Dolar
32.47
Euro
35.03
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,560.40
BTC/USDT
70,719.00
BIST 100
9,079.97
Kültür

'Okuma' aşkıyla sahaf oldu

Edirne'de ilkokul mezunu 68 yaşındaki Açıkel, içindeki kitap sevgisinin etkisiyle sahaf oldu ve mesleğini 45 yıldır sürdürüyor.

07.02.2016 - Güncelleme : 08.02.2016
'Okuma' aşkıyla sahaf oldu Fotoğraf:AA/Cihan Demirci

EDİRNE - CİHAN DEMİRCİ

Maddi imkansızlıklar nedeniyle ilkokuldan sonra eğitimine devam edemeyen Resul Açıkel, kitap sevgisini 45 yıldır kente sahaflık yaparak gideriyor. Kendisi okuyamasa da 6 çocuğunu da okutarak üniversiteden mezunu yapmanın mutluluğunu yaşayan Açıkel, mesleğe başladığı günden bu yana sürekli okuyarak gençlere örnek oluyor.

Açıkel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sahaflığın sadece bir kitabı alıp satmak anlamına gelmediğini söyledi.

Bu mesleği yapanların azaldığını anlatan Açıkel, "Bu, bir bütünleşmedir. Bir şehirle ve buradaki kitaplarla bütünleşmedir. Sahaflıkla kitapların arasında size üç boyutlu bir dünya açıyormuş gibi oluyor. Onun içini doldurmanız önemli. Sadakat, aşk ve bağlılık mesleğidir sahaflık" diye konuştu

Gençliğinde ailesiyle İstanbul'da yaşadığını anlatan Açıkel, maddi imkansızlıklar nedeniyle ilkokuldan sonra eğitimine devam edemediğini belirterek, İçimde hep kitap ve okuma aşkı vardı, sadece sahaflar için değil, okumak ve öğrenmek her insan için bir ihtiyaçtır''dedi.

''Mesleğe başladığım günden bu yana okuyorum''

Açıkel, gerçek sahafın 10 bin kitabı her şeyiyle bildiğini aktararak, "Mesleğe başladığım günden bu yana okuyorum. Sayısını bilmiyorum tabii ama sanat, edebiyat ve tarih okumayı seviyorum. Şu an 5 bin kitabım var, elimize farklı eserler de geliyor, tarihi denilecek nitelikte kitaplar, Nutuk kitabının Osmanlıca baskısı mesela ve tarihi Bedesten Çarşısı'nın geçmişteki fotoğrafları yer alıyor" şeklinde konuştu.

''Biz toprağa atılan bir tohum gibi olduk onlar için''

Yaşı ilerledikçe okuma aşkının da artığını dile getiren Açıkel, Edirne'de evlendiğini ve 6 kızının olduğunu söyledi.

Eğitimini devam ettirememenin içinde ukde kaldığını dile getiren Açıkel, "Eğitim-öğretim içimde hep bir hayaldi. 6 kızım var hepsi üniversite mezunu. Öğretmen ve memur oldular. Kendim okuyamadım ama kızlarımı okuttum. Onların içinde de kitap sevdalıları var. Hepsi okuyan çocuklar. Böyle cahil bir adamdan güzel bir ağaç meydana çıktı. Biz toprağa atılan bir tohum gibi olduk onlar için. O meyveler güzel çıktı" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın