Dolar
32.35
Euro
34.91
Altın
2,221.35
ETH/USDT
3,560.60
BTC/USDT
70,968.00
BIST 100
9,079.97
Kültür

Fas'taki El-Cedide At ve Binicilik Fuarında Türk sporları tanıtılıyor

Dünya Etnospor Konfederasyonu, Fas'ta bu yıl 10'uncusu düzenlenen El-Cedide At ve Binicilik Fuarı'na katılarak geleneksel Türk sporlarını tanıtıyor.

19.10.2017 - Güncelleme : 19.10.2017
Fas'taki El-Cedide At ve Binicilik Fuarında Türk sporları tanıtılıyor Fotoğraf: AA / Jalal Morchidi

EL CEDİDE - MEHMET AKİF TURAN

Fas'ta düzenlenen 10. El-Cedide At ve Binicilik Fuarı'na bu yıl ilk kez katılan Dünya Etnospor Konfederasyonu geleneksel Türk sporlarını tanıtıyor.

Fas'ta 10. El-Cedide At ve Binicilik Fuarına büyük ilgi gösterildi

Fas'ın sahil kenti El-Cedide'deki fuar alanında Etnospor standında sergilenen mas güreşi ve mangala oyunu ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Sanat Yönetmeni Yasin Tütüncü ve konfederasyonun Yurtdışı Koordinatörü Levent Akıcı, fuara katılmaya nasıl karar verdiklerini, amaçları ve çalışmalarını AA muhabirine anlattı.

El-Cedide At ve Binicilik Fuarı'nda ilk kez yer aldıklarını belirten Tütüncü, "Asıl niyetimiz Fas'ın geleneksel at sporu olan 'teburida' gösterilerini izlemek ve geleneksel spor dalları içerisindeki yerini tespit etmekti. Fuar çalışmaları esnasında düzenleme komitesi tarafından katılım teklifi alınca bu teklifi değerlendirdik ve Etnospor'u Fas'ta tanıtmak üzere fuara katılma kararı aldık." dedi.

Tütüncü, fuarda Fas'ın sportif ve diğer kültürel değerlerini yakından görme fırsatı yakaladıklarını dile getirirken, "Dünya Etnospor Konfederasyonu, tüm geleneksel spor dallarıyla ilgileniyor. Hedefimiz geleneksel sporları tanıyarak dünyadaki tüm insanlara tanıtımını sağlamak ve bunları tekrar popüler hale getirmektir. Katıldığımız etkinliklerde asıllarına uygun olarak sergilediğimiz bu sporlara, seyircilerin de katılmalarını ve denemelerini sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

İstanbul'da bu yıl ikincisi düzenlenen Etnospor Kültür Festivali'nde ziyaretçi sayısının 1 milyonu aştığını hatırlatan Tütüncü, "Önümüzdeki yıl yapmayı planladığımız festivalde daha yüksek ziyaretçi katılımını hedefliyoruz. Bu yüzden Fas'ta gözlemlediğimiz geleneksel sporları Türkiye'ye ve festivale taşımak üzere buradayız." diye konuştu.

Etnospor'un hedefi geleneksel sporları canlandırmak

Dünya Etnospor Konfederasyonu Yurtdışı Koordinatörü Levent Akıcı da geleneksel sporları gençlere tanıtmayı amaçladıklarını belirterek, "Konfederasyon olarak yapmaya çalıştıklarımız bize ait sportif ve kültürel değerleri nesillerden nesillere aktarmak ve bu alanlarda yapılan çalışmalara destek vermektir. Geleneksel sporları tekrar canlandırarak ve tekrardan etkin hale getirmektir." dedi.

Fas'taki fuara katılımın faydalarına değinen Akıcı, "Bu tür etkinlikler, yaptığımız sporları tanıtmanın yanı sıra yeni dostluklar geliştirerek yeni ülkelerle birlikte ortak neler yapılabileceğimizi araştırma fırsatı veriyor. Fuara beklentimizin üzerinde katılım olduğunu gördük, stant açmamız konfederasyonumuzun tanıtımının yanı sıra ülkemizin tanıtımına da katkı sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Alanındaki en büyük uluslararası organizasyon ‘Dünya Göçebe Oyunları’

Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak uluslararası çalışmalarda bir hayli mesafe katettiklerine dikkati çeken Akıcı, şunları söyledi:

"Dünya Göçebe Oyunları ilk uluslararası organizasyonumuzdu. Dünyada geleneksel sporlar alanında yapılan en büyük organizasyon oldu. Konfederasyon olarak Arnavutluk ve Macaristan’da düzenlenen etkinliklere katılarak ülkemizi temsil ettik. Amacımız yurt dışında katıldığımız etkinliklerde geleneksel sporlarımızı tanıtmanın yanı sıra ülkeler arasında gönül köprüleri kurmak ve kurumsal birliktelikler sağlamaktır."

Türkiye dahil 33 ülkeden 100 kurum ve firmanın refakatinde binden fazla at ve 600 binicinin katıldığı 10. El-Cedide At ve Binicilik Fuarı'nda, birçok at yarışının yanı sıra atları konu alan resim, sanat eserleri ve el yazması eserlerin sunulduğu sergi ve konferanslar düzenleniyor.

Fuara bu yıl ilk defa Türkiye'yi temsilen Dünya Etnospor Konfederasyonu'nun yanı sıra Yunus Emre Enstitüsü Rabat Türk Kültür Merkezi de çeşitli faaliyetlerle katılıyor.

Fas Veliaht Prensi Mevla Hasan tarafından 16 Ekim'de resmi açılışı yapılan fuar, 22 Ekim'e kadar devam edecek.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Fas
Bu haberi paylaşın