"İyi koruyor ama teşhir edemiyoruz"

TBMM Kültür Varlıklarını Araştırma Komisyonu Başkanı İsen, müzelerde ürünlerin iyi korunduğunu ancak iyi teşhir edilemediğini belirterek, "Tematik yaklaşımlarla müzelerin bir obje yığını olmaktan çıkarılması gerekir." dedi.

TBMM - HATİCE ÖZDEMİR TOSUN

Yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarının iadelerinin sağlanması ve mevcut kültür varlıklarının korunması amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, raporunu tamamladı.

TBMM Kültür Varlıklarını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, AA muhabirinin rapor ile ilgili sorularını yanıtladı. Komisyon üyelerinin 4 aylık sürede uyumlu çalıştığına değinen İsen, yurt içinde ve yurt dışında muhatapları dinlediklerini, müzeleri ziyaret ettiklerini bildirdi. 

Mustafa İsen, Türkiye'deki müzeler hakkında da özeleştiri yaptı. Müzelerde mutlaka yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğuna vurgulayan İsen, Danimarka'da İslam eserlerinin sergilendiği özel bir müzeyi örnek gösterdi. Müzede Türkiye'den gitmiş çok sayıda kaçak niteliğinde eser bulunduğuna dikkati çeken İsen, "O kadar güzel teşhir etmişler ki uzman rehber eşliğinde yaklaşık bir saat müzeyi gezdiğiniz zaman İslam nedir, nasıl bir dindir, bu din nasıl siyasi yapıya bürünmüş, siyasi yapı hangi tarihten itibaren uygarlığa dönüşmüş ve o uyarlığın periyodik biçimde dikkate değer örnekleri neler; bunlarla karşılaşıyorsunuz." dedi.

İsen, geçmişte Kültür ve Turizm Bakanlığında Müsteşar olarak görev yaptığını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Türkiye kültürel potansiyel bakımından süper güç, fakat bu süper gücü üzülerek söyleyeyim ki iyi kullanamıyoruz. Müzeciliğimiz büyük oranda korumacılık esası üzerine kurulmuş. Arkadaşlarımız müzelerde ürünleri iyi koruyorlar ama iyi teşhir edemiyorlar. Tematik yaklaşımlarla müzelerin bir obje yığını olmaktan çıkarılması ve bu objelerin birbirlerini tamamlayacak şekilde yeni teşhir yapılandırılmalarına büründürülmesi gerekir. Müzelerimizin milyonda bir potansiyeline sahip ülkeler çok güzel sergiler yapıyorlar. Bizim de kamuoyunun ilgisini müzelere yönlendirecek, eserlerin kıymetli nesneler olduğu bilincini yaygınlaştıracak bir yapılandırmaya ihtiyacımız var. İyi bir rehber eşliğinde iyi bir müzenin gezilmesi insanın hayata ve olaylara bakışını değiştirebilir, çünkü orada gerçekten yaşanmış tecrübeyi görüyorsunuz."

Türkiye'de birkaç müze dışında genel anlamda müzelere karşı bir ilgi olmadığını belirten İsen, bu açıdan müzelerin canlandırılmasına ilişkin önerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Tarih içerikli dizilerin, tarihi değerlere olan ilgiyi artırdığına işaret eden İsen, "Arkeolojik eserleri kapsayan bir dizi film, insanların müzelere, tarihi eserlere ilgisini artırabilir. Böyle bir çalışma beklentisi içerisindeyim." dedi.

Komisyon, raporunu gelecek hafta TBMM Başkanlığına sunacak.