Politika

Ekonomi Bakanı Zeybekci: Türkiye her şeye rağmen büyümede dünyada bir numara olmuştur

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin global ekonomide kendi devlerini yaratacağını belirterek, "Türkiye, her şeye rağmen son çeyrekte dünyada büyümede bir numara olmuş ve 7,4'lük büyümesiyle de G20'de, OECD üyesi ülkelerde bir numara olmuş" dedi.

17.12.2017 - Güncelleme : 17.12.2017
Ekonomi Bakanı Zeybekci: Türkiye her şeye rağmen büyümede dünyada bir numara olmuştur

TBMM

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığının 2018 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, ekonomik göstergeler konusunda bugünü geçmişle kıyaslarken sadece 2001-2002 yıllarının esas alınmasında hata yapılacağını, bu yıllara ait göstergeler için 1990'lı yılların da incelenmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'de toplanan vergilerin sadece yüzde 10'unun faize gittiğini vurgulayarak, "Türkiye'den yeniden yüzde 87'i almak isteyenlerin karın ağrısı var. 2017 yılında ihracat hedefi 153 milyar dolardı Orta Vadeli Program'da, sonra revize ettik 156,5 milyar dolara koyduk ve şimdi de inşallah tarihi zirveye 2017 yılında yaklaşacağız yani aşacağız. Bu tarihi zirveyi adına koyduğumuz o dönemde, 2014 yılında ihracatın içinde 13 milyar dolar altın vardır." ifadelerini kullandı.

AK Parti iktidarının halen yaklaşık 70 milyar liranın üzerinde teşvik belgesiyle ilgili Bakanlar Kurulunun çalışma yaptığını, yıl sonundan önce bunların ilan edileceğini ve Türkiye'nin global ekonomide kendi devlerini yaratacağını vurgulayan Zeybekci, "Türkiye, her şeye rağmen son çeyrekte dünyada büyümede bir numara olmuş ve toplamda baktığımız zaman da 7,4'lük büyümesiyle de yine de dünyada bir numara olmuş G20'de, OECD üyesi ülkelerde." diye konuştu. 

Bakan Zeybekci, Türkiye büyürken üretimle, ihracatla, istihdamla ve yatırımla büyümek zorunda olduğuna dikkati çekerek, "Bununla ilgili de çok önemli kararlar alındı. Bunlara 'tesadüf' derseniz, kabul edemeyiz, Hükümetimize de hakaret olarak kabul ederiz, parti olarak da hakaret kabul ederiz. Bunların hepsi çok ince çalışıldı, en ince detayına kadar gergef gibi işlendi, planlandı ve bugün bu sonuçlar alınıyor. 2018 yılında Türkiye yine büyümeye devam edecek. Yine Türkiye, ihracatını artırmaya devam edecek. 2018 sonu itibarıyla Türkiye, 170 milyar dolarlık ihracat hedefini de geçecek." dedi. 

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin toplam 4 milyar 413 milyon lira olduğunu, bunun 222 milyon lirasının personel, 26 milyon lirasının SGK primleri, 101 milyon lirasının mal ve hizmet alımı, 21 milyon lirasının sermaye giderleri, 4 milyar 30 milyon liralık kısmının da ihracatçılara verilecek destek ve teşvikler olduğunu söyledi. 

Genel Kurul'da tartışma

Konuşması sırasında CHP milletvekillerinin itirazları üzerine Bakan Zeybekci, Necip Fazıl Kısakürek'in Büyük Doğu dergisinde yayınlanmış "Bugün bizdeki muhalefet iktidarı düşürmek için vatanı düşürmeye bile razıdır." sözünü hatırlattı.

Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Engöz Özkoç, itirazda bulunarak, "Vatana ihanet eden sensin. Haddini bil de konuş. Bu alçaklıktır. Senin haddin değil muhalefete 'vatan haini' demek." ifadelerini kullandı.

Zeybekci de Özkoç'a hitaben, "Sen dil uzatırken ses çıkarmayacağız, biz burada bunlara cevap verirken haddimizi bilecekmişiz. Haddimi senden öğrenmeyeceğim, asla. Senden öğrenecek hiçbir şeyim de yoktur. Had bildirmek senin haddin değildir. Sadece ve sadece üstat Necip Fazıl Kısakürek'in söylediği sözü tekrar ettim. Ne var bunda? Yaran yoksa gocunmazsın." diye konuştu.

Özkoç'un "Alçakça konuşuyor" diyerek itirazlarını sürdürmesi üzerine AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Özkoç'un üzerine yürüdü.

Bakan Zeybekci de Özkoç'a "Alçak sensin. Alçak sana benzer." karşılığını verdi. Bazı AK Parti ve CHP milletvekillerinin birbirlerinin üzerine yürümesi üzerine oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, birleşime ara verdi. 

"Burada konuşan bir konuşmacıya yüzlerce defa 'alçak' denir mi?"

Verilen aranın ardındankonuşmasına devam eden Bakan Zeybekci, hayatı boyunca hiçbir siyasetçiye ve siyasi partiye hakaret etmediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hiçbir zaman için de 'hain, alçak, şerefsiz' demedim çünkü ne yapacaksak siyasetle yapacağız, ne yapacaksak da siyasi partilerimizle yapacağız, ne yaparsak da Türkiye Büyük Millet Meclisimizin onayıyla yapacağız. Maalesef bir arkadaşımız yüzlerce defa şahsıma 'alçak' diye bağırdı, yüzlerce defa. Sabrettim, durdum, sustum, ağzımdan çıkan o 'alçak' kelimesini yüce Meclisin huzurunda söylemiş olmaktan dolayı da üzgünüm. Bir daha asla kullanmayacağım, bir daha asla bu kardeşinizin ağzından öyle kelimeleri duymayacaksınız.1956 yılında üstat Necip Fazıl Kısakürek'in söylediği söz, tam anlamıyla 'Bugün bizdeki muhalefet' deyip o güne hitap eden bir sözdür, bununla hiç kimseyi kastetmedim, hiç kimseyi de hedeflemedim. Kabul etmemek sizin hakkınızdır, buraya çıkarsınız, söylersiniz ama burada konuşan bir konuşmacıya, bir bakana yüzlerce defa 'alçak' denir mi?"

Türkiye'nin merde bile muhtaç olmaması, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet ve daha ilerisine geçmek için büyük bir yarış içinde olduğunu anlatan Zeybekci, "Bu yarışta tabii ki bize çelme takmak isteyenler olacaktır. Bölgesel menfaatleri, bölgesel çıkarları olanların da Türkiye ile ilgili hesapları olacaktır. 236 milyar dolarlık milli gelirin olduğu bir dönemde, toplam vergi gelirlerinin yüzde 87'sini faiz olarak alanlar, bugün 870 milyar dolara gelmiş olan Türkiye'nin vergi gelirlerinin yüzde 87'sini tekrar almak isteyeceklerdir. Bugün yüzde 10, hedefimiz bu yüzde 10'u da vergi gelirlerinden sıfıra indirmek, hedef bu. Bu hedefi de Allah'ın izniyle gerçekleştireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Zeybekci'nin konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da "Siz ekonomik verileri anlatırken diplomatik dil kullanırsanız, diplomatik dille söylerseniz biz de bunları diplomatik bir dille söyleriz ama siz ya da bir başkası Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu partisi Cumhuriyet Halk Partisine bir gönderme yaparak 'vatan haini' derse, kim olursa olsun, onun karşılığını alçaklıkla alır; bu, kesinkes böyledir." dedi. Ama 'Ben vatan haini demedim.' derseniz o zaman 'Siz de alçak değilsiniz.' deriz. Net ve açık söylüyoruz; Bize 'Vatan haini.' diyen herkes alçaktır, demeyenin alçaklıkla bir alakası yoktur." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Kadir Karakuş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın