Dolar
32.38
Euro
35.10
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,556.00
BTC/USDT
70,808.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri Avusturya'da protesto edildi

Avusturya'da 2 binin üzerinde gösterici, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto etti.

23.07.2017 - Güncelleme : 24.07.2017
İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri Avusturya'da protesto edildi Fotoğraf: AA/Aşkın Kıyağan

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, 2 binin üzerinde gösterici İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine karşı gösteri düzenledi.

Filistin ve Türk bayraklarıyla Viyana Devlet Operası'nın önünde toplanan göstericiler, "Filistin'e özgürlük, Mescid-i Aksa'ya özgürlük" pankartları açtı.

Burada yapılan konuşmalarda, İsrail devletinin 14 Temmuz'dan itibaren Mescid-i Aksa'ya yönelik hak ihlallerinin dünya kamuoyu tarafından göz ardı edildiği belirtilerek, başta Mescid-i Aksa'da olmak üzere Müslümanlara yönelik baskı ve ihlallerin sonlandırılması istendi.

AA muhabirine konuşan aktivist Abdurrahman Laruşi, Filistin halkına ve Mescid-i Aksa'ya destek gösterisinde bulunmak üzere toplandıklarını anlattı.

"Mescid-i Aksa'nın bize ihtiyacı yok ama bizim ihtiyacımız var"

Abdurrahman Laruşi, uluslararası kuruluşların hiçbir şey yapmadan sadece yapılan ihlalleri seyrettiklerine dikkati çekerek, "Dünyanın gözü önünde meydana gelen bu adaletsizliğe karşı sesimizi yükseltiyor ve buradan bütün dünyanın bu feryadı duymasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Filistin halkı ve Mescid-i Aksa için yılmadan mücadeleye devam edeceklerinin altını çizen Laruşi, "Mescid-i Aksa bizim dinimizin bir parçası, bizim için kutsal bir yer, kanımızın son damlasına kadar bu uğurda mücadele edeceğiz. Mescid-i Aksa'nın bize ihtiyacı yok ama bizim Mescid-i Aksa'ya ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.

Türkçe, Arapça ve Almanca "Filistin'e özgürlük, terörist İsrail" sloganları atılan gösteri, daha sonra sona erdi.

Cezayir 

Cezayir, Filistin meselesinin ortak Arap çalışmasının öncelikler listesine alınması çağrısında bulundu.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Abdulkadir Mesahil, Ürdünlü mevkidaşı Eymen Sefadi'yle gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan gelişmeleri ele aldı.

Bakan Mesahil'in Filistin meselesinin hak ettiği yer olan ortak Arap çalışmasının öncelikler listesine yeniden taşınması gerektiğini vurguladığı görüşmede, iki bakanın, "mukaddes mekanlar ve Filistin halkının korunması, şantaj ve gerginliklerinin önüne geçilmesi için işgalcilere baskı yapılmasını sağlamak" amacıyla Arap ve Müslüman ülkelerinin yanı sıra uluslararası kurumlar arasında iş birliğinin artırılması için çaba sarf edilmesi konusunda mutabık kaldığı aktarıldı.

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı. Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in kapılarından ikisini pazar günü açmış ancak kapılara metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

İsrail, Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurduğu metal dedektörler vasıtasıyla Aksa Vakfı tarafından kontrol edilen Harem-i Şerif'te egemenlik sağlamak istiyor.

Filistin halkı, metal dedektörlerin güvenlik gerekçesiyle değil, Aksa üzerinde hakimiyet kurma amaçlı olduğunu düşünüyor. İsrail'in, Aksa'yı yönetme hakkını resmi olarak tanıdığı Aksa Vakfı'na danışmadan attığı bu tek taraflı adımın kabul edilmesi halinde bunu daha ileri adımların takip edeceğini belirten Filistinliler, böylece Aksa'nın zamansal ve mekansal olarak bölünüp Yahudilere tahsis edilmesinden ve ellerinden alınmasından endişe ediyor.

Muhabir: Aşkın Kıyağan, Abdel Razek Abdallah, Afra Aksoy


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.