Kültür

'Savaşta sanatçı yetiştirmek her medeniyete nasip olmaz'

BİKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, İslam dünyası ve Türkiye'nin çok zor dönemlerden geçtiğini belirterek, "Bu kriz anlarında bile biz sanatçı yetiştiriyoruz. Savaşın ortasında sanatçı yetiştirmek her medeniyete nasip olmaz." dedi.

15.11.2016 - Güncelleme : 22.11.2016
'Savaşta sanatçı yetiştirmek her medeniyete nasip olmaz'

İSTANBUL - MUSA ALCAN

Bilim Kültür ve Sanat Derneği (BİKSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk, "Avrupa'ya, 'Sizi öldüren insanlar kendilerini Müslüman diye tanıtsalar da onlar, İslamla alakası olmayan insanlar. Terörün dini olmaz. Terörizmin bir inancı olmaz' demek istiyoruz. Amacımız, terörizme sanatla cevap vermek" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Hattat Hüseyin Kutlu tarafından kurulan BİKSAD'ın yönetim kurulu başkanlığına seçilen, eski Anadolu Ajansı Genel Müdürü, gazeteci yazar Kemal Öztürk, AA muhabirine, derneğin temellerinin 1976 yılında Hattat Hüseyin Kutlu tarafından Kocamustafapaşa'daki Ali Paşa Camisi'nde atıldığını anlattı.

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Hattat Hüseyin Kutlu tarafından kurulan Bilim Kültür ve Sanat Derneği'nin (BİKSAD) yönetim kurulu başkanlığına seçilen, eski Anadolu Ajansı Genel Müdürü, gazeteci yazar Kemal Öztürk, derneğin faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu. Fotoğraf: AA/Bülent Doruk

Kemal Öztürk, "Hüsn-i Hat, ebru, minyatür, musiki, Osmanlı Türkçesi, tezhip ve şükufe, bunlar İslam medeniyetinin en önemli sanat dalları. BİKSAD da bu sanat dallarını geliştirmek, güçlendirmek, bilimsel çalışmalar yapmak ve öğrenci yetiştirmek için faaliyetlerini sürdürüyor. Şu anda 700'e yakın öğrencisi var BİKSAD'ın. Hem Anadolu hem Avrupa Yakası'nda kurulan iki ayrı merkezde, bu 700 öğrenci hafta içi ve hafta sonu kurslara gelerek eğitim alıyor." dedi.

"Dünyanın en büyük sanat bahçesi"

Son günlerde Avrupa ve ABD'de İslamofobi'nin arttığını bu nedenle, özellikle uluslararası sahada faaliyet planları yaptıklarını vurgulayan Kemal Öztürk, şöyle devam etti:

" 'İslam', 'Müslümanlar' denildiğinde gerici, şiddet eğilimli, terörist, kaba, eğitimsiz, cahil insanlar olarak algılanıyor. Peki bu eserler ne? Bütün bu eserler nasıl ortaya çıkar? Ancak büyük bir gelenekten, medeniyetten gelirseniz olur. İşte BİKSAD'ın amacı bu köklü geleneği tekrar ortaya çıkarmak, Türkiye'ye, İslam dünyasına ve dünyaya yaymaktır. Eğer başarabilirsek, burada dünyanın en büyük sanat bahçesini şu anda inşa ediyoruz. Bu sanat bahçesinde İslam medeniyetinin en önemli sanat kollarını göstereceğiz, kurslar açacağız ve sergileyeceğiz. Burada bir Endülüs bahçesi, bir Osmanlı otağı, bir Selçuklu tekkesinin örneklerini göstereceğiz."

Paris'te hüsn-i hat sergisi

Öztürk, Paris'te terör saldırılarının gerçekleştiği yerde bir Hüsn-i Hat sergisi açmayı hedeflediklerini belirterek, "Avrupa'ya, 'Sizi öldüren insanlar kendilerini Müslüman diye tanıtsalar da onlar, İslamla alakası olmayan insanlar. Çünkü İslam, böylesine güçlü bir medeniyet ve sanattır. Bununla tanıyıp özdeşleştirin. Terörün dini olmaz. Terörizmin bir inancı olmaz' demek istiyoruz. Amacımız, terörizme sanatla cevap vermek." dedi.

İslam dünyası ve Türkiye'nin çok zor dönemlerden geçtiğini, böyle dönemlerde hukukun, adaletin, sanatın, estetiğin ve kültürün yaşatıldığını görmenin insanlara çok büyük bir motivasyon kaynağı olacağını ifade eden Kemal Öztürk, sözlerini, "Bu kriz anlarında bile biz sanatçı yetiştiriyoruz. Medeniyetin sanat damarının devam etmesi için çaba gösteriyoruz. Böyle zamanlarda müzisyen yetiştirmek, ne kadar büyük bir medeniyete sahip olduğumuzu gösterir. Savaşın ortasında sanatçı yetiştirmek her medeniyete nasip olmaz." diye tamamladı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın