Kültür

Kapadokya’nın gizemli yer altı şehirleri

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesindeki tarihi yer altı şehirleri, her yıl yüz binlerce turisti gizemli bir yolculuğa çıkarıyor.

19.02.2017 - Güncelleme : 20.02.2017
Kapadokya’nın gizemli yer altı şehirleri Fotoğraf: AA/Behçet Alkan

NEVŞEHİR  - BEHÇET ALKAN

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da yer alan çok sayıdaki yer altı şehrinden ziyarete açık tutulan Derinkuyu, Kaymaklı ve Tatlarin'de binlerce yıllık medeniyetlerin izleri görülebiliyor.

Bazen insan boyunda, bazen daha yüksek, kimi yerde de daha daralan tünellerden aşağılara inildikçe karşılaşılan yaşam odaları, yer altı şehirlerini ziyaret eden turistleri büyülüyor.

Kullanıldığı dönemlerde barınma, yeme-içme ve saklanma ihtiyaçlarını karşılayan, bölgedekilerin en büyükleri Derinkuyu ve Kaymaklı yer altı şehirleri sekizer kattan oluşuyor.

Dışarıdan gelecek tehditlere karşı bölgede yaşayan insanların belirli bir süre sığınmak ve yaşamlarını sürdürmek amacıyla hayvanlarıyla da kalabildikleri Derinkuyu yer altı şehrinde aynı anda yaklaşık 30 bin kişi barınabiliyor.

Nevşehir Müze Müdürü Murat Gülyaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kapadokya'daki yer altı şehirleri güvenlik amacıyla yapılmış, gelen tehlikelere karşı insanlar yer altını tercih etmişler. 10 bin yıl öncesinden itibaren yer altı yerleşimlerinin kullanıldığını söyleyebiliriz." diye konuştu.

Türkiye'deki 135 ören yeri arasında Derinkuyu ve Kaymaklı yer altı şehirlerinin ilk 10'da yer aldığını aktaran Gülyaz, yılda ortalama 500 bin yerli ve yabancı turistin yerin altına oyulmuş bu gizemli yerleşim alanını ziyaret ettiğini söyledi.

Ziyaretçilere sanal gerçeklik sunabilmek için çalışma yapılıyor

Yer altı şehirlerini gezen turistlerin tarihte bu alanda yaşananları daha net anlamaları için özel yöntem ve çekim teknikleriyle hazırlanacak görsellerin 3 boyutlu gözlüklerle izlenebileceğini dile getiren Gülyaz, "Sanal gerçeklik uygulaması planlıyoruz. Gelen ziyaretçiye gözlük vererek, yer altı şehrinin bazı mekanlarını yaşandığı dönemdeki gibi gösterebilmeyi amaçlıyoruz. Çalışmalarımız planlandı, 2018 yılında turistleri ilginç bir sürprizle karşılaştırmış olacağız." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.