Dolar
32.34
Euro
34.88
Altın
2,221.35
ETH/USDT
3,569.70
BTC/USDT
70,679.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Kara operasyonu dahil tüm imkanlarımızı kullanırız

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Musul'a yönelik operasyonla ilgili, "Eğer Türkiye'ye yönelik bir tehdit oluşursa biz kara operasyonu dahil tüm imkanlarımızı kullanırız." dedi.

25.10.2016 - Güncelleme : 25.10.2016
 Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Kara operasyonu dahil tüm imkanlarımızı kullanırız

ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Musul'a yönelik operasyonla ilgili, "Eğer Türkiye'ye yönelik bir tehdit oluşursa biz kara operasyonu dahil tüm imkanlarımızı kullanırız. Türkiye'ye yönelik bir tehdit oluşursa, Irak'taki gelişmeler Türkiye'nin güvenliğini, istikrarını tehdit edecek olursa, nasıl Suriye'de DAEŞ'in oluşturduğu tehdit artık bizim sabrımızı taşırdıysa, burada Sincar ve diğer bölgelerde bize yönelik tehdit artarsa kara operasyonu dahil uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı ve gücümüzü kullanarak bize yönelik tehdidi bertaraf ederiz." dedi.

Çavuşoğlu, TV 24'te katıldığı programda gündemi değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve tüm uzmanların bölgede operasyon bittikten sonra PYD-PKK'lıların Münbiç'ten çıkarılması konusunda sözünün olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı: 

"Peki ABD verdiği sözü niye tutmuyor? Devlet başkanı, bir kere verdiği sözü tutmalı. Bir dışişleri bakanı verdiği sözü tutmalı. Kaç defa sözleri oldu. 200 kişiye gücünüz mü yetmiyor? Yoksa bilerek mi tutuyorsunuz? Bana sözün var, sözünü tutacaksın. Şimdi bu sözünü yerine getiremedin, Rakka'da da YPG ile çalışalım mı diyorsunuz? Ne olacak, orada da etnik temizlik yapacaklar. Bir terör örgütüne alan mı yaratmaya çalışıyorsunuz, bir terör devleti mi kurdurmaya çalıyorsunuz, terör kantonu mu kurdurmaya çalışıyorsunuz? Açıkça söyleyin. Terör örgütü dostunsa, teröre destek veriyor diyorsanız, biz de sizi terör örgütüne destek veren bir ülke olarak görelim." dedi.

"Kendi imkanlarımızla çıkarmasını biliriz"

Çavuşoğlu, "Münbiç'ten çıkmazlarsa Türkiye girer mi?' sorusuna şöyle yanıt verdi: 

"Elbette... Biz Amerikalılara da söyledik. Kendi imkanlarımızla çıkarmasını biliriz. ÖSO kiminle mücadele ediyor? Kimden temizliyor bu bölgeyi? DEAŞ'ten. DEAŞ'e yönelik operasyonlar sürerken siz de geliyorsunuz ÖSO'ya sadırıyorsunuz. Hani siz meşruydunuz? DEAŞ ile mücadele ediyoruz diye. DEAŞ ile mücadele eden ÖSO'ya niye saldırıyorsunuz?. Bunların DEAŞ diye bir derdi yok. Bunların ajandası farklı. Bunlar kendilerine bir terör koridoru.. Bazen Kürt koridoru gibi tabirler kullananlar oldu ama biz öyle söylemiyoruz. Kürt kardeşlerimizle bir problemimiz yok. Suriye'deki Kürt kardeşlerimize de kucak açıyoruz. Onlarla da sürekli görüşüyoruz. Onlar da YPG'den nefret ediyorlar. PKK nasıl Türkiye'de Kürt vatandaşlarımızı temsil etmiyorsa, YPG de Suriye'de Kürtlerin ekseriyetini temsil etmiyor. Hatta onlara da zulüm ediyor." 

Irak'a kara operasyonu ihtimali

Türkiye'nin Musul operasyonunun neresinde olduğu yönündeki soruya Çavuşoğlu, Türkiye'nin operasyonunun her yerinde olduğu yanıtını verdi. 

Başika Kampında, Ninova Kuvvetleri altında eğitilen kişilerin birçoğunun operasyona katıldığını, kamptaki güçlerle, havan, tank ve obüslerle yapılan atışlarla operasyon başladıktan bu yana dün itibariyle 17 teröristin etkisiz hale getirildiğini kaydetti.

Cerablus'tan aşağıya, El Bab'a doğru giden operasyonun başarıyla yürüdüğüne dikkat çeken Çavuşoğlu, Türkiye'nin DEAŞ'e karşı mücadelenin her bir alanında olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Irak'a yönelik kara operasyonu ihtimali konusunda da "Eğer Türkiye'ye yönelik bir tehdit oluşursa biz kara operasyonu dahil tüm imkanlarımızı kullanırız. Türkiye'ye yönelik bir tehdit oluşursa, Irak'ta gelişmeler, Türkiye'nin güvenliğini, istikrarını tehdit edecek olursa, nasıl Suriye'de DEAŞ'ın oluşturduğu tehdit artık bizim sabrımızı taşırdıysa, burada da Sincar ve diğer bölgelerde bize yönelik tehdit artarsa, kara operasyonu dahil uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı ve gücümüzü kullanarak bize yönelik tehdidi bertaraf ederiz. Bu bizim en doğal hakkımızdır. Bu ister DEAŞ olur ister PKK olur ister YPG olur, adı önemli değil." ifadelerini kullandı.

Irak yönetiminin açıklamaları

Bakan Çavuşoğlu, Irak'ın maalesef ABD'nin müdahalesinden sonra yönetilemeyen bir ülke haline geldiğini ve eski Başbakan Maliki'nin ülkeyi daha da kötüye götürdüğünü ifade etti.

"Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin muktedir olmadığı" yönündeki yaklaşımın hatırlatıldığı Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"İbadi, zaman zaman uluslararası toplantılarda PKK'nın da DEAŞ'a karşı operasyona katılmasının iyi olabileceğini söylemişti. Bu aslında acziyetin göstergesi. Yani benim elimde Şii milisler var ama bunlar Musul'daki mezhepçilikten dolayı hayatlarını tehlikeye atmak istemez. Terör örgütleriyle işbirliği yapabiliriz. Koskoca ABD, Suriye'de bu anlayışta ise YPG gibi terör örgütüyle işbirliği yapacak durumda ise, yönetilemeyen, aciz durumdaki Irak yönetiminin de terör örgütlerine bel bağlaması bizim için kabul edilebilir değil ama onların penceresinden doğal."

Bağdat'a giden Türk heyetinin temaslarıyla ilgili soruya Çavuşoğlu, Irak yönetiminin kendi iç problemleri ve popülist söylemlerle yaptığı açıklamaların ilişkileri gerdiğini hatırlatarak şöyle devam etti: 

"Ama biz yine sizinle uzlaşmaya varız. Müsteşarımızı gönderdik. Esasen kardeş bir ülkenin bu duruma düşen yönetimiyle biz her şeyi düzeltmeye çalışıyoruz. Ama toplantıda söyledikleriyle sonra söyledikleri farklı. Yaptıkları açıklamalardan sonra açıp bize söyledikleri de farklı. Biz dedik ki eğer siz bu konuda anlaşmaya yanaşmıyorsanız, bizim Başika Kampımız da tehdit altında demektir. O zaman biz buraya da gerekli takviyeleri yaparız. Ama bize yönelik bu bölgede herhangi bir tehdit oluşursa, hava, kara dahil her türlü tedbiri de alırız. Bunu sadece Iraklılara değil Amerikalılar dahil tüm koalisyonun içindeki ülkelere ve Kuzey Irak yetkililerine söyledik, söylüyoruz."

"PKK'ya karşı kara operasyonu da dahil tedbirler alacağız"

Bakan Çavuşoğlu, "İran, Irak, ABD gibi aktörlerin PKK'ya alan açtığını düşünüyor musunuz?" sorusuna, bundan sonra PKK'ya karşı kara operasyonu da dahil tedbirler alınacağı yanıtını verdi.

Türkiye'nin sınırının her iki tarafında da tedbirler almak zorunda olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Bu uluslararası hukuktan doğan hakkımızdır. Irak topraklarında gözümüz yok. Biz Irak'ın sınır bütünlüğünü herkesten daha güçlü destekliyoruz. Suriye'nin de öyle. Bizim derdimiz buralara istikrar gelsin, huzur gelsin. Buralardan bize yönelik tehdit gelmesin. Tehdit oluşursa da uluslararası hukuktan doğan her türlü tedbir hakkımızı kullanırız." ifadelerini kullandı. 

Fırat Kalkanı Operasyonu'nda Rusya'nın Türkiye ile istihbarat paylaşımı yaptığı yönündeki haberlerle ilgili soruya Çavuşoğlu şöyle cevap verdi:

"Fırat Kalkanı Operasyonu'nda DEAŞ'a karşı ter türlü işbirliğini yapacağımızı söylemiştik. Koalisyonun havadan desteği de var. Arazide bizim özel kuvvetlerimiz, Özgür Suriye Ordusuna aktif destek veriyor ve hızlı şekilde ilerleniyor. Rusya ile zaten ilişkilerimiz normalleştikten sonra aramızda oluşturduğumuz bir mekanizma var. Bunun içinde askerlerimiz, diplomatlarımız ve istihbaratımız var. Her türlü konuda bilgi alışverişi ve istihbarat paylaşımı yapılıyor. Bizim Genelkurmay Başkanımız Hulusi Paşa sürekli Rus Genelkurmay Başkanı ile görüşüyor."

ABD'nin Suriye'de YPG yaklaşımı

ABD'nin YPG ısrarının sebebinin ne olduğu sorusu üzerine, Çavuşoğlu, bunun nedeninin acziyet olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kara operasyonu için kuvvet koymanız lazım. ABD kuvvet koymak istemiyor. Sadece özel kuvvet. Biz diyoruz ki, arazide yerel güçler var, ılımlı muhalefet var biz bunları destekliyoruz. Gelin bunlara bizde aktif destek verelim. Nerede operasyon lazımsa, Cerablus, Münbiç, Rakka her yerde. Şimdi PKK/YPG ile işbirliği yapmak demek, bir yerde teröre destek vermek anlamına gelir. ABD şimdi YPG'ye silah veriyor. Bir bakıyoruz, biz o silahları PKK'nın elinde yakalıyoruz. Çünkü aralarında fark yok. Bunu da ABD'ye açıkça söylüyoruz."

Çavuşoğlu, ABD'nin YPG'yi kara gücü olarak kullandığını belirterek, "Koalisyon içerisinde senin bu kadar ortağın varken, Türkiye gibi güvenilir bir ülke varken neden bir terör örgütü ile işbirliği yapıyorsun?" ifadesini kullandı.

"Adil Öksüz bana göre beş para etmez bir terörist"

İçişleri Bakanlığının Adil Öksüz için 4 milyon ödül koyduğu ve arananlar listesinde olduğunun hatırlatılması üzerine, Çavuşoğlu, "Bana göre beş para etmez bir terörist bu kişi, yani değeri beş para bile etmez ama tabi bu mücadelemizin başarılı bir şekilde hedefine ulaşabilmesi için Öksüz dahil bu hainleri de neredeyse bulmamız lazım. Elbette yurt dışına kaçıp kaçmadığı net değil. Böyle bir bilgi de yok." dedi.

İlgili kurumlarla Öksüz hakkında ortaya atılan bilgilerin takibinin yapıldığını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, şu ana kadar nerede olduğunun tespit edilemediğini söyledi.

ABD'deki başkanlık seçimleri

ABD'deki başkanlık seçimlerini kim kazanırsa kazansın Türkiye'nin ilişkileri karşılıklı çıkarlar doğrultusunda, ilkeler ve prensipler çerçevesinde iyi götürme arzusunda olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, fakat bunun da her söylediklerinin kabul edileceği anlamına gelmediğinin altını çizdi. 

Çavuşoğlu, "Bizim Avrupa'ya ve Batı'ya anlatmaya çalıştığımız bu. Siz patron değilsiniz. Biz eşit ortağız. Eşit ortaksak, kararları da beraber alırız, uygulamasını da beraber yaparız. Siz bize dayatma da yapmazsınız, yapmamalısınız." dedi.

FETÖ elebaşı Gülen'in ABD'den iadesi

ABD'nin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'i Türkiye'ye iade etmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu kişinin üçüncü bir ülkeye kaçmaması için gerekli uyarıların da karşı tarafa yapıldığını anlattı. 

Çavuşoğlu, "Bugün ABD'de de kime sorarsanız sorun, dünyada herkes kabul ediyor ki, bu darbenin arkasında FETÖ var. Belge mi? Belge verdik. Delil mi? Delilleri de verdik. Hem de çok sayıda delil verdik. Adalet Bakanımız da yeni bilgilerle ve delilleri, çünkü her gün yeni bir delil çıkıyor, bunları da ulaştıracak ve gerekli temaslarda bulunacak." diye konuştu.

Muhabir: Sultan Çoğalan, Ayşe Sarıoğlu, Sultan Çoğalan, Ecenur Çolak, Zuhal Demirci


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın