Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,220.38
ETH/USDT
3,553.80
BTC/USDT
70,677.00
BIST 100
9,079.97
Kültür

Osmanlı köyü kazı için arkeologları bekliyor

Eskişehir'de Kanlıtaş Höyüğü için yapılan yüzey araştırmasında bulunan 13-15. yüzyıla ait Osmanlı köyü, , dönemin yaşantısına ışık tutacak çalışma için arkeologları bekliyor.

23.08.2016 - Güncelleme : 23.08.2016
Osmanlı köyü kazı için arkeologları bekliyor Fotoğraf: Deniz Açık/AA

Eskisehir

ESKİŞEHİR - Deniz Açık

Eskişehir'in İnönü ilçesine bağlı Aşağı Kuzfındık Mahallesi'ndeki Kanlıtaş Höyüğü için 2009 yapılan yüzey araştırmasında tespit edilen 13-15. yüzyıla ait Osmanlı köyü, dönemin yaşantısına ışık tutacak çalışma için arkeologları bekliyor.

Kanlıtaş Höyüğü Kazı Başkanı ve Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008-2009'da Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan izinle kazı çalışmalarını gerçekleştirecekleri bölgede kapsamlı bir yüzey araştırması yaptıklarını bildirdi.

Seçilen bölgede 6 kilometre yarıçapındaki bir alanı taradıklarını ifade eden Türkcan, şunları söyledi:

"Burası Batı Anadolu'nun Doğu Marmara ile buluştuğu bir eşik konumunda. Büyük bir yerleşim yoğunluğu var. Paleolitik döneme ait bulguları farkettik. Kuzfındık Vadisi'nin baraja kadar olan kesiminde Eskişehir'in en eski sakinlerinin yaşadığını tespit ettik. Bölge yoğun yerleşmelere ev sahipliği yapmış. Çalışmamızda beklenmedik bir şeyle karşılaştık. Höyükleşmiş bir yerleşme malzemesi dikkatimizi çekti. Söz konusu yer şu anda tarla. Burada yaptığımız yüzey araştırmasında adeta fışkıran gündelik kullanım eşyalarına rastladık. Bunların bir kısmını el yapımı seramikler, mutfak malzemeleri, bir kısmını da çiniler oluşturuyordu."

"Çiniler, Osmanlı'nın ilk fethettiği kaledeki ile aynı"

Türkcan, çinilerin nereden geldiğini araştırırken bunların Osmanlı'nın ilk fethettiği Eskişehir'deki Karacahisar Kalesi'ndeki malzemelerle aynı olduğunu belirlediklerini vurguladı.

Buluntuların Osmanlı'nın kuruluş dönemiyle aynı olduğunu tespit ettiklerini anlatan Türkcan, "Kanlıtaş Höyüğü'nün olduğu Kuzfındık Vadisi'nde 13-15. yüzyıla ait bir Osmanlı köyü ya da tımar arazisini bulduk. Yamaçta yoğun bir yerleşme olduğunu tahmin ediyoruz. Bu köyün kazılması ve gün yüzüne çıkartılması Osmanlı'daki sosyal hayatın anlaşılması için önemli. Bugüne kadar Osmanlı'ya ait böyle bir kırsal yerleşme kazılmamış. Şu anda bir Osmanlı köyü kazılmak için bekliyor." sözlerine yer verdi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.