Kültür

'Uzun Çarşı'ya görsel dokunuş

Günümüzde 4 bine yakın esnafa ev sahipliği yapan Hatay'daki tarihi Uzun Çarşı, "Antakya Çarşıları Sokak Sağlıklaştırması ve İyileştirmesi Projesi" kapsamında eski ihtişamına kavuşacak.

25.04.2017 - Güncelleme : 25.04.2017
'Uzun Çarşı'ya görsel dokunuş

HATAY - İsmihan Özgüven

Yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay'da İpek Yolu üzerinde yer alması nedeniyle kentin o dönemden günümüze ticaretinin kalbi konumunda olan tarihi Uzun Çarşı, "Antakya Çarşıları Sokak Sağlıklaştırması ve İyileştirmesi Projesi" kapsamında eski ihtişamına kavuşturulacak.

Farklı dine inananların bir arada yaşayıp aynı yol üzerinde yan yana dükkanlarda esnaflık yaptığı Uzun Çarşı, unutulmaya yüz tutmuş meslek ustalarının yanı sıra gıdadan giyime, kuyumcudan ayakkabıcıya kadar çeşitli iş kollarında faaliyet gösteren 4 bine yakın esnafı barındırıyor.

Kente özgü yöresel ürünlerin de satıldığı çarşı, yerli ve yabancı turistlerin de uğramadan gitmediği mekanların başında yer alıyor. Demirciler, bakırcılar, ayakkabıcılar bölümleri gibi 7 farklı giriş kapısı olan çarşıyı her gün 30 bin dolayında kişi ziyaret ediyor.

"Hatay medeniyetlerin buluştuğu bir şehir"

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Vekili Yalçın Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay'ın medeniyetlerin buluştuğu bir şehir olduğunu, muhteşem bir zenginliği ve kültürel geçmişi bünyesinde barındırdığını söyledi.

Kentte yer alan ve adeta buranın kalbi olan Uzun Çarşı'nın da Hatay'ın zenginlikleri arasında yer aldığını ifade eden Kurt, İpek Yolu üzerinde bulunan çarşının eski ihtişamlı günlerine kavuşturulması için çalışma başlattıklarını kaydetti.

Uzun Çarşı'nın yeniden canlılığına kavuşmasını istediklerini dile getiren Kurt, şöyle devam etti:

"Bu çarşıyı tekrar tarihteki layık olduğu yere getirerek, bölge turizmine katkı sağlamak adına Antakya Çarşıları Sokak Sağlıklaştırması ve İyileştirmesi Projesi hazırlandı. Bu projenin ihalesini yakın bir sürede yapacağız. Proje gerekli kurullardan geçtikten sonra uygulamasını gerçekleştireceğiz. Uzun Çarşı iddiayla söylüyorum, Türkiye'nin en güzel çarşılarından birisidir. Geleneksel ticaret yolları üzerinde bulunan, bu çarşı tekrar tarihteki yerini alacaktır. Proje kapsamında alt yapı çalışmaları yapılacak. Çarşıların üst korumaları gerçekleştirilecek ve cephe sağlıklaştırması yapılacak. Gelişi güzel yapılan iş yeri cephelerinin daha özgün hale getirilmesi için, düzensizliğin kaldırılması, dünyadaki standartlara uygun hale getirilmesi için adımlar atılacak. Burası turistlerin girdiğinde büyük bir zevk ve keyif alacağı bir yer haline getirilecek."

Projenin kısa süre içerisinde ihaleye çıkacağını belirten Kurt, çarşının yapılacak çalışmayla özgün bir hale getirileceğini söyledi.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın