Dolar
32.32
Euro
34.93
Altın
2,209.32
ETH/USDT
3,582.80
BTC/USDT
71,127.00
BIST 100
9,039.94
Kültür

53. Uluslararası Antalya Film Festivali başladı

Türkiye'nin en köklü film festivallerinden "53. Uluslararası Antalya Film Festivali", yerli ve yabancı sanatçıların katıldığı gala töreniyle başladı.

16.10.2016 - Güncelleme : 17.10.2016
53. Uluslararası Antalya Film Festivali başladı Fotoğraf: AA/Süleyman Elçin

ANTALYA

Türkiye'nin en köklü film festivallerinden "53. Uluslararası Antalya Film Festivali", yerli ve yabancı sanatçıların katılımıyla başladı.

EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi'nde Antalya Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ve vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği festivalde, sanatçılar kırmızı halıda objektiflere poz vererek, salona geçti.

Kırmızı halıda yürüyen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve beraberindekiler, vatandaşları selamladı.

Türk sanatçıların yanı sıra, Danimarkalı ünlü aktris Connie Nielsen, İtalyan Maria Grazia Cucinotta ve Giulio Violati, Andie MacDowell, ABD'li tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu George Hamilton, ABD'li aktörler John Savage ve Esai Morales başta olmak üzere çok sayıda yabancı ünlü de kırmızı halıda yürüdü.

"Acımız gururumuz oldu"

Festivalin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, festivali 53'üncü defa Antalya'ya kazandıran Antalyalılara teşekkür etmek istediğini belirterek, "'Antalyalılar sahip çıkmasaydı bugün bu festivalin 53'üncüsünü yapamazdık." dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Menderes Türel de Türkiye ve dünya sinemasının yıldızının bu akşam Antalya'dan parladığını söyledi.

Sahnede, 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde hayatını kaybeden şehitlerin resimlerinin ve isimlerinin bulunduğu bir video paylaşan Türel, 15 Temmuz'un üzerinden 90 gün geçtiğini, fakat kalplerdeki acının hiç dinmediğini kaydetti. 15 Temmuz'da şehit olanların her birinin bir güneş olduğunu ve Türkiye'nin yolunu aydınlattığını ifade eden Türel, "Biz de Güneş Tutulması isimli bir bölüm hazırladık. Bu özel gösterimi batan güneşlerimize ithaf ediyoruz. Acımız aynı zamanda gururumuz oldu." dedi.

Onur Ödülleri sahiplerini buldu

Gecede son bir yılda hayatını kaybeden sinema emekçileri anıldı, kısa bir süre önce hayatını kaybeden Tarık Akan'ın filmlerinden kareler gösterildi.

"Altın Portakal Emek Ödülü"ne, seslendirme sanatçıları Altan Karındaş ve Tolon Karacaoğlu'na layık görülürken, Karındaş ve Karacaoğlu'nun sağlık sorunları nedeniyle katılamadıkları bildirildi.

"Yıldırım Önal Anı Ödülü"nün bir yıl boyunca Kenan Işık'a teslim edildiği açıklandı. Yaklaşık 2 yıl önce düşerek beyin kanaması geçiren ve halen tedavisi süren Kenan Işık adına oğlu Mehmet Işık, ödülü Mehmet Aslantuğ'un elinden aldı.

"Onur ödülleri"nin sahibi Yılmaz Gruda, Feyzi Tuna ve Audrey Taotou oldu. 

Sinema yönetmeni, senarist ve oyuncu Feyzi Tuna'ya ödülünü Festival Direktörü Elif Dağdeviren takdim ederken, Audrey Taotou'a da ödülünü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel birlikte verdi.

Taotou: İlk defa bu kadar büyük ödüle layık görüldüm

Ödülünü aldıktan sonra konuşan Audrey Taotou, "Kariyerimde ilk defa bu kadar büyük bir ödüle layık görüldüm. Festivale bu inanılmaz hediyesi için teşekkür ediyorum. İngilizce oynadığım ilk filmde bir Türk kızını canlandırdım. İlk olarak Türkçe aksanla öğrenmiştim İngilizce'yi. Birkaç yıl sonra da İstanbul'a gelmiştim. Son derece özel burada olmak, çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Gecede "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" de Emel Sayın'a verildi. Sayın, ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'dan aldı.

Galada sanatçı Yavuz Bingöl, orkestra eşliğinde Sarı Gelin türküsünü seslendirdi.

Gecede, festivalde izleyicilerle buluşacak 12 ulusal ve 10 uluslararası yarışma filmlerinin kısa tanıtımı yapıldı. Ulusal ve uluslararası jüri de tanıtıldı.

Muhabir: Ayşe Yıldız-Leyla Ataman Koyuncuoğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın