Dolar
32.32
Euro
34.93
Altın
2,208.66
ETH/USDT
3,590.80
BTC/USDT
70,899.00
BIST 100
9,056.74
Kültür

Genç müzisyenden Türk müziğine "komalı piyano" yorumu

İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğrencisi 17 yaşındaki Yakartepe Türk müziği eserlerine "komalı piyano"da hayat veriyor.

Sefa Mutlu  | 15.12.2015 - Güncelleme : 16.12.2015
Genç müzisyenden Türk müziğine "komalı piyano" yorumu

İstanbul

İSTANBUL

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğrencisi 17 yaşındaki Güneş Yakartepe, Türk müziği eserlerine "komalı piyano"da hayat veriyor.

Yakartepe, komalı piyano merakını, eğitimini ve çaldığı enstrümanları AA muhabirine anlattı. Müziğe ilkokul 3. sınıfta flütle başladığını belirten Yakartepe, müziğe ilgisi üzerine ailesinin başka enstrümanlar konusunda da kendisini yönlendirdiğini söyledi.

Komalı piyano hakkında bilgiler veren Yakartepe,"Normalde her oktavda 12 ses varken, bu piyanonun 1 oktavında 53 sesi ayarlayıp verebiliyorsunuz. Bu piyano elektrikli, akustik piyanomda daha çok klasik çalışmaları, komalı piyanomda ise Türk ve saray müziği çalışmalarımı seslendiriyorum. Açıkçası bu piyano, Türk müziği için de geliştirilmedi. Yabancı bazı ülkelerin ulusal müziklerinde kullanılmak için ayarlanabilir komalı piyano geliştirmişler. Onlarınki daha matematiksel olduğu için bizim müziğimize uymuyor"şeklinde konuştu.

Yakartepe, ara sesleri bulabilmek için tambur, ney, kaval ve ud gibi enstrümanları kullandığına işaret ederek, bunu yapabilmek için iyi bir kulağa sahip olunması gerektiğini söyledi.

"Türk müziğinden de piyanodan da vazgeçmem"

Hocasının tespitiyle, 15 bin kişide bir görülen absolut kulağa sahip olduğunu öğrenen Yakartepe, şu ifadelere yer verdi:

"Piyanoyu ve Türk müziğini çok seviyorum. Dolayısıyla ne piyano için Türk müziğinden vazgeçerim ne de Türk müziği için piyanodan. Böylece ikisini de birleştirdiğimi düşünüyorum. Türk müziği, dipsiz bir kuyu, biraz daha indikçe farklı bir şey keşfediyorsunuz. Türk müziğinin derinine indikçe piyanoyla tam olarak çalamıyorsunuz. Makam ve komaları bilmek gerekiyor. Bunun akustik piyanoyla mümkün olmadığını gördüm. Babam daha sonra yurt  dışındaki fuarlarda araştırdı. Japonya'dan komalı piyano getirttik. Bunu öğreneceğim kimse olmadığı için bu beni daha çok araştırarak öğrenmeye yönlendirdi. Çala çala yumuşattım ve daha ruha dokunur hale getirdim."

Muhabir: Sefa Mutlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın