Gündem

'Türkiye'nin güvenliği Kerkük'ten başlar'

Dünya Azerbaycanlıları Kongresi Başkanı Kurban, "Unutmamamız gereken ve herkesin bilmesi gereken bir husus, Türkiye'nin güvenliği Kerkük'ten başlar." dedi.

20.09.2017 - Güncelleme : 20.09.2017
'Türkiye'nin güvenliği Kerkük'ten başlar'

İZMİR

Dünya Azerbaycanlıları Kongresi Başkanı Asıf Kurban, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandum kararının durdurulması gerektiğini belirterek, "Böyle bir referandum, bölge açısından arzu olunmaz sonuçlara sebep olur. Bu referandum Irak'ı iç savaşa götürür ki bu da ölümler, katliamlar demektir." ifadelerini kullandı.

Kurban, yaptığı açıklamada, Türk tarihinin ve Orta Doğu'nun göz bebeği Kerkük'ün Türkmenlerle özdeşleştiğini kaydetti.

"Türkmen" denilince akla Kerkük'ün, "Kerkük" denilince de Türkmenlerin geldiğini aktaran Kurban, bölgede Türkmenleri yok etmek için çeşitli senaryoların geliştirildiğini belirtti.

Kurban, Türkmenlerin tek ümit bağladığı yerin Türkiye ve Türk dünyası olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Geçmişte Kerkük tapu daireleri tahrip edildi, yok edildi. Türkmenlerin mallarına el konuldu, canlarına kıyıldı. Kerkük'ü terk etmeleri için baskı ve şiddete maruz kaldılar. Dilleri, kültürleri erozyona uğradı. Kendilerine gereken destek verilmedi, ses çıkarılmadı. Türkmenlere yönelik bu yok etme planına 'Dur' denilmelidir. Unutmamamız gereken ve herkesin bilmesi gereken bir husus, Türkiye'nin güvenliği Kerkük'ten başlar. Bu açıdan da Kerkük'ten yükselen çığlığa kulak verilmeli, Kerkük'de bir oldu bittiye müsaade edilmemelidir."

Kurban, IKBY'nin referandum kararını eleştirerek, Irak'ın kuzeyinde Irak Anayasası'na aykırı, tek taraflı, hukuki geçerliliği bulunmayan ve Türkmen partilerince kabul edilmeden yapılması planlanan referandumun durdurulması kararının ülkenin ve bölgenin istikrarı bakımından büyük önem taşıdığını bildirdi.

Çatışmalar ve acıyla bitap düşen Irak'ın başına yeni problemler açılmaması açısından da bu referandumun yapılmaması gerektiğini belirten Kurban, "Aksi takdirde böyle bir referandum bölge açısından arzu olunmaz sonuçlara sebep olur. Bu referandum Irak'ı iç savaşa götürür ki bu da ölümler, katliamlar demektir. Aynı zamanda Türkiye'nin ulusal güvenliği açısından da bu referandumun yapılmasına müsaade edilmemesi gerekir." ifadesini kullandı.

Muhabir: Eşber Ayaydın

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın