büyük Yürüyüşü"ne katıldı. 

CHP'li yöneticilerinin de yer aldığı yürüyüş sırasında Kemal Kılıçdaroğlu, Anadolu Meydanı'nda partililere hitap etti.

Gençlik Marşı'nı alandakilerle beraber seslendiren Kılıçdaroğlu, konuşmasına, "Hepinize yürekten teşekkürler, Mustafa Kemal'in askerleri. Hoşgeldiniz." diyerek başladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Bizler, Mustafa Kemal'in askerleri olarak ne istiyoruz? Bir, tam bağımsız Türkiye istiyoruz. İki, kadın erkek eşitliği, yargı bağımsızlığı istiyoruz. Gazetecilerin özgürce yazdığı, basın özgürlüğü olan bir Türkiye istiyoruz. Hiç kimsenin düşüncesinden ötürü suçlanmadığı bir Türkiye istiyoruz. Herkesin yüzünün güldüğü bir Türkiye istiyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz. Cumhuriyeti, tam demokrasiyi taçlandırmak, bizim namus görevimizdir ve bunu yapacağız. Hep söyledik, ne dikta, ne darbe, yaşasın tam demokrasi. Mustafa Kemal'in deyimiyle, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.' Hiçbir kişiye, hiçbir aileye, hiçbir zümreye, hiçbir sınıfa egemenlik terk edilmemiştir. Egemenlik bizimdir, yani halkındır, yani milletindir."

"Cumhuriyet bize altın tepside sunulmadı"

Cumhuriyetin, kanla, gözyaşıyla kurulduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, Cumhuriyetin kendilerine altın tabakta ikram edilen bir yönetim tarzı olmadığını vurguladı.

"Cumhuriyeti beraber kurduk, beraber yaşatacağız. Birilerinin heveslerine Türkiye'yi asla mahkum ettirmeyeceğiz, bunun mücadelesini yapacağız." diyen Kılıçdaroğlu, atılan "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları üzerine ise "Daha düne kadar, laikliliği dinsizlik olarak tanımlıyorlardı. Laiklikten yana tavır koyanları suçluyorlardı ama bugün anlaşıldı ki din ve vicdan özgürlüğünün güvencesi laikliktir. O nedenle Cumhuriyetin kurucu değerlerinden olan laikliği daha da güçlendireceğiz. Hiç kimsenin bundan endişesi olmasın." ifadesini kullandı.

"Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir"

Atatürk'ün, "Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir." sözünü anımsatan Kılıçdaroğlu, Atatürk'ün 1921'de ilk oluşturduğu kurumlardan birinin Çocuk Esirgeme Kurumu olduğunu kaydetti.

Milli Mücadele sırasında çok sayıda vatandaşın şehit düştüğünü ve binlerce çocuğun babasız kaldığını anımsatan Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Ama o çocuklara Cumhuriyet kucak açmış ve o çocukları Cumhuriyetin özgür bir bireyi olarak yetiştirmiştir. O nedenle Gazi demiştir ki 'Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir.' Hep birlikte Anıtkabir'e gideceğiz, büyük önderimiz Cumhuriyetin kurucusu, dünyanın önünde saygıyla eğildiği Gazi Mustafa Kemal'in huzuruna gideceğiz ve onun huzurunda söz vereceğiz. Söz veriyoruz, senin devrimlerinin ve ilkelerinin bekçisi olacağız. Bundan hiçbir şekilde, hiçbir koşulda ödün vermeyeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk'ün en temel özelliklerinden biri de devrimci olmasıdır. O nedenle Mustafa Kemal der ki 'İdareyi maslahatçılar devrimci olamazlar.' Hiçbirimiz idareyi maslahatçı olmayacağız. Sonuna kadar, sapına kadar devrimci ruhu yaşatacağız."

Alandakilerle beraber, 81 ile ve yurt dışındaki vatandaşlara selam gönderen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Ey Gazi Mustafa Kemal, rahat uyu senin devrimlerinin bekçisi milyonlar var ve milyonlar olarak yolumuza, çağdaş uygarlığı aşmak için devam edeceğiz." sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Mozoleye karanfil bıraktı

Kemal Kılıçdaroğlu, parti otobüsü üzerinden yine alanda bulunan vatandaşlarla Gençlik Marşı söyledi.

Kılıçdaroğlu, daha sonra partililerle beraber Anıtkabir'e geçti. Atatürk'ün mozolesine karanfiller bırakan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, daha sonra Anıtkabir'den ayrıldı.

Muhabir: Barış Gündoğan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın