Kültür

Kudüs topraklı Mescid-i Aksa maketi ziyarete açıldı

Erzurumlu Hattatoğlu, Kudüs'ten getirdiği toprakla yaptığı Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa maketini, Miraç Kandili'nde ziyarete açtı.

03.05.2016 - Güncelleme : 03.05.2016
Kudüs topraklı Mescid-i Aksa maketi ziyarete açıldı Fotoğraf:AA/Yunus Okur

ERZURUM

Erzurumlu Doğan Hattatoğlu, Kudüs'ten getirdiği toprakla yaptığı Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa maketini, Miraç Kandili'nde ziyarete açtı.

Emekli olduktan sonra evinin bir odasını atölyeye çeviren Hattatoğlu, aralarında Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi gibi kutsal mekanların da bulunduğu yaklaşık 40 eserin maketini yaptı.

Son olarak Mescidi Aksa'nın maketini yapmak için Kudüs'e giderek gözlem yapan ve Kudüs toprağı getirerek maketinde kullanan Hattatoğlu, yaklaşık bir buçuk yıl süren çalışmasını tamamladı.

Hattatoğlu, Müslümanların ilk kıblesi olan ve Hazreti Peygamberin Miraç'a yükseldiği Mescid-i Aksa'nın, el emeği göz nuru ile yaptığı maketini ziyarete açtı.

Kentteki Ulu Cami'de düzenlenen ve İl Müftü Vekili Celal Büyük'ün dua etmesiyle açılışı yapılan makete vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Bazı vatandaşlar Mescid-i Aksa'nın birebir benzeri yapılan makete bakarak dua ederken, bazıları ise maketi cep telefonlarıyla fotoğrafladı.

İsrail askerleri "Niye toprak alıyorsun" dediler

Kudüs topraklarının İsrail baskısı altında olduğunu anımsatan Hattatoğlu, durumun çok hazin bir olay olduğunu ve bunu anlamak için o topraklara gitmek gerektiğini belirtti.

Hattatoğlu, "Orayı görmek lazım. Gidip görüyorsunuz, bakıyorsunuz İslam toprağı. Osmanlı orada ne kadar hüküm sürmüş, ne kadar güzel şeyler yapmış. Ama bugün İsrail izin vermezse gidemiyorsunuz. Bu İslam alemi için acı bir olay. Biz bu çalışmamızı yaparken İsrail askeriyle sıkıntılar yaşadık. 'Ne yapıyorsun niye toprak alıyorsun' dediler. Ama Allah'ın izniyle dualarla oradaki toprağı getirdik ve maketin bahçesine yerleştirdik. Toprağı getirmemizin nedeni ise makete bakan kardeşlerimiz, toprağını görerek daha bir feyiz alır diye düşündük. Bunu başardığım için mutluyum." diye konuştu.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise Miraç Kandili'nde Hazreti Peygamberin Mirac'a yükselirken Mescid-i Aksa'ya uğradığını hatırlattı.

Muhabir: Yunus Okur

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.