Kültür

Yanan evin altından tarih çıktı

Kütahya'nın Simav ilçesinde 2005 yılında yanan eski bir evin enkazının altında tespit edilen, milattan sonra 2 ila 3. yüzyıllara ait mozaiklerin gün yüzüne çıkarılması için kurtarma kazısı yapılıyor.

20.08.2016 - Güncelleme : 20.08.2016
Yanan evin altından tarih çıktı

KÜTAHYA-Zekeriya Türkel

Karşıyaka Mahallesi'nde 2005 yılında çıkan bir yangında kullanılamaz hale gelen ahşap evin kaldırılan enkazının altında, küçük renkli taşlardan oluşan tarihi mozaiklere rastlandı. Bunun üzerine Simav Belediyesi, halk arasında "mozaikli ev" olarak bilinen alanı kamulaştırarak, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğüne devretti. 

Kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kütahya Müze Müdürlüğü, eski evin temelleri arasında olduğu tespit edilen tarihi mozaiklerin gün yüzüne çıkartılması için çalışmalara başladı.

Müze Müdürü Metin Türktüzün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mozaiklerin milattan sonra 2 ila 3. yüzyıllara ait olduğuna işaret ederek, evin enkazının temizlenerek mozaiklerin açığa çıkarılacağını söyledi.

Mozaiklerin zarar görmeden günümüze kadar gelebildiğini aktaran Türktüzün, "Evin temellerinin bulunduğu alanda tespit edilen Roma dönemine ait mozaikler zarar görmeden günümüze kadar ulaşmış. Küçük renkli taşlardan yapılan bu mozaikler, genellikle hali vakti yerinde olan dönemin zengin insanlarının evlerinin iç kısmındaki taban bölümünde bulunuyor. Kaldırılan enkazın altında eskinin izleri de var. Roma dönemine ait duvarlar var. Buradaki evde yaşayan vatandaşımız mozaikleri de korumuş ve zarar vermemiş." dedi

Türktüzün, mozaiklerin açığa çıkarılması işlemlerinin tamamlanmasının ardından buranın koruma altına alınacağını kaydetti.

Simav Belediye Başkanı Süleyman Özkan da tarihe sahip çıktıklarını dile getirerek, "Mozaiklerin ilk tespit edildiği günden beri buranın açığa çıkarılması benim bir hayalimdi. Eski dönemlere ait mozaikleri daha önce kartpostallarda görüyorduk. Buranın turizme kazandırılması için mal sahipleri ile anlaşarak kamulaştırdık. Çalışmalar tamamlandıktan sonra burayı açık alan müzesi yapmayı planlıyoruz." diye konuştu.

Öte yandan, ilk etapta bir kısmı açığa çıkartılan mozaiklerde gücü temsil eden aslan, fil ve koç figürlerinin olması dikkat çekti.

Kütahya Müze Müdürlüğü başkanlığında başlatılan ve Simav Belediyesinin de destek verdiği kazı çalışmaları,15 kişilik ekiple devam ediyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın