Dolar
32.39
Euro
35.07
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,541.40
BTC/USDT
70,215.00
BIST 100
9,111.59
Yaşam

Dağ köyü halkının yardım eli dünyaya uzanıyor

Bursa'nın Keles ilçesinin 400 nüfuslu Belenören Mahallesi sakinleri, Somali'de 5 su kuyusu açtırdı, Pakistan'da 5 ev inşa ettirdi, Suriye'ye gıda yardımında bulundu.

25.10.2016 - Güncelleme : 26.10.2016
Dağ köyü halkının yardım eli dünyaya uzanıyor

BURSA - Büşra Nur Özcan

Bursa'nın dağ ilçelerinden Keles'teki, tarihi ve kültürel değerleriyle Osmanlı'nın izlerini taşıyan 400 nüfuslu Belenören Mahallesi'nin sakinleri, kurulan dernek aracılığıyla hem yurt içinde hem de yurt dışında ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşuyor. 

Uludağ'ın arka yüzünde, Bursa'nın fethinden beri yaşamın sürdüğü, Bursa kent merkezine 68 kilometre uzaklıktaki "Osmanlı köyü"nde, atalardan miras "yardımseverlik", "hayırseverlik" ve "vakıf" kültürüne sahip çıkılıyor.

Somali'de açtırdıkları su kuyularıyla Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'dan teşekkür plaketi alan Belenörenliler, el birliğiyle öğrenci okutuyor, yaşlılara, yetim çocuklara bakıyor, evsiz kalanlara ev, susuz kalanlar için su kuyusu yaptırıyor.

Belenören Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Çakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehre göçün çok fazla olduğunu, mahalle nüfusunun iki katı kadar da şehir merkezinde yaşayan hemşehrileri bulunduğunu söyledi.

"Dağın makus talihini eğitimle aşacağız"

Kimsenin mahalleyle irtibatını koparmaması amacıyla 2005'te derneği kurduklarını belirten Çakar, derneğin faaliyetlerinin 11 yıldır aralıksız sürdüğünü dile getirdi.

"Dağın makus talihini eğitimle aşacağız; ya okuyan, ya okutan olacağız" sloganıyla yola çıktıklarını anlatan Çakar, "Köydeki öğrencileri üniversite okumaya teşvik ediyoruz. Kuruluşumuzdan beri istisnasız ve şartsız üniversitede okuyan 40 öğrenciye burs veriyoruz. Bu, bir köy derneği açısından çok önemli sayı. Öğrencilerimize her yıl yardımcı ders kitapları tavsiye ediyoruz ve dağıtımını yapıyoruz." dedi.

Çakar, "Komşusu açken tok yatan bizden değildir" düsturuyla hareket ettiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Köyümüzde birçok yaşlı var. Yaşa bağlı olarak yemeklerini yapamıyor, ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Dernek olarak bir aş evi açtık ve yaklaşık 35 yaşlının evlerine yemek servisi yaptık. Bu hizmeti verirken maksadımız, sadece onların karınlarının doyması olmadı. Yaşlı insanların her an acil ihtiyaçları olabilir. Yemek dağıtan arkadaşımız, evlere kadar gittiği için buradaki yaşlıları görmüş ve takip etmiş oluyor. Sobası sönmüşse, üşüyorsa sobasını yakıyor. Konuşmaya ihtiyacı varsa onunla sohbet ediyor."

Somali'ye su kuyusu Pakistan'a ev

Yurt içi ve yurt dışında ihtiyacı olanlara imkanları ölçüsünde yardım elini uzatmaya çalıştıklarını belirten Çakar, Türkiye'de 50 yetim çocuğun aylık ihtiyacını karşıladıklarını anlattı.

İnsanların suya ihtiyaç duyduğu Somali'de yaşananlara gözlerini kapatmadıklarını vurgulayan Çakar, şunları kaydetti:

"Burada 5 su kuyusu açtırdık. Aynı zamanda 3 tırlık gıda yardımında bulunduk. Yapılan bu yardımlar dolayısıyla Somali Cumhurbaşkanı, bizzat kendisi geçtiğimiz yaz Bursa'ya geldi ve ondan bu yapılan yardımlara istinaden plaket aldık. Geçtiğimiz yıllarda Pakistan'da büyük bir sel felaketi meydana gelmişti. Evleri su altında kalan, yıkılan binlerce insan vardı. Dernek olarak 5 ev inşa ettik. Suriye'de de bir savaş ortamı var. Oradaki insanlara da kayıtsız kalamazdık. Oradakilere yönelik 5 tırlık gıda yardımı hazırladık. Bunlar, köyümüzden yardıma muhtaç kardeşlerimize dualarla uğurlandı. Dernek olarak yardıma ihtiyacı olanlara katkıda bulunmaya devam edeceğiz."

Çakar, dernek vasıtasıyla köyde toplu mesaj sistemi dahilinde cenazeler, cemiyetler, asker uğurlamalarının duyurulduğunu, köyden yetişen öğretmenlerin öğretmenler gününün kutlandığını söyledi.

Belenören'in soyağacını da oluşturduklarını belirten Çakar, "Kapsamlı bir çalışma neticesinde köyümüzün tarihi geçmişini çıkarttık. Osmanlı arşivleri de incelenerek, 1700'lü yıllara kadar inildi ve bir kitap hazırlandı. Kitapta aynı zamanda köyümüzün adetleri, gelenekleri, görenekleri, eski fotoğrafları da var." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.