Dolar
32.38
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,536.20
BTC/USDT
69,895.00
BIST 100
9,065.91
Gündem

'Kimse Yok Mu'ya FETÖ operasyonu: 41 gözaltı

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'nin yöneticisi ve üyesi 41 kişi yakalandı.

27.09.2016 - Güncelleme : 27.09.2016
'Kimse Yok Mu'ya FETÖ operasyonu: 41 gözaltı

İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'nin yöneticisi ve üyesi 41 kişi yakalandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'nin yöneticileri ile üyelerinin de bulunduğu 121 şüpheli hakkında gözaltı kararı alınması üzerine çalışma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında, 18 ilde operasyon düzenleyen İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'nin yöneticisi ve üyesi 41 kişi yakalandı.

Şüphelilerden 77'si yurt dışında

Şüphelilerden 77'sinin yurt dışında olduğu, 2'sinin de farklı soruşturmalardan tutuklu bulunduğu öğrenildi. Bir şüphelinin ise aranmasına devam ediliyor.

Dernek yöneticilerinin "toplanan kurban paralarını illegal yollardan yurt dışına çıkardıkları" iddiasıyla yürütülen soruşturmada, şüpheliler hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma", "terörün finansmanının önlenmesine dair kanunamuhalefet", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama", "dernekler kanununa muhalefet" suçlarından soruşturma yürütülüyor.

Desteler halinde kağıt 1 YTL bulundu

Öte yandan, soruşturma kapsamında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince bazı adreslere düzenlenen operasyonlarda desteler halinde tedavülden kaldırılan kağıt 1 YTL ile krokiler ve çeşitli notlar bulundu.

Toplanan yardım paralarıyla terör örgütüne finansman sağlanmış

Kimse Yok"Mu Derneği'nin çeşitli kampanyalarla elde ettiği yardımların, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) adına yurt dışında kar amacıyla işletilen okul, yurt ve hastane gibi yapıların inşasında harcandığı öne sürüldü.

Alınan bilgiye göre, Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Kimse Yok Mu Derneği hakkında, "2011 yılı Kurban Bayramı'nda Türkiye'den topladığı kurban bağışı karşılığında hayvan kesmediği, aynı yıl küçükbaş hayvan kayıt sisteminde 2 milyona yakın hayvan bulunduğu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndaki örgüte bağlı kişiler kullanılarak herhangi bir hayvan kesim makbuzu olmadan 1 milyon 800 bin küçükbaş hayvanın kayıt sisteminden düşürüldüğü" yönünde ihbarda bulunuldu.

"2011 yılı Kurban Bayramı'nda tüm Türkiye'den toplanan kurban bağışlarında yolsuzluk yapıldığı ve bu paraların FETÖ/PDY'ye aktarıldığı" iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı.

Soruşturmada, FETÖ/PDY üyeleri ve yöneticileri tarafından kurulduğu iddia edilen dernek aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının insani ve dini duygularındaki hassasiyetten istifade ederek yardım, kurban ve zekat gibi değişik vasıflandırmalarla toplanan maddi gelirlerin değişik sistem veya metotlarla iktisadi gelir olarak kullanıldığı ve bununla birlikte bahse konu terör örgütünün finansmanının sağlandığı tespit edildi.

Derneğin ayrıca Afrika halklarına yardım amacıyla düzenlediği "Yurt dışı/Afrika Yardım Kampanyası" ile topladığı 9 milyon 425 bin 720 dolar ve Uganda, Sudan, Kenya, Etiyopya ve Haiti'ye kalıcı yardım adıyla gönderilen toplam 25 milyon 549 bin 363 lirayla Afrika ülkelerindeki insanların ihtiyaçlarına, faydasına yönelik harcamalar yapılmadığı belirlendi.

Muhabir: Halil Demir, Hasan Namlı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın