Dolar
32.32
Euro
34.89
Altın
2,213.11
ETH/USDT
3,591.40
BTC/USDT
71,296.00
BIST 100
9,062.91
Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ: Kanun hükmünde kararname hazırlıkları bitmek üzere

Adalet Bakanı Bozdağ, OHAL kapsamında çıkarılacak kanun hükmünde kararnameye dair, "Hazırlıklar bitmek üzere. Tek kararname ile meselenin üzerine gidip çözüme kavuşturma düşüncemiz var." dedi.

22.07.2016 - Güncelleme : 22.07.2016
Adalet Bakanı Bozdağ: Kanun hükmünde kararname hazırlıkları bitmek üzere

ANKARA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CNN Türk televizyonunda katıldığı programda, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili açıklamalarda bulunarak, soruları yanıtladı.

Türkiye'de pek çok darbe olduğunu ancak darbecilerin hiçbirisinin milletvekilleri içerisindeyken parlamentoya bomba atmadığını hatırlatan Bozdağ, bunun sadece Hükümete karşı değil milli iradeye, Meclis'e, Anayasa'ya karşı da çok büyük bir düşmanlık ve gözü dönmüşlük, canavarlık olduğunu herkesin de bunu gördüğünü söyledi.

Parlamentoyu bombalamayı, Cumhurbaşkanı'nı infaz etmeyi, insanlara tank sürmeyi göze alan darbecilerin, çok kanlı, çok vahşice bir darbe planlaması yaptığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizi birleştiren şimdiye kadar vatan, bayrak, devlet, millet, Atatürk, din vardı şimdi yanına bir de demokrasi, milli irade eklenmiştir. Bu noktada bütün partiler gerçekten cesurca, kahramanca ve ölümü göze alarak bir sınav vermişlerdir."

Olağanüstü halin uygulanacağı süreçte bir kanun hükmünde kararname mi yoksa birden fazla kararname mi çıkarılacağı sorusunu Bozdağ, şöyle yanıtladı:

"Şu anda hazırlıklar bitmek üzere. Bizim mümkünse tek kararnameyle meselenin üzerine gidip çözüme kavuşturma gibi bir düşüncemiz var. Eğer ihtiyaç olursa, yetmezse başka kararnameler de gelebilir. Ama Sayın Başbakan'ımızın düşüncesi bir kararname çıkararak bütün konuları onun içerisinde tanzim etmenin, bir daha çıkarmamanın doğru olduğu yönünde. Tabi bu ihtiyaç olduğunda çıkmayacağı anlamına da gelmez. Ama biz, mümkün olduğu kadar az kararname çıkarmak istiyoruz. Kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi aldık çünkü şu anda Türkiye'nin karşı karşıya olduğu tehlike ve tehdit tam anlamıyla izole edilmiş durumda değil." 

"Tedbir almamazlık yapmamız yanlış olur"

Dün akşam saatlerinde bir hareketlilik olduğu yönünde söylentiler çıktığının hatırlatılarak, tehdidin sona erip ermediğinin sorulması üzerine Bozdağ, geçmişten günümüze bakıldığında artçıların her zaman görüldüğünü, 17 Aralık hukuk darbesinin 25 Aralık'ta, 9 Mart 1971'deki darbe teşebbüsünün 12 Mart'ta başka bir versiyonunun ortaya çıktığını hatırlattı.

Darbe teşebbüslerine kalkışanların gözü dönmüş olduğuna işaret eden Bozdağ, "Şu anda 'darbe teşebbüsü başarısız kılınmıştır, bundan sonra bir netice alma ihtimalleri, imkanları yoktur' diye bizim yatmamız, tedbir almamazlık etmemiz fevkalede yanlış olur." şeklinde konuştu.

Gözaltı süreleri

Bozdağ, gözaltı sürelerinin uzatılması ile ilgili olarak da şunları kaydetti:

"İlk etapta 7-8 gün uygulanıp, daha sonra bunun gerektiğinde uzatılması şeklinde bir düşüncemiz var. Ama bunun azami sınırı ne olacak ona en nihayetinde karar vereceğiz. Gerekirse uzatılma imkanı verilecek. Ama gerekirse uzatılmanın da bir sınırı olacak. 8 gün ilk etapta olabilir veya 7 gün olabilir. Ama ondan sonra ihtiyaç duyulursa da işte bir defa şu kadar, belki iki defa şu kadar ama en nihayetinde bir rakamdan fazla olamayacak. Belli bir rakam koyacağız." şeklinde konuştu.

FETÖ'nün darbe girişimi davasının görüleceği yer

Adalet Bakanı Bozdağ, FETÖ soruşturması kapsamındaki davaya ilişkin, "Bu kadar sanıklı davanın, Ankara'daki duruşma salonlarında görülme imkanı yok. Bakanlık olarak bu açıdan tedbir aldık, yargılamanın yeri Sincan ilçesi sınırlarında olacak."

"Şu anda özel bir mahkemeye gerek yok"

Şu anda özel bir mahkemeye gerek olmadığını belirten Bozdağ, "Darbe teşebbüsünde bulunanları, hangi mahkemelerin yargılayacağı belli çünkü bir ihtisaslaşma sağlandı. Ancak bu yargılamalar çok uzun süreceği için belki bu belli olan mahkemelere, 'başka iş verilmemesi' gibi bir şey olabilir." ifadelerini kullandı.

Bakan Bozdağ, askeri yargıyı sivilleştirme konusu ile ilgili olarak  da şunları kaydetti:

"Zamanlaması konusunda bir şey demek istemiyorum. Türkiye, yargıdaki 'iki ayrı devlet varmış' görüntüsü veren, iki ayrı yargı uygulamasına da kesinlikle son vermelidir. Bu adımları da atacağız. Ama bunun zamanlaması konusunda bir şey ifade etmem doğru olmaz."

Fetullah Gülen'in iadesi konusu

Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin olarak da "Biz bu dosya ilgili de taleplerimizi Amerika Birleşik Devletleri'ne ileteceğiz. Biter bitmez yapacağız ama bu biraz zaman alacak. Ama bununla ilgili tutuklama talebimizi, dosya bitmeden oraya ileteceğiz." dedi.

Bozdağ, "Şu anda elimizdeki delillere baktığımızda ifadeler var ama bunların içerisinde elektronik postalar var, cep telefonları var, kamera kayıtları var, birtakım yazılar var, belgeler var. Çok ciddi sayıda delil elde edildi." ifadelerini kullandı.

İdam cezası

İdam cezası ile ilgili ise Bozdağ, "Millette böyle bir talep varsa bu taleple ilgili değerlendirmeler elbette yapılır. Şu anda bu konuda bir değerlendirme yapılacaktır ama değerlendirmenin sonucunda nasıl bir adım atılacak, onun kararını hep beraber vereceğiz." açıklamasında bulundu.

İmralı'daki durum

Bakan Bozdağ, İmralı'daki durumla ilgili olarak da şöyle konuştu:

"Hükümetimiz orada gerekli tedbirleri aldı. Orada Türkiye'yi karıştırmak, kaos ortamına sürüklemek isteyen bir kirli planın olabilme ihtimali yüzde 1 bile olsa buna karşı tedbir almamız gerekir. Orada şu anda bir sıkıntı yok, herhangi bir güvenlik sorunu olmadığı gibi sağlık sorunu da söz konusu değildir."

Muhabir: Kemal Karadağ, İlkay Güder, Yıldız Aktaş, Yıldız Nevin Gündoğmuş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.