Teknoloji

Suya karışan petrole "patlıcan"lı çözüm

Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi'nden 2 öğrenci, denize karışan petrol türevlerini temizlemede kullanılabilecek "patlıcan tozu" katkılı sünger geliştirdi.

07.04.2016 - Güncelleme : 08.04.2016
Suya karışan petrole "patlıcan"lı çözüm

Eskisehir

ESKİŞEHİR - Sinan Balcıkoca

Eskişehir'de düzenlenen TÜBİTAK 47. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finali'nde sergilenen ürün, yatak yapımında veya bulaşık yıkamada kullanılan sünger ile patlıcan tozunun birleşiminden oluşuyor. Ürün, benzerlerinden daha fazla, kendi ağırlığının 18 katı kadar petrol ve türevini emebilme özelliği taşıyor ve daha ucuza mal oluyor.

Proje sahiplerinden Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi 11. sınıf öğrencisi Ahmet Demirdaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul arkadaşı Utku Sarıışık ile geliştirdikleri ürünü, tanker kazaları sonucu denizlerde oluşan petrol kirliliğine çözüm bulmak için amacıyla geliştirdiklerini söyledi.

Demirdaş, piyasadaki ürünlerin kendi ağırlığının 16 katı kadar petrol türevi emdiğini anlatarak, "Bizim ürünümüz ise kendi ağırlının 18 katını emiyor ve 5 kat daha ucuza üretiyoruz. Projemiz tamamen özgün. Aldığımız güzel değerler sonucunda Türk Patent Enstitüsüne başvurduk ve ilk aşamayı geçtik. Dünyada daha önce böyle bir çalışma yapılmamış. Piyasaya ürün sunabilmemiz için iki aşama kaldı." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin patlıcan üretiminde dünyada üçüncü sırada bulunduğunu dile getiren Demirdaş, bu sebzenin gıda sektörü dışında hiçbir alanda kullanılmadığını anlattı.

"3 üniversite ile çalıştık"

Demirdaş, çevreye karşı faydalı bir ürün elde ettiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Biz patlıcan tozlarıyla süngerlerin bazı açıklıklarını kapattık, su girişini önledik. Su girmeyen yerlere daha fazlasıyla yağ girmiş oluyor. Anadolu Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi ile beraber çalıştık. Bir ton petrolü temizlemek için sorbent pedler 10 bin 800 dolar gibi bir maliyet çıkarıyor. Bizim ürünümüz bunu 2 bin 560 dolara yapabiliyor."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın