Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.90
BTC/USDT
70,237.00
BIST 100
9,143.61
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Sincar'da PKK yapılanmasına izin vermeyeceğiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Sincar'ı ikinci bir Kandil yapmak istiyorlar ve biz uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı ve yetkilerimizi kullanarak burada PKK yapılanmasına müsaade etmeyeceğiz." dedi.

24.10.2016 - Güncelleme : 25.10.2016
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Sincar'da PKK yapılanmasına izin vermeyeceğiz

ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransız mevkidaşı Jean Marc Ayrault ile görüşmesinin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, Irak'ın değişik bölgelerinden çok sayıda PKK teröristinin Türkiye'ye gelip saldırılar gerçekleştirdiğini belirterek, "Şimdi de Sincar'ı ikinci bir Kandil yapmak istiyorlar ve biz uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı ve yetkilerimizi kullanarak PKK'nın Irak'taki yapılanmasına da bundan sonra daha aktif müdahale edeceğiz ve burada PKK yapılanmasına da müsaade etmeyeceğiz. Ve sınırımızda bizden tarafta ve diğer tarafta aldığımız ve alacağımız tedbirlerle de bu bölgenin bizim için güvenli bölge olmasını, sınırlarımızın daha güvenli hale gelmesini de sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

“Terörle mücadele konusunda dayanışma mevcut”

Türkiye ve Fransa’nın terör saldırılarından en çok etkilenen iki ülke olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, dolayısıyla terörle mücadele konusunda iki ülke arasında işbirliği ve dayanışmanın mevcut olduğunu ifade etti. 

“Bölgedeki gelişmeler konusunda görüşlerimiz örtüşüyor” 

Bölgedeki gelişmeler konusunda Türkiye ile Fransa’nın sadece yakın işbirliği içinde değil aynı zamanda görüş birliği içinde olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Özellikle Suriye konusu, Halep’te ateşkes, siyasi çözüm, Esed konusunda ve Irak konusunda bölgenin gerçeklerini en iyi şekilde tespit eden ve gündeme getiren iki ülke olarak görüşlerimiz tamamen örtüşüyor. Özellikle Suriye, DEAŞ ile mücadele konusunda Fransa’nın inisiyatifleri ve özellikle de çabalarını takdirle karşıladığımızı bir kez daha vurgulamak isterim. Rejim ve destekçileri Halep’i ele geçirmek için acımasızca sivil insanları öldürme pahasına Halep’i bombalamaya devam ederken, biz ateşkes diyoruz, insani yardımlar ve siyasi çözüm diyoruz.”

"Musul operasyonuna çok yönlü katkı sağlıyoruz"

Bakan Çavuşoğlu, Irak'taki gelişmeler konusunda Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

"Şu anda devam eden Musul operasyonuna çok yönlü şekilde katkı sağlıyoruz. Kuzey Irak'ta eğittiğimiz Peşmerge güçleri aktif bir şekilde Musul operasyonuna katıldılar. Aynı şekilde Başika Kampı'nda eğittiğimiz ve Ninova Kuvvetleri dediğimiz yerel güçler de aktif şekilde DEAŞ'a karşı operasyonun içindeler.

Diğer taraftan dört F-16 jetimiz de koalisyonun içinde yer alıyor hava operasyonlarına katılmak için. Bu hava operasyonlarının ya da havadan desteğin nasıl yapılacağını koalisyon içindeki ülkelerle birlikte askerlerimiz karar veriyor.

Başika Kampı'nda bulunan kuvvetlerimiz Musul operasyonuna kadar 700'den fazla DEAŞ teröristini etkisiz hale getirmiştir. Cerablus bölgesindeki katkımız da ortada. Sanırım hiçbir ülke tek başına bu kadar DEAŞ'a bağlı teröristi etkisiz hale getirmemiştir. Ve Musul operasyonu başladığı günden bu yana oradaki kuvvetlerimizin fırtına obüsü atışları, tank atışları, havan atışlarıyla 17 teröristi öldürmüştür.

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da konuşmasında, Fransa'da 1915 olayları hakkındaki Ermeni iddialarının inkarının cezalandırılmasına dair Senato'da kabul edilen yasa tasarısı ile ilgili, "Burada bütün bu tartışmaların tarihçilere ait olduğunu bir kere daha ifade etmek istiyorum. Tarihi olaylar tarihçilerin perspektifiyle ele alınmalı. Bizler politikacılar olarak bu konuda bir söz sahibi olamayız." dedi.

"Fransa için çok açık ve nettir ki PKK bir terör grubudur"

"Türkiye başka bir tehdit altında da bulunmaktadır, o da PKK'nın terör tehdididir." ifadelerini kullanan Ayrault, "PKK, çok sayıda terör saldırısı gerçekleştirmektedir. Fransa olarak her seferinde Türkiye'nin yanında olduğumuzu ve bu terör saldırılarını kınadığımızı en kuvvetli şekilde ifade ediyoruz. Fransa için çok açık ve nettir ki PKK bir terör grubudur, bu şekilde ele alınıyor ve alınacaktır. Türkiye bir ortaktır. Bölgesel ve uluslararası platformda da müttefikimizdir." şeklinde konuştu.

Suriye'deki iç savaş

Suriye konusunda da iki ülkenin ortak bakış açısına sahip olduğunu dile getiren Ayrault, Halep üzerindeki Rusya ve Suriye rejiminin "yoğun" bombalama eylemlerinin son bulması gerektiğini bildirdi. Ancak bu şekilde ihtiyaç içindeki Halep halkına insani yardımın ulaşabileceğini söyleyen Ayrault, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 numaralı ateşkes kararının uygulanmasıyla kalıcı bir çözümün tesisi için müzakerelerin tekrar başlayabileceğini kaydetti. 

Ayrault, "Türkiye doğrudan bu savaştan etkilenmektedir çünkü hemen yanı başında süregeliyor bu savaş." dedi.

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yönelik "olağanüstü dayanışma ve taahhüt gösterdiğini" ifade eden Ayrault, 2,5 milyon Suriyeli ve 500 bin diğer ülkelerden gelenlerle birlikte toplam 3 milyon sığınmacı barındıran Türk hükümetinin bu çerçevede sarf ettiği bütün çabaların bilincinde olduklarını söyledi.

Muhabir: Meltem Bulur, Ecenur Çolak

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.