Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,231.31
ETH/USDT
3,562.90
BTC/USDT
70,709.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Dodik'ten Sırp Cumhuriyeti için 'devlet' ifadesi

Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin Başkanı Dodik, "Sırp Cumhuriyeti, devlet gibi önemlidir. Sırp Cumhuriyeti devlettir." dedi.

25.09.2016 - Güncelleme : 26.09.2016
Dodik'ten Sırp Cumhuriyeti için 'devlet' ifadesi

PALE

Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkanı Milorad Dodik, cumhuriyet için "devlet" ifadesini kullanarak, "Sırp Cumhuriyeti, devlet gibi önemlidir. Sırp Cumhuriyeti devlettir. Okulda bir şeyin devlet olarak adlandırılması için üç temel kriter olduğunu öğrendim: Toprak, etkili bir iktidar ve devleti isteyen halk. Sırp Cumhuriyeti'nde ne eksik? Hiçbir şey." görüşünü savundu.

Sırp lider, başkent Saraybosna yakınlarında, Sırp nüfusun yoğun yaşadığı Pale'de toplanan destekçilerine yaptığı konuşmada, bugün entite sınırlarında yapılan referandumla "şanlı tarihlerinde yeni bir sayfa açıktıklarını" öne sürerek, 9 Ocak'ın "Sırp Cumhuriyeti Günü" olarak kabul edilmesi için yapılan referandumu "başarılı" olarak niteledi.

Her şeyin Pale'de başladığını ve kutlamanın da burada yapılması gerektiğini dile getiren Dodik, 9 Ocak 1992'de Pale'de Sırp Cumhuriyeti'nin kurulduğunu anımsattı.

"Oy kullanmayan her Sırp vatandaşının utanması gerekiyor"

Dodik, Sırp Cumhuriyeti halkı ve yaptıkları seçimle gurur duyduğunu belirterek, referandumda oy kullanmayan her Sırp vatandaşın ise utanması gerektiğini savundu.

Sırp Cumhuriyeti'nin "Yugoslavya'nın dağılmasının sonucu" ortaya çıktığını aktaran Dodik, Sırp halkının özgürlüğünün, sadece bir devlete sahip bulundukları takdirde garanti altında olacağını ileri sürdü. 

Dodik, Sırp Cumhuriyeti'nin devlet gibi önemli olduğunu iddia ederek, "Sırp Cumhuriyeti devlettir. Okulda bir şeyin devlet olarak adlandırılması için üç temel kriter olduğunu öğrendim: Toprak, etkili bir iktidar ve devleti isteyen halk. Sırp Cumhuriyeti'nde ne eksik? Hiçbir şey." görüşünü savundu.

Öte yandan, "Referandumu Düzenleme Komisyonu"ndan yapılan açıklamada, oyların yüzde 30,76'sının sayıldığı ve resmi olmayan ilk sonuçlara göre, sandığa gidenlerin yüzde 99,8'inin "9 Ocak'ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlamasını destekliyor musunuz?" sorusuna "evet" cevabını verdiği bildirildi.

Muhabir: Alma Çekovic, Kayhan Gül

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.