Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,571.90
BTC/USDT
70,478.00
BIST 100
9,079.97
Kültür

İnşaat sahasında Roma dönemine ait 'spor tesisi' bulundu

Konya'nın Sarayönü ilçesi Ladik Mahallesi'ndeki bir inşaat sahasında, Roma döneminden kalma "spor tesisi" ortaya çıkarıldı.

04.10.2017 - Güncelleme : 04.10.2017
İnşaat sahasında Roma dönemine ait 'spor tesisi' bulundu

KONYA - Abdullah Doğan

Konya'nın Sarayönü ilçesi Ladik Mahallesi'ndeki bir inşaat sahasında, Roma dönemine ait "spor tesisi" bulundu.

Laodikya antik kenti olarak bilinen ve Roma döneminin önemli merkezlerinden olan mahallede, arsasına ev yapmak isteyen bir kişi müze müdürlüğüne başvurdu.

Bölgenin üçüncü derecede sit alanı olması dolayısıyla müze müdürlüğü uzmanları, inşaatın yapılması planan yerde sondaj kazısı gerçekleştirdi. Yapılan çalışmada inşaat sahasında, Roma dönemine ait geometrik desenli mozaik ortaya çıkarıldı.

Konya Müzeler Müdürlüğü ekipleri, on gün süren açma çalışmalarının ardından bölgede 373 metrekarelik alanda mozaik, sütun, altlık ve sütun kaideleri ile bir mezar gün yüzüne çıkardı.

Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, yürütülen çalışmalara ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eserin bulunduğu mahallenin "Laodikya antik kenti" olduğunu söyledi.

İçinde birçok eserin yer aldığı bölgenin üçüncü derece arkeolojik sit sahası olduğuna işaret eden Benli, şöyle devam etti:

"İnşaat yapımı sırasında yapılan sondaj çalışmasında tarihi bulgulara erişildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinle kazıya başlandı. Burada on gündür çalışıyoruz. Farklı bir yapıyla karşılaştık. Geometrik mozaik, Konya'da çok az rastlanır. Antik kentte böyle bir yapının bulunması normal. İlk açtığımız alan 100 metrekarelik yer. Bu alanın ortasında yer alan madalyon motifin içerisinde, 'Dökumanos'un oğlu Ergenus adağına yapıldı' ifadesi bulunuyor. Antik kentler içerisinde buranın anlamı bugünkü adıyla spor tesisidir. Sütun altlıkları, başlıklar ve kaidesi bunu söylemektedir."

"Proje hazırlatıyoruz"

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak da böyle bir yapının mahallede bulunmasının kendisini heyecanlandırdığı dile getirdi.

Antik kentin içinde bugüne kadar gözle görülür bir eserin gün yüzüne çıkmadığını anlatan Solak, "Proje hazırlatıyoruz. Bunun sonucunda ziyarete açmayı ve korumayı amaçlıyoruz. Ladik'e kahverengi tabelayı çakacağız. Buranın karayolu kenarında olması önemli, İstanbul yolu üzerinde. İnsanların buraya uğrayacağını düşünüyoruz. Çok etkileyici bir yer. Çalışma alanının genişletilmesi kurul kararına tabi. Böyle bir gelişme olursa belediye olarak elimizden geleni yapacağız. Heyecanla bekliyoruz." sözlerine yer verdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.