Dolar
32.33
Euro
34.85
Altın
2,195.09
ETH/USDT
3,584.20
BTC/USDT
70,700.00
BIST 100
8,995.17
Gündem

Kurban Bayramı için hazırlıklar tamam

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Kurban Bayramı için tüm hazırlıkların tamamlandığını belirterek, "Bayramdan sonra et fiyatlarını artırmaya dönük herhangi alan bulamayacaktır." dedi.

Merve Özlem Çakır  | 25.08.2016 - Güncelleme : 25.08.2016
Kurban Bayramı için hazırlıklar tamam

Ankara

ANKARA - MERVE ÖZLEM ÇAKIR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na çok az bir süre kaldığına dikkati çekerek, her yıl olduğu gibi bazı spekülatif söylemlerin bu sene de gündemi işgal etmeye başladığını söyledi. 

Çelik, geçmiş yıllarda ortalama 2 milyon 700 bin küçükbaş kurban edilirken, şu anda 3 milyon 700 bin kurban edilmeye müsait küçükbaş hayvan olduğunun belirlendiğini ifade ederek, "Hayvan sayılarında herhangi bir sorun söz konusu değil. Kurban Bayramı için yeterli, hatta yeterinden fazla hayvanımız mevcut. Spekülatörler her yıl bunu söylerler ama bayram bittikten sonra da pazarlarda çok ciddi şekilde hayvan kalır. Bunları da Et ve Süt Kurumu olarak almak zorunda kalırız. Bu yıl da büyük ihtimalle böyle olacak. Onun için hem kurban kesecek vatandaşlara, hem pazara kurbanlık hayvanlarını çıkaracaklara sesleniyorum; kesinlikle bu değerlendirmelere kanmayınız." diye konuştu.

"Hazırlıklarımız tamam"

Çelik, köklü bir dönüşüm programı uygulandığının altını çizerek, damızlık çiftliklerinin öne çıktığı yapıda sistemin oturtulması gerektiğini belirtti.

Aksi takdirde her yıl artan bir besi hayvan ithalatı ile hayvancılığı geliştirmenin mümkün olmadığını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Geçiş sürecindeyiz. Bu temel dönüşüm damızlık çiftliklerine sistemin dönüşmesi noktasında da bu geçiş döneminde ister istemez hayvan ithalatı söz konusu. Bunun için de vatandaşlarımızın bayram sonrası için de hiçbir endişesi olmasın. Çünkü şu anda yalnız kasaplık kesim için 100 bin hayvan ya limanlara ulaşmış ya yolda ya da bağlantısı yapılmış durumda. Ayrıca yoğun bir şekilde besilik talepleri var. Onunla ilgili de bağlantılarımız yapılmış durumda. Birinci etapta hemen 100 bin hayvan şu anda limanlara gelmeye başladı. Bunlar besi çiftliklerine dağıtılacak. Hayvancılık politikamızda köklü bir değişikliğe doğru gideceğiz ama mevcut yürüyen sistem içerisinde hiçbir aksaklığa fırsat vermemek için atılması gereken ne adım varsa onları atıyoruz. Hem bayram öncesi hem de bayram için tüm hazırlıklarımız fazlasıyla tamam. Bayramdan sonrası için de et fiyatlarını artırmaya dönük herhangi bir spekülatif hareket, alan bulamayacaktır."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın