Dolar
32.35
Euro
34.91
Altın
2,221.74
ETH/USDT
3,564.30
BTC/USDT
70,950.00
BIST 100
9,079.97
Kültür

'Altına imza attığın fotoğrafların sana yakışıyor olması lazım'

Istanbul Photo Awards ve Pulitzer ödüllü Rus foto muhabiri Ponomarev, "Çektiğim her fotoğrafın sanki son fotoğrafımmış gibi çekmeyi öğrettiler bana. Altına imza attığın fotoğrafların sana yakışıyor olması lazım." dedi.

03.05.2016 - Güncelleme : 03.05.2016
'Altına imza attığın fotoğrafların sana yakışıyor olması lazım' Fotoğraf: Sefa Karacan/AA

Moskova

MOSKOVA - Hakan Ceyhan Aydoğan

Anadolu Ajansının (AA) iki yıldır düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması Istanbul Photo Awards ve dünyanın en prestijli gazetecilik ve haber ödülleri arasında gösterilen Pulitzer'i bu yıl kazanan Rus fotoğrafçı Sergey Ponomarev, duygularını AA ile paylaştı.

Suriye'de yaşanan savaştan kaçan ve Avrupa'ya gitmeye çalışan mültecilerin Ege Denizi'nde karşılaştıkları dramı anlatan “Sığınmacılar” adlı fotoğrafla Istanbul Photo Awards'ta mart ayında tekil haber dalında birincilik ödülünün sahibi olan ve aynı fotoğrafla Pulitzer ödülünü de kazanan Ponomarev, Moskova'daki evinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

Pulitzer ödülü almasının hayatını değiştirebilecek bir olay olduğunu belirten Ponomarev, "Bu başarı tabiki sadece bana ait değil. Başarıda, dünyadaki en büyük sorunlarından birini farklı bakış açılarıyla görmek için Rus, Amerikalı, Brezilyalı ve Alman fotoğrafçılardan bir takım oluşturan gazetenin de önemli payı var" değerlendirmesinde bulundu.

Okul yıllarından beri fotoğrafçılıkla uğraştığını, Rusya'da çeşitli gazetelerde çalıştıktan sonra 8 yıl uluslararası bir haber ajansında görev yaptığını anlatan Ponomarev, , son 3 yıldır serbest fotoğrafçı olarak tarihe not düştüğünü söyledi.

Ödüllü fotoğrafın hikayesi 

Ortadoğu'da yaşananların ilgi odağında olduğunu vurgulayan Ponomarev, Istanbul Photo Awards ve Pulitzer ödüllerini kazandıran fotoğrafın hikayesini şöyle anlattı:

"Kötü bir havaydı, güçlü rüzgar ve yüksek dalgalar vardı. Denizi lastik botlarla geçmek mümkün olmuyordu bu nedenle sığınmacılar eski ama ahşap teknelerle Ege'yi geçmeye çalışıyorlardı. Bu teknelerden birisi de benim çektiğim. Tekne kıyıda suyun derin olduğu bir yere yanaştı. İnsanlar suya atlamaya başlayınca kaptan daha sığ bir yere geçmek için geri gitmeye başladı. Benim çektiğim anda, teknedekilerin kimi suya atlamış kimi de atlamaya hazırlanıyordu ve tekne hareket halindeydi. Dramatik bir sahneydi."

Ponomarev, fotoğrafı çektiği bölgede yaklaşık 2 ay kaldığını aktararak "Başlarda bir tek teknenin kıyıya yanaşması için üç gün beklerdik. Daha sonra ise bir günde 50 teknenin geldiği oldu. Biz bunları çekmek için bir kıyıdan diğerine geçiyorduk" diye konuştu.

"Bu fotoğrafı çektiğimde, ödül alacağını düşünmüyordum" diyen Ponomarev, "Bu hikayeyle ilgili bin kadar fotoğraf çektim. Bunların içinden yayınlanacakları seçerken birden fazla anlam barındıranları seçmeye çalıştım. Bu karede de buna dikkat ettim. Ben sığınmacıların tüm istikametini takip ettim. Bu hikaye ilk olarak Yunanistan'da başlıyor, bu fotoğrafta orada çekildi. Bu fotoğraf hikayeyi başlatan bir kare niteliğinde. Bu nedenle ilgi topluyor" dedi.

"Istanbul Photo Awards'ı takip ediyordum"

Ponomarev, uluslararası haber fotoğrafı yarışması Istanbul Photo Awards'ı birincisine arkadaşlarının katıldığını, kendisinin de yakından takip ettiğini söyledi. Bu yıl kendisinin de Istanbul Photo Awards'a fotoğraf gönderdiğini hatırlatan Rus foto muhabiri, istanbul'dan ödül almasının sürpriz olduğunu anlattı.

Ponomarev, "Sonuçlar açıklandığında Suudi Arabistan'daydım. Benim için beklenmedik bir gelişmeydi. Beni arayıp dereceye girdiğimi ve bilgileri internet sitesinden kontrol edebileceğimi söylediler. Bu başarıyı iki hafta sonra Moskova'ya dönünce kutladık" diye konuştu.

Mesleğini severek yaptığını dile getiren Ponomarev, başarısının sırrını "Kariyerimin başlarında, çektiğim her fotoğrafın sanki son fotoğrafımmış gibi çekmeyi öğrettiler bana. Altına imza attığın fotoğrafların sana yakışıyor olması lazım" sözleriyle ifade etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.