Dolar
32.39
Euro
35.13
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,560.60
BTC/USDT
70,824.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Sakarya Valisi Coş'tan 'radyoaktif madde' iddialarına yalanlama

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Arifiye ilçesinde "radyoaktif madde" bulunduğu iddialarına ilişkin, "Yapılan ölçümlerde yayılmış radyoaktif madde tespit edilmedi." dedi.

20.10.2016 - Güncelleme : 20.10.2016
Sakarya Valisi Coş'tan 'radyoaktif madde' iddialarına yalanlama

SAKARYA

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılcık Barajında işçi olarak çalışan Cumhur Tarık B'nin amcasının oğlu 16 yaşındaki Eyüp B. ile baraja gittiğini ve çocuğun baraj inşaatında boru kaynaklarında sızdırmazlık testi yapan (Röntgen çeken) tespih şeklindeki radyoaktif madde yaydığı düşünülen ve baraj inşaatı yetkililerinin kaybolduğunu bildirdikleri bir parçayı bularak bunu alıp evine götürdüğünü dile getirdi.

Eyüp B'nin bir süre sonra rahatsızlanarak Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezinde tedaviye alındığını belirten Coş, "Kalça bölümünde kızarıklar meydana geldiği anlaşıldı. Olay yerine AFAD ekibi geldi, mahalle sakinleri olay mahallinden uzaklaştırarak güvenlik tedbiri alındı. Ankara'dan Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan (TAEK) da ekip intikal etti. Yapılan ölçümlerde yayılmış radyoaktif madde tespit edilmedi. Radyoaktif kalıntı olabileceği varsayımıyla alınan tedbirler kaldırıldı. Şahıs, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi kontrol altında olup hayati tehlikesi yoktur." şeklinde konuştu.

Bu arada Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği yetkilileri, şu ana kadar hastaneye başvuran Eyüp B. ile muayeneyi yapan doktor ve diğer 8 kişide herhangi bir olumsuz durum olmadığını, radyasyon temasının bulunmadığını bildirdi. Şu an hastanede kontrol altında tutulan 10 kişinin taburcu edileceği belirtildi. 

Sakarya'da 'radyoaktif madde' karantinası

Evin bulunduğu sokaktaki karantina kaldırıldı

Sakarya'nın Arifiye ilçesinde "radyoaktif madde" olduğu iddia edilen evin bulunduğu sokaktaki karantina kaldırıldı.

Neviye Mahallesi Irmak Sokak'taki evde radyoaktif madde bulunduğu ihbarı üzerine inceleme yapan UMKE, AFAD ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) yetkililerinin karantinaya aldığı sokaktaki tedbirlere son verildi.

Tedbirlerin kaldırılmasının ardından sokak başında bekleyen vatandaşlar evlerine girmeye başladı.

"Bu kaynağın çocuktan başkasına yayılması söz konusu değildir"

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakarya'nın Arifiye ilçesinde, radyoaktif madde olduğu iddia edilen evin bulunduğu bölgede tedbir alındığını anımsattı. 

Radyoaktif maddeye temas eden Eyüp B. adlı çocuğun izole edilmesinin, yakınındaki kişilerin uzaklaştırılmasının ve ona göre tedbir alınmasının normal bir süreç olduğunu ifade eden Şencan, radyoaktivite kaynağının ne olduğu konusundaki araştırmaların da netleştiğini bildirdi. Şencan, şu bilgileri verdi:

"Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan aldığımız bilgiye göre, 'iridyum 192' denilen bir kaynak, bu kaynak baraj inşaatında özellikle metalleri, kaynakları ölçümlemek için kullanılan bir aletin radyoaktivite kaynağı olarak bilinen bir şeydir. Bu kaynağın çocuktan başkasına yayılması söz konusu değildir.

Çocukta ortaya çıkan 2. derecede yanık ise akut etkisidir. Uzun süreli etkisi için de çocuk ve ailesi takip edilecektir. Hem akut dönemde ortaya çıkabilecek durumlar için kan tetkikleri yapıldı hem de uzun dönem riskleri için takip edilmek üzere kan örnekleri alınmıştır. Bundan dolayı hastanede devam eden herhangi bir tedbire gerek yok, kaynak uzaklaştırıldığı için o alanda ek bir tedbire gerek yok."

Muhabir: Yücel Velioğlu, İbrahim Yozoğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın