Gündem

TSK: 105 terörist etkisiz hale getirildi

Türk Silahlı Kuvvetlerince, 20-26 Ekim arasında gerçekleştirilen operasyonlarda 105 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

28.10.2016 - Güncelleme : 28.10.2016
TSK: 105 terörist etkisiz hale getirildi

ANKARA

Güvenlik güçlerince Hakkari'nin Çukurca ve Şemdinli, Şırnak'ın Beytüşşebap, Diyarbakır'ın Lice ve Hani, Siirt'in Pervari, Bitlis'in Merkez, Bingöl'ün Kiğı, Batman'ın Kozluk ve Ağrı'nın Doğubayazıt ilçelerinde 20-26 Ekim tarihlerinde düzenlenen operasyonlarda 105 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan haftalık bilgilendirmede, yurt içinde bölücü terör örgütüne karşı sürdürülen mücadele ile Fırat Kalkanı Harekatına ilişkin bilgi paylaşımında bulunuldu.

Buna göre, 20-26 Ekim'de terör örgütünün yaz, kış sürekli barınma alanı ve yurt içine geçiş güzergahı olarak kullanması sebebiyle Şırnak, Hakkari, Van ve Ağrı gibi büyük önem taşıyan bölgelerini, teröristlerden temizlemek ve kış tertiplenmesine geçmesini engellemek maksadıyla başlatılan operasyonlara aralıksız devam edildi.

Hakkari'nin Çukurca ve Şemdinli, Şırnak'ın Beytüşşebap, Diyarbakır'ın Lice ve Hani, Siirt'in Pervari, Bitlis'in Merkez, Bingöl'ün Kiğı, Batman'ın Kozluk ve Ağrı'nın Doğubayazıt ilçelerinde gerçekleştirilen operasyonlarda 105 terörist etkisiz hale getirildi.

Operasyonlarda 20 el yapımı patlayıcı, 7 uçaksavar/makineli tüfek, 7 roketatar, 10 keskin nişancı tüfeği, 39 piyade tüfeği, 27 mayın, yaklaşık 3 ton amonyum nitrat, çok miktarda değişik çap ve cinste mühimmat ile patlayıcı yapımında kullanılan kablo, fünye ve maddeler ele geçirildi.

2 bomba yüklü araç imha edildi

Mardin'in Savur ve Tunceli'nin Ovacık ilçelerinde, terör örgütünce hazırlanan 2 bomba yüklü araç infilak ettirildi. 

Örgütün lider kadrosu ve ödül listesinde aranan teröristlere yönelik operasyonlar düzenlendi. Turuncu listedeki sözde YJA Star Dersim Doğu Cephe sorumlusu terörist Dilek Gülenç, yeşil listedeki sözde Garzan Eyaleti Öz Savunma Birimleri Halkla İlişkiler sorumlusu Cahit Beyan ve gri listedeki 3 terörist etkisiz hale getirildi. 

Öte yandan, Hakkari'nin Şemdinli bölgesinde ise 2 sığınak ve bir mağara, Hakkari'nin Çukurca bölgesinde bir mağara, Şırnak'ın Uludere Düğün Dağı bölgesinde 4 mağara ve yüzer metre uzunluğunda 2 tünel, Bingöl'ün Genç bölgesinde bir depo, 4 odalı sığınak ve 10 küçük çaplı sığınak tespit edilerek, kullanılamaz hale getirildi.

Operasyonların terör örgütünün yurt içindeki kış aylarına yönelik yığınaklanma faaliyetlerini büyük şekilde sekteye uğratması nedeniyle teröristlerin moral ve motivasyonunda önemli bir çöküntüye neden oldu. Telsiz konuşmalarına yansıyan bu durum, en alt düzeydeki teröristlerde bile sözde üstlerine karşı gelme, isyan etme, örgütü terk girişimleriyle neticelendi. Sadece bu hafta içinde kaçma girişiminde bulunan en az 7 teröristin, örgüt içi infaza uğradığı yönünde kuvvetli duyumlar alındı.

Diyarbakır'da petrol boru hattına saldırı

Aralıksız sürdürülen başarılı operasyonlarda çok miktarda örgüt üyesi, silah ve mühimmat kaybeden, barınma alanları kullanılamaz hale getirilen terör örgütü, "insanlara korku salmak, yıldırmak ve masum vatandaşlara zarar vermek" maksadıyla halka ve milli ekonomik varlıklara yönelik eylemlerine devam etti.

Bu kapsamda Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesi Çaytepe Mahallesi'nde, petrol boru hattına el yapımı patlayıcıyla saldırıda bulunuldu. Hatay'ın Dörtyol ilçesi Yeşil Mahallesi'nde bir taş ocağındaki 11 kamyon ve bir iş makinesi kundaklandı. 

Suriye'den Türkiye'ye yasa dışı yollardan girmeye çalışan bir PKK/PYD üyesi Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi Mürşitpınar'da, 2 PKK/PYD mensubu Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, terör örgütü DEAŞ üyesi yabancı uyruklu 3 kadın terörist 3 çocuğuyla Kilis'in merkez İnanlı köyü mülki sınırlarında yakalandı.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi Büyüknaneli Mahallesi Akyaprak mezrasında ise Türkiye'den Suriye'ye yasa dışı yollardan geçmeye çalışan bir terörist gözaltına alındı.

"Azimlerini büyük ölçüde kırmıştır"

Bilgilendirmede ayrıca terör örgütüne karşı yürütülen mücadeleyle ilgili paylaşımlarda da bulunuldu.

Örgütün yurt içindeki kış aylarına yönelik yığınaklanma faaliyetlerinin sekteye uğramasının, bahar aylarında başlatmayı planladıkları eylemlerine de büyük darbe vurduğu belirtilen bilgilendirmede, şu ifadelere yer verildi:

"Bunun kaçınılmaz yansımaları olarak şu anda yurt içinde kırsal alanda bulunan ve hayatta kalmayı başaran teröristleri önümüzdeki günlerde büyük bir açlık korkusu sarmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından kar, kış, yağmur, çamur demeden operasyonlara devam edilmesi, silahlı ve silahsız İHA'ların yoğun olarak en sarp ve saklı yerlerde dahi etkin kullanılması, teröristlerin başlarını bulundukları inlerinden dışarıya çıkaramayacakları manasına geliyor ki bu durumun da teslim olmamaları halinde, saklandıkları yerlerde kendi kendilerine etkisiz hale geleceklerine sebebiyet vereceği anlaşılıyor. 

Meydana gelen son gelişmelerden sonra bölge halkının desteğini büyük oranda kaybetmiş olmaları teröristlerin mücadele azimlerini ve dayanıklılıklarını büyük ölçüde kırmıştır. Çok az sayıda da olsa bölge halkından destek vermek isteyenlerin dahi yoğun operasyonlardan dolayı teröristlerle bağı kesilmiştir. Bu durum da bölücü terör örgütünde büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır."

Fırat Kalkanı Harekatı

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında 20-26 Ekim'de, TSK tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azaz ve Cerablus arasında bulunan 8 meskun mahal ve 40 kilometrekarelik alan ile harekat süresince toplamda 164 meskun mahal ve bin 305 kilometrekarelik alan kontrol altına alındı.

PYD/YPG unsurlarının, DEAŞ'tan temizlenen bölgelere yerleşmesine engel olmaya yönelik alınan tedbirler kapsamında uçaklarca gerçekleştirilen hava taarruzu sonucu PYD/YPG'nin Afrin'den doğuya doğru ilerleyişi durduruldu. 

Bilgilendirmede, şu paylaşımlar yer aldı:

"Bölücü terör örgütünün kış dönemini bahara hazırlık maksadıyla kullanmasını önlemek maksadıyla, yol kontrol ve operasyonlara yaz, kış demeden devam edilecektir. TSK, başta terör örgütü PKK/PYD olmak üzere insanların inanç sistemi ve dünya düzenini tehdit eden FETÖ/PDY, DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadelesine kararlılıkla sürdürecektir. Fırat Kalkanı Harekatı'nın müteakip safhasında DEAŞ'ı, Türkiye'ye tehdit olmayacak derinlikte tesirsiz hale getirecek bölgelerin kontrol altına alınmasına gayret sarf edilecektir. 

Gerek terörle mücadele harekatı gerekse Suriye kuzeyinde icra edilen koalisyon harekatı kapsamında TSK, her zaman bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için en üstün teknolojik yeteneklerini de kullanmak suretiyle her türlü tedbiri almakta ve bu konuda azami hassasiyeti göstermektedir. TSK yüksek bir tempo ve kararlılıkla, milletimizin emrinde, kendisine tevdi edilen tüm görevleri, geçmişte olduğu gibi bugün de yerine getirme azim ve kararlılığındadır."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.