Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,568.30
BTC/USDT
70,824.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıytırık pankart mı bizi yolumuzdan döndürecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsviçre'de terör örgütü yandaşlarının düzenlediği mitinge ilişkin, "15 Temmuz'da F-16'larla bizi yolumuzdan döndüremediler, bunların kıytırık pankartı mı bizi yolumuzdan döndürecek." dedi.

28.03.2017 - Güncelleme : 29.03.2017
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıytırık pankart mı bizi yolumuzdan döndürecek

SAMSUN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış törenindeki konuşmasına, "İstiklal Harbi'mizin müjdeleyicisi Samsun, inşallah ülkemizin yeni döneminin habercisi olacaktır." diyerek başladı.

1919'da Samsun'da yakılan meşalenin, 1922'de İzmir'de düşmanı denize dökene kadar ülkeyi aydınlattığını belirten Erdoğan, Cumhuriyet tarihi boyunca Samsun'un hep hakkı ve hakikati savunduğunu, demokrasi ve kalkınma mücadelesinin ilk safhalarında yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin 16 Nisan'da yeni bir yönetim sistemine geçme kararı vereceği bir dönemde Samsun'a yine büyük görevler düştüğünü vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"10 Ağustos 2014 seçimlerinde yüzde 66 ile Türkiye'nin doğrudan ilk cumhurbaşkanını, bu kardeşinizi, seçerek göreve getirdiniz. Bu defa cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için oy vereceksiniz. Ülkemizi yeni yönetim sistemine kavuşturacak anayasa değişikliği halk oylamasının önemini sizlerin çok iyi bildiğine inanıyorum ama bu defa Samsun'a yüzde 66 yetmez.

16 Nisan'da çok daha yüksek bir oranda 'evet'te tüm Karadeniz'e, tüm Türkiye'ye örnek olacağınıza inanıyorum. Samsun, büyük Türkiye için 'evet' diyor mu? Güçlü Türkiye için 'evet' diyor mu? Müreffeh Türkiye için 'evet' diyor mu? İstikrarlı Türkiye için 'evet' diyor mu?" 

"Sevgi kardeşimizin kahramanlığı da nesilden nesile aktarılacaktır"

Arif Nihat Asya'nın "Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor" şiirinin "Şehitler tepesi boş değil, Toprağını kahramanlar bekliyor. Ve bir bayrak dalgalanmak için, Rüzgar bekliyor." dizesini hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şehitler tepesini boş bırakmayan askeriyle, polisiyle, korucusuyla, erkeğiyle, kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Eğer bir gün bile şehitlerimizi unutursak kalbimiz dursun...

Biz bu ülkeyi, bu milleti ölümüne sevdik. Bu sevginin önünde hapishane demirleri bile duramadı, bu sevdanın önünde nice tuzaklar, nice çelme takmalar, nice arkadan hançerlemeler duramadı, bu açıdan bizi tankıyla, topuyla darbeciler dahi vazgeçiremedi. Avrupalı, gösterilerine pankartlara resmimizi koyup, kafamıza silah dayıyorlar ya, sanıyorlar ki bu şekilde bizi korkutacaklar, bu yoldan geri döndürecekler. Rabbim ne buyuruyor. 'Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz. Onlar diridirler ancak siz bilemezsiniz."

"Bunların kıytırık pankartı mı bizi yolumuzdan döndürecek?"

Erdoğan, Samsun'da düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, İsviçre'de terör örgütü yandaşları tarafından kendisini hedef alan pankartı anımsattı.

"15 Temmuz'da F-16'larla, savaş helikopterleriyle bizi yolumuzdan döndüremediler. Bunların kıytırık pankartı mı bizi yolumuzdan döndürecek? Yaptığınız terbiyesizlik sizin sicilinizde kara bir leke olarak kalır. Onun dışında biz tehditlere eyvallah etmeyiz." diyen Erdoğan, güya İsviçre'nin bu olayla ilgili soruşturma açtığını aktardı.

Pankartın İsviçre'de yönetimin, polisinin gözü önünde, onların korumasıyla açıldığını söyleyen Erdoğan, "Bu gösteri Alp Dağlarının tepelerinde değil İsviçre Parlamentosunun önünde oldu. Geçin bunları, geçin, siz kimi aldatıyorsunuz. Eğer samimiyetinizi ispat etmek istiyorsanız, ülkenizdeki teröristleri derdest edip kapının önüne koyarsanız, işte o zaman bizim gözümüzde ibra olursunuz. Caddelerinizde teröristler diz boyu dolaşıyor. Almanya'da, Belçika'da, Hollanda'da öyle. Alman polisinin arabasında PKK'lı terörist gösteri yapıyor, arabanın içinde. Elinde bölücü başının posteri. Bunların hepsi elimizde. Biz bunların ne olduğunu biliyoruz." diye konuştu.

"Hayır' çadırına uğradım"

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradan tüm vatadaşlarıma sesleniyorum: 16 Nisan'da sandık başına gittiğinizde neye 'evet' neye 'hayır' dediğinizi çok iyi bilmenizi istiyorum. Yurt dışındaki vatandaşlarımız dün itibarıyla oy vermeye başladılar. Onlardan da tercihlerini bilinçli şekilde yapmalarını istiyorum. Öyle 18 maddelik anayasa değişikliği için 180 maddelik yalan uyduranlara bakmayın. Önce açıp 18 maddeyi bir okuyun.

Bu sabah gelirken 'evet' çadırının kurulduğu bir yere uğradım, kendi semtimde. Yanında da 'hayır' çadırı vardı. 'Evet' çadırındakilerle görüştüm. Görüştükten sonra dedim 'şimdi Samsun'a gidiyorum, bir de 'hayır' çadırına uğrayayım.' Oraya da uğradım. 'Hayır' çadırındakilere 'niçin hayır diyorsunuz ya bana şunu söyler misiniz?' dedim. Tabii dediler ki 'Biz çağdaş Türkiye istiyoruz.' Dedim ki 'Yani şu anda çağdaş Türkiye yok mu? Neyiniz eksik? Yollarınız, köprüleriniz, hızlı tren, okullar, bunlar yok mu? 14 sene önce bunlar var mıydı? Ama şimdi bunlar var. Maalesef, bakıyorsunuz 'siz Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne niye bu ismi koydunuz?' Dedim ki 'çok ayıp.' Yavuz Sultan Selim Han'ın padişah olduğu zaman Osmanlı'nın toprağı 18 milyon kilometrekare. Böyle bir Devleti Aliye Osmaniye'nin başında olan Sultan'ın adını böyle bir köprüye koymaktan daha önemli ne olabilir? Ama olaya bakış ne? Bakıyorum, mezhepçilik. Hemen arkadan geldi, 'Siz Alevilerle Sunnileri ayırıyorsunuz.' Kardeşlerim, biz bu ülkede Alevi-Sunni ayrımı yapmadık. Eğer böyle bir ayrım varsa o zaman Sayın Kılıçdaroğlu'nun kendisi Alevi. İşte bir siyasi partinin başında. Neyi eksik? Ben Dersim katliamını lanetledim ama o lanetleyemedi. Sayın Yıldırım, Dersim katliamını lanetledi ama o lanetleyemedi. Niye? Lanetlediği zaman bir yerlere dokunacak." 

"Ah ah bu koalisyonlu yıllarda neler çektik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakın zamanda yaşanan bir tecrübenin istikrarın ve istikrarsızlığın ne olduğunu kendilerine çokta açık gösterdiğini, 7 Haziran'da bir seçim yaşandığını ve koalisyonun bile kurulamadığını anımsatarak, "Ben anayasadaki haklarımı kullanarak bir erken seçime ülkemizi götürdüm. Erken seçime gittik ve elhamdülillah bu sıkıntıyı bertaraf ettik. Ana muhalefet partisi terör örgütüyle beraber hareket etti, maalesef. Şu anda Kandil ne diyor? 'Hayır' diyor. İmralı'da bölücü örgütün başı ne diyor? 'Hayır' diyor. Pensilvanya'daki FETÖ'nün başı ne diyor. Şimdi, ana muhalefet işte onlarla beraber yürüyor." diye konuştu.

"Terörle mücadelede kararlı gidiyoruz" 

Referanduma 18 gün kaldığını belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Durmak yok yola devam. Özellikle hanım kardeşlerimin çok koşturması lazım. Kardeşlerimizin bütün bu gayretleri inşallah 16 Nisan'ı bizim lehimize dönüştürecektir. Tabii çok yalan makinesi çalışıyor. Buna fırsat vermeyeceğiz. Terörle mücadelede kararlı gidiyoruz. Son günlerde Güneydoğu'da, Tendürek Dağları'nda, Bestler-Dereler, Cudi, Gabar'da silahlı kuvvetlerimiz, polisimiz, korucularımız evelallah inlerine girdi. Şu anda bunların lider kadrolarını yakalıyorlar ve etkisiz hale getiriyorlar. Bu millet askerinin, polisinin, korucusunun, hükümetinin arkasında oldukça hiç endişe etmeyin bu yürüyecektir. 

Aynı şey Fırat Kalkanı'nda olmadı mı? Gaziantep'te 56 yavrumuzu, kardeşimizi öldürdüler, 'Artık sabır yok' dedik ve Cerablus'a girdik. Arkasından Rai'ye girdik. Şu anda Dabık, Bab'ı geçtik. DEAŞ temizlendi, PYD, YPG bunları da temizliyoruz ve şu anda Münbiç'teyiz. Koalisyon güçleriyle, ABD ve Rusya'yla görüşmelerimiz devam ediyor. Diyoruz ki buralardan tehdit devam ettiği sürece bizim çekilmemiz mümkün değil. Şimdi, öyle bir cevap verin ki tüm Türkiye, Avrupa, dünya duysun. 16 Nisan'da tek millet için evet mi? Tek bayrak için evet mi? Tek vatan için evet mi? Tek devlet için evet mi? Ey dünya Samsun'dan yükselen bu sesi duy. Ey PKK'sından FETÖ'süne tüm terör örgütleri, Samsun'dan yükselen bu evet sizin sonunuzun işaretidir. Kardeşlerim, şehitlerimize tekrar Allah'tan rahmet, gazilerimize şifalar diliyorum."

Muhabir: Alp Özden,İlkay Guder,Alper Atalay

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.