Kültür, 15 Temmuz Darbe Girişimi

Grup Yürüyüş'ten 15 Temmuz'a şarkılı tepki

Direniş marşlarıyla tanınan Grup Yürüyüş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine "Halk Geliyor" şarkısıyla tepki gösterdi.

30.07.2016 - Güncelleme : 30.07.2016
Grup Yürüyüş'ten 15 Temmuz'a şarkılı tepki

İSTANBUL-Saliha Özdemir

Direniş marşlarıyla tanınan Grup Yürüyüş'ün kurucusu Mehmet Ali Aslan, 15 Temmuz gecesi bir yakınının düğününe katılmak için İzmir'de olduğunu, darbe girişiminden telefonla arayan arkadaşlarının "Boğaziçi Köprüsü'nde askerler var" demesi üzerine haberdar olduğunu söyledi.

İlk başta bunun mümkün olmadığını düşünerek, ciddiye almadığını kaydeden Aslan, şunları aktardı:

"Haberler artmaya başlayınca haberlere ve sosyal medyaya bakmaya başladık. Bir şeylerin döndüğü aşikardı. Güvendiğimiz bazı haber kaynakları da tankların, jetlerin harekete geçtiğini teyit edince işin ciddi olduğunu idrak ettik ve düğünün havası birden değişti. Gelin kardeşimizin annesi, Özgür-Der İzmir Şube Başkanı Nurcan Büyük mikrofonu alıp 'Ülkede bir darbe girişimi yaşanıyor' diyerek, düğünü bitirip meydanlara çıkacağımızı açıkladı."

Aslan, olayın ardından İzmir Valiliği'nin bulunduğu Konak Meydanı'nda toplanma kararı aldıklarını, bir yandan da tanıdığı herkesle irtibata geçerek sokaklara çıkmalarını ve hain girişimi protesto etmelerini istediğini dile getirdi.

İzmir’de kısa sürede büyük bir kalabalık toplandığın altını çizen Aslan, şunları söyledi:

"Bir süre protestoya orada devam ettik ancak Ankara ve İstanbul'dan darbeci askerlerin karadan ve havadan halka ateş açtığı ve çok sayıda şehit ve yaralımızın olduğuna dair haber alınca o gece İstanbul'a doğru yola koyulduk. İlkin köprüdeki tankların çıktığı Kartal'daki Nurettin Baransel Kışlası'na gittik ve burada geceden beri nöbete duran kardeşlerimizden bilgi aldık. Ardından uzunca bir trafik sonrasında Fatih'e geçtik ve darbe karşıtı etkinliklere orada devam ettik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan "dönün" diyene kadar kimsenin eve dönmeye niyeti olmadığına dikkati çeken Aslan, meydanlarda dualar edildiğini, Kur'an-ı Kerim okunduğunu, marşlar söylendiğini, namazlar kılındığını belirtti.

"Direnişi 'Halk Geliyor' şarkımızla selamladık"

Aslan, "Meydanlarda, ölümü destansı bir zafere çeviren halkın içindeyiz." diyerek, şunları kaydetti:

"Bu kadar şehide rağmen kahramanca direnen ve hala nöbet tutarak iradesine sahip çıkan bir halk bu. Bu muazzam direnişi sanatın her dalında anlatmalıyız. Özverili bir mücadeleye tanık olduk. Tankların önüne yatanlar, kalbi şehadetle atanlar, ülkeyi saran kardeşlik yumağı. Biz de grup olarak, söz ve müziği şahsıma ait 'Halk Geliyor' marşıyla selamlıyoruz bu direnişi."

Meydanlarda nöbet tutmaya devam edeceklerinin altını çizen Aslan, 15 Temmuz direnişi için ikinci bir eser daha hazırladıklarını sözlerine ekledi.

Grup Yürüyüş'ün "Halk Geliyor" şarkısının sözlerinin bir kısmı şöyle:

"Tank geliyor, geliyor, jetler alçak uçuyor/Hainler şehre indi, mermiler uçuşuyor/Tekbir, Allahu Ekber/Halk geliyor geliyor, tüm eller birleşiyor/Ebabil kuşları gibi zulmün üstüne yağıyor/Halk geliyor geliyor genci yaşlısı yürüyor/Ebabil kuşları gibi zulmün üstüne yağıyor/Tekbir, Allahu Ekber."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.