Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,570.50
BTC/USDT
70,824.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Kanada Yezidilere kapılarını açtı

Kanada, soykırım tehdidi altında olduğunu daha önce ilan ettiği Yezidiler için kapılarını açtı.

Seyit Aydoğan  | 26.10.2016 - Güncelleme : 26.10.2016
Kanada Yezidilere kapılarını açtı

Canada

OTTAWA

Kanada, soykırım tehdidi altında olduğunu daha önce ilan ettiği Yezidiler için kapılarını açtı.

Ana muhalefet Muhafazakar Parti milletvekillerince verilen ve Irak'taki Yezidilerin Kanada'ya getirilmesini öngören tasarı, Kanada Federal Parlamentosu'nda oylandı.

Dışişleri Bakanı Stephane Dion'un daha önce Yezidilerin maruz kaldığı olumsuz koşulları "soykırım" olarak nitelemesinin ardından tasarı, parlamentodaki tüm partilerin "evet" oyu vermesiyle kabul edildi.

Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı John McCallum, tasarının kabulünün ardından yaptığı yazılı açıklamada, Kanada'nın, ihtiyacı olanlara koruma sağlayan uzun ve gurur verici bir geleneğe sahip olduğunu bildirdi.

Parlamentoda tüm partilerin oyu ile benimsenen kararın, Kanada halkının da aynı duyguları taşıdığının bir göstergesi olduğunu vurgulayan McCallum, "Zulme maruz kalmış ve çok acılar çekmiş Yezidilere tüm partilerin oy birliği ile kucak açmasından mutluyum. Kanada Hükümeti, risk altındaki Yezidileri ülkeye getirmeye kararlıdır. Bu kararla 120 gün içinde Yezidi topluluğunu ülkeye getirmek amaçlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Bakan McCallum, parlamento binasından ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada ise 120 günlük program kapsamında getirmeyi planladıkları Yezidiler için bir sayı sınırlaması olmadığını söyledi.

Yezidilerin büyük çoğunluğunun Irak'ta terör örgütü DEAŞ tehdidi altında yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını, bir bölümünün ise Türkiye ve Yunanistan'a sığındığını hatırlatan McCallum, "Yezidileri, bulundukları her bölgenin artı ve eksilerini hesap ederek Kanada'ya getirmeye başlayacağız." dedi.

McCallum, Yezidilerin ülkeye getirilmeye başlanacağı tarih konusunda bilgi vermedi.

Muhabir. Seyit Aydoğan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın